Reklama


Solony karmel

Solony karmel

 

solony karmel

 

Jak ja uwielbiam solony karmel.

To już chyba nawet uzależnienie 😉 ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka 😀

Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki 😉

Taki solony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka 😀

Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.

Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać, a nawet musicie go mieszać, a jak będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników – całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką 🙂

A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio 😀 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli 😀

Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel 😀

 

solony karmel

 

karmel z solą

 

karmel solony

 

solony karmel

 

Solony karmel
 
Autor:
Składniki
  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • łyżeczka soli
Wykonanie
  1. Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
  2. Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
  3. Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.
  4. Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości 🙂
  5. Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.
  6. Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję 🙂

 

Przepis znalazłam u Sally 🙂

Related Post

Reklama

  • Nasza siostra jest ogromną fanką solonego karmelu 😀 Zawsze kupuje lody i wszystkie słodycze o tym smaku 😀

    • Ja ostatnio jadłam lody solony migdał – bombowe 🙂

%d bloggers like this: