Babeczki pistacjowe z kremem

Przepis na pistacjowe babeczki z kremem mascarpone
Upiecz dziś ze mną bardzo proste i przepyszne babeczki pistacjowe. Te pistacjowe babeczki to małe cuda – wilgotne, delikatne i pełne orzechowego aromatu! Udekorowane lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i świeżymi malinami wyglądają elegancko i smakują obłędnie. Idealne na weekendowy deser, ale też świetnie sprawdzą się jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu. Upiecz je raz, a będą wracać na Twój stół regularnie!
Spis treści

Babeczki pistacjowe z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne i proste przepisy, a do tego uwielbiasz babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babeczki z pistacjami!

Babeczki pistacjowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne wolnostojące papilotki do babeczek.
Składniki
składniki na babeczki pistacjowe
- 200 g mąki pszennej (1⅓ szklanki)
- 50 g pistacji (mielonych – ½ szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g cukru (¾ szklanki)
- 80 ml oleju
- 100 ml mleka
składniki na krem do babeczek
- 250 g serka maskarpone (mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
dodatkowo – opcjonalnie
- ok. 12 łyżeczek kremu pistacjowego
- owoce (np. maliny, borówki – świeże do dekoracji)
- pistacje (siekane do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki pistacjowe z kremem krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180℃ (tryb góra/dół) lub do 170℃ (termoobieg).
- Formę do babeczek wyłóż papilotkami albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Zmiel pistacje jeśli masz je całe.50 g pistacji
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babeczki
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i pistacje.200 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- W misie umieść jajka i cukier – zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera aż masa będzie bardzo jasna i biała – mi to zajęło około 3 minuty.2 jajka, 150 g cukru
- Dodaj do ubitych jajek olej i zmiksuj całość na niskich obrotach miksera – krótko, tylko do połączenia.80 ml oleju
- Dodaj mniej więcej połowę mąki z pistacjami i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia – nie miksuj zbyt długo.
- Dodaj mleko i krótko zmiksuj.100 ml mleka
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj, możesz skończyć miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki i domieszać je już tylko łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości – mi wyszło 12 babeczek zwykłych oraz dwie małe upieczone w mini foremkach na babki.
Krok 3 – pieczenie babeczek
- Wstaw formę z babeczkami do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij babeczki z formy i je zupełnie ostudź.
Krok 4 – przygotowanie kremu śmietankowego do babeczek
- Do wyżej miski przełóż mascarpone, cukier puder oraz śmietanę.250 g serka maskarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż krem nabierze objętości i będzie gęsty.
- Możesz teraz spróbować krem i jeśli jest dla ciebie za mało słodki możesz go dosłodzić cukrem pudrem.
Krok 5 – dekorowanie babeczek
- Jeśli masz krem pistacjowy, to możesz babeczki dodatkowo nim nadziać – aby to zrobić łyżeczką wytnij na środku babeczek nieduże dołki.
- Do dołków nałóż po łyżeczce kremu.ok. 12 łyżeczek kremu pistacjowego
- Krem śmietankowy przełóż do woreczka i wyciśnij go na wierzch babeczek.
- Możesz dodatkowo udekorować babeczki świeżymi owocami (np. malinami, borówkami, truskawkami) oraz siekanymi orzechami pistacjowymi.owoce
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Babeczki z pistacjami i kremem – uwagi
Po sukcesie babki pistacjowej postanowiłam upiec nam jeszcze takie mniejsze urocze pistacjowe babeczki. Dzięki dekoracji z prostego kremu śmietankowego i świeżych owoców proste babeczki nabrały odświętnego charakteru. W takiej postaci możesz je podać na świątecznym wielkanocnym stole. Ale nie tylko! Takie babeczki sprawdzą się jako słodki poczęstunek na wszelkich rodzinnych uroczystościach – jak urodziny, Chrzciny czy Komunia Św. Koniecznie więc zapisz sobie na później ten przepis!
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia babeczek pistacjowych?
Do przygotowania takich babeczek z pistacjami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- pistacje – do samego ciasta na babeczki będziesz potrzebować 50 g pistacji (to jest waga bez skorupek!), ja swoje pistacje kupuję w Lidlu – możesz kupić tam opakowanie 70 g pistacji obranych – wybierz te niesolone. Z tego opakowania zużyj 50 g do ciasta, a pozostałe pistacje mogą być do dekoracji. Pistacje musisz dobrze zmielić – np. malakserem, albo nawet młynkiem do kawy – może zostać w nich trochę nieco większych kawałków orzeszków, które dodadzą babeczkom chrupkości.
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć też inny olej – tylko taki o delikatnym smaku
- mleko – u mnie to mleko UHT 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet mleko roślinne
- krem pistacjowy – jeśli chcesz nadziać babeczki kremem, to możesz go również dostać w Lidlu – ja używam krem ich marki własnej (Maribel) znajdziesz go na półkach z dżemami
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36%
- serek mascarpone – to włoski kremowy serek o gładkiej konsystencji, bez trudu kupisz go w każdym Lidlu czy też w Biedronce, jeśli nie możesz go nigdzie dostać, to możesz zrobić krem z samej śmietany kremówki – użyj jej 500 ml. Aby była bardziej stabilna możesz dodać do niej śmietan-fix, albo nawet jeszcze lepiej żelatynę – użyj jej 2 płaskie łyżeczki.
Jak przechowywać babeczki pistacjowe?
Jeśli potrzebujesz, żeby babeczki dłużej postały, to najlepiej je przechowywać w lodówce. Przełóż je do pojemnika z pokrywką, aby krem nie chłonął zapachów z lodówki. Możesz też same babeczki (bez kremu) schować do pudełka i trzymać je w temperaturze pokojowej nawet przez tydzień. Krem do nich najlepiej zrobić tego dnia, kiedy babeczki mają być serwowane, bo gdy będzie stał w misce może na drugi dzień zacząć pochodzić wodą. Za to krem nałożony na babeczki nawet po kilku dniach będzie stabilny i nie będzie wodnisty.
Mam nadzieję, że takie babeczki z pistacjami i kremem zasmakują tobie i twoim bliskim. Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na babeczki
Jeśli lubisz słodkie wypieki pod postacią takich niedużych babeczek, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy – na blogu jest ogromny wybór pysznych babeczek o różnych smakach i udekorowane różnymi kremami. Na pewno znajdziesz tu babeczki idealne dla siebie! A tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pistacjowe babeczki przepis
Szukasz przepisu na wyjątkowe babeczki z pistacjami, które zachwycą smakiem i wyglądem? Te pistacjowe babeczki z kremem śmietankowym i mascarpone, udekorowane świeżymi malinami, to idealna propozycja na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy spotkania z bliskimi. Wilgotne, mięciutkie i pełne pistacjowego aromatu – smakują dokładnie tak, jak wyglądają: obłędnie! Przepis jest szczegółowo opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z przygotowań oraz film wideo, który pokazuje cały proces pieