Jagodowy sernik na zimno
Tort bezowy kawowo-karmelowy

 

Panna cotta to włoski deser przygotowywany z gotowanej śmietany z dodatkiem żelatyny.

Ja zrobiłam jej waniliową wersję – z dodatkiem ekstraktu z wanilii (możecie też użyć ziarenka z laski wanilii).

Deser jest bardzo smaczny i delikatny, a masa śmietanowa bardzo aksamitna.

Panna cotta najlepiej smakuje z dodatkiem owoców lub owocowego musu – wybór należy do Was.

Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dobrze jest masę śmietanową przed schłodzeniem przelać przez sito.

Tradycyjnie deser wlewa się do małych miseczek lub filiżanek, a po zastygnięciu lekko ogrzewa się od spodu oraz boków i ostrożnie wykłada na talerzyk (do góry dnem).

Ostatnio często spotyka się panna cottę podaną w szklaneczkach – jest to na pewno wygodniejsze 🙂

Podaję przepis na około 5 porcji (zależy to od wielkości użytych szklaneczek/miseczek).

 

panna cotta3

panna cotta2

panna cotta1

Waniliowa panna cotta
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • ⅓ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny (płaskie)
  • odrobina zimnej wody do żelatyny
  • galaretka owocowa (opcjonalnie)
  • owoce lub mus do dekoracji
Wykonanie
  1. Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).
  2. Dodaj cukier i zamieszaj - gotuj aż cukier się rozpuści.
  3. Laskę wanilii wyjmij, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka - dodaj je do garnka (albo ekstrakt z wanilii).
  4. Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).
  5. Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
  6. Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
  7. Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  8. Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę - przygotuj ją z mniejszej ilości wody - około 300-350 ml.
  9. Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
  10. Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
  11. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.

 

Jagodowy sernik na zimno
Tort bezowy kawowo-karmelowy

Related Post