Babeczki pistacjowe z kremem

Zaktualizowany: 2025 18 kwietnia
widok z przodu na paterę z ułożonymi na niej babeczkami pistacjowym udekorowanymi kremem i malinami

Przepis na pistacjowe babeczki z kremem mascarpone

Upiecz dziś ze mną bardzo proste i przepyszne babeczki pistacjowe. Te pistacjowe babeczki to małe cuda – wilgotne, delikatne i pełne orzechowego aromatu! Udekorowane lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i świeżymi malinami wyglądają elegancko i smakują obłędnie. Idealne na weekendowy deser, ale też świetnie sprawdzą się jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu. Upiecz je raz, a będą wracać na Twój stół regularnie!

pistachio cupcakes with mascarpone cream on a cake stand

Babeczki pistacjowe z kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne i proste przepisy, a do tego uwielbiasz babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babeczki z pistacjami!

a group of cupcakes with white frosting and raspberries

Babeczki pistacjowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste babeczki pistacjowe z kremem mascarpone idealne na specjalne okazje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 13 sztuk
Kalorie 333 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne wolnostojące papilotki do babeczek.
Składniki

składniki na babeczki pistacjowe

  • 200 g mąki pszennej (1⅓ szklanki)
  • 50 g pistacji (mielonych – ½ szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru (¾ szklanki)
  • 80 ml oleju
  • 100 ml mleka

składniki na krem do babeczek

dodatkowo – opcjonalnie

  • ok. 12 łyżeczek kremu pistacjowego
  • owoce (np. maliny, borówki – świeże do dekoracji)
  • pistacje (siekane do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki pistacjowe z kremem krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Piekarnik rozgrzej do 180℃ (tryb góra/dół) lub do 170℃ (termoobieg).
    • Formę do babeczek wyłóż papilotkami albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Zmiel pistacje jeśli masz je całe.
      50 g pistacji

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na babeczki

    • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i pistacje.
      200 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      mieszanie mąki z mielonymi pistacjami na babeczki pistacjowe
    • W misie umieść jajka i cukier – zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera aż masa będzie bardzo jasna i biała – mi to zajęło około 3 minuty.
      2 jajka, 150 g cukru
      miksowanie jajek z cukrem na babeczki pistacjowe
    • Dodaj do ubitych jajek olej i zmiksuj całość na niskich obrotach miksera – krótko, tylko do połączenia.
      80 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta na babeczki z pistacjami
    • Dodaj mniej więcej połowę mąki z pistacjami i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia – nie miksuj zbyt długo.
      dodawanie mąki do ciasta na babeczki z pistacjami
    • Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
      100 ml mleka
      dodawanie mleka do ciasta na babeczki pistacjowe
    • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj, możesz skończyć miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki i domieszać je już tylko łyżką.
      miksowanie ciasta na babeczki pistacjowe z mąką zmieszaną z mielonymi pistacjami
    • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości – mi wyszło 12 babeczek zwykłych oraz dwie małe upieczone w mini foremkach na babki.
      nakładanie ciasta na babeczki pistacjowe do papilotek

    Krok 3 – pieczenie babeczek

    • Wstaw formę z babeczkami do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 25 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu wyjmij babeczki z formy i je zupełnie ostudź.

    Krok 4 – przygotowanie kremu śmietankowego do babeczek

    • Do wyżej miski przełóż mascarpone, cukier puder oraz śmietanę.
      250 g serka maskarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
    • Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż krem nabierze objętości i będzie gęsty.
      miksowanie kremu śmietankowego z mascarpone na babeczki pistacjowe
    • Możesz teraz spróbować krem i jeśli jest dla ciebie za mało słodki możesz go dosłodzić cukrem pudrem.

    Krok 5 – dekorowanie babeczek

    • Jeśli masz krem pistacjowy, to możesz babeczki dodatkowo nim nadziać – aby to zrobić łyżeczką wytnij na środku babeczek nieduże dołki.
      wydrążanie babeczek pistacjowych aby nadziać je kremem pistacjowym
    • Do dołków nałóż po łyżeczce kremu.
      ok. 12 łyżeczek kremu pistacjowego
      nadziewanie babeczek pistacjowych kremem pistacjowym
    • Krem śmietankowy przełóż do woreczka i wyciśnij go na wierzch babeczek.
      dekorowanie babeczek pistacjowych kremem śmietankowym
    • Możesz dodatkowo udekorować babeczki świeżymi owocami (np. malinami, borówkami, truskawkami) oraz siekanymi orzechami pistacjowymi.
      owoce
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Podaję kaloryczność bez dodatkowego kremu pistacjowego w nadzieniu oraz dekoracji z owoców i orzechów. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 333kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
    Słowo kluczowe babeczki na Wielkanoc, babeczki z kremem ciasteczkowym, babeczki z pistacjami
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    babeczki pistacjowe z kremem mascarpone i malinami ułożone na paterze

    Babeczki z pistacjami i kremem – uwagi

    Po sukcesie babki pistacjowej postanowiłam upiec nam jeszcze takie mniejsze urocze pistacjowe babeczki. Dzięki dekoracji z prostego kremu śmietankowego i świeżych owoców proste babeczki nabrały odświętnego charakteru. W takiej postaci możesz je podać na świątecznym wielkanocnym stole. Ale nie tylko! Takie babeczki sprawdzą się jako słodki poczęstunek na wszelkich rodzinnych uroczystościach – jak urodziny, Chrzciny czy Komunia Św. Koniecznie więc zapisz sobie na później ten przepis!

    widok z góry na babeczki udekorowane kremem śmietankowym, świeżymi malinami oraz siekanymi pistacjami

    Jakie składniki są potrzebne do upieczenia babeczek pistacjowych?

    Do przygotowania takich babeczek z pistacjami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • pistacje – do samego ciasta na babeczki będziesz potrzebować 50 g pistacji (to jest waga bez skorupek!), ja swoje pistacje kupuję w Lidlu – możesz kupić tam opakowanie 70 g pistacji obranych – wybierz te niesolone. Z tego opakowania zużyj 50 g do ciasta, a pozostałe pistacje mogą być do dekoracji. Pistacje musisz dobrze zmielić – np. malakserem, albo nawet młynkiem do kawy – może zostać w nich trochę nieco większych kawałków orzeszków, które dodadzą babeczkom chrupkości.
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć też inny olej – tylko taki o delikatnym smaku
    • mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet mleko roślinne
    • krem pistacjowy – jeśli chcesz nadziać babeczki kremem, to możesz go również dostać w Lidlu – ja używam krem ich marki własnej (Maribel) znajdziesz go na półkach z dżemami
    • śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36%
    • serek mascarpone – to włoski kremowy serek o gładkiej konsystencji, bez trudu kupisz go w każdym Lidlu czy też w Biedronce, jeśli nie możesz go nigdzie dostać, to możesz zrobić krem z samej śmietany kremówki – użyj jej 500 ml. Aby była bardziej stabilna możesz dodać do niej śmietan-fix, albo nawet jeszcze lepiej żelatynę – użyj jej 2 płaskie łyżeczki.
    widok na paterę z babeczki z kremem, malinami i pistacjami

    Jak przechowywać babeczki pistacjowe?

    Jeśli potrzebujesz, żeby babeczki dłużej postały, to najlepiej je przechowywać w lodówce. Przełóż je do pojemnika z pokrywką, aby krem nie chłonął zapachów z lodówki. Możesz też same babeczki (bez kremu) schować do pudełka i trzymać je w temperaturze pokojowej nawet przez tydzień. Krem do nich najlepiej zrobić tego dnia, kiedy babeczki mają być serwowane, bo gdy będzie stał w misce może na drugi dzień zacząć pochodzić wodą. Za to krem nałożony na babeczki nawet po kilku dniach będzie stabilny i nie będzie wodnisty.

    Mam nadzieję, że takie babeczki z pistacjami i kremem zasmakują tobie i twoim bliskim. Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać sobie na później.

    widok od przodu na paterę z ułożonymi na niej babeczkami pistacjowymi z kremem udekorowane malinami i siekanymi pistacjami

    Polecane przepisy na babeczki

    Jeśli lubisz słodkie wypieki pod postacią takich niedużych babeczek, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy – na blogu jest ogromny wybór pysznych babeczek o różnych smakach i udekorowane różnymi kremami. Na pewno znajdziesz tu babeczki idealne dla siebie! A tutaj polecam takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2025 18 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Pistacjowe babeczki przepis

    Szukasz przepisu na wyjątkowe babeczki z pistacjami, które zachwycą smakiem i wyglądem? Te pistacjowe babeczki z kremem śmietankowym i mascarpone, udekorowane świeżymi malinami, to idealna propozycja na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy spotkania z bliskimi. Wilgotne, mięciutkie i pełne pistacjowego aromatu – smakują dokładnie tak, jak wyglądają: obłędnie! Przepis jest szczegółowo opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z przygotowań oraz film wideo, który pokazuje cały proces pieczenia i dekorowania babeczek. Dzięki temu nawet początkujący poradzi sobie bez problemu!

    Jeśli szukasz pomysłu na efektowny, ale prosty wypiek, te babeczki z pistacjami będą strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego!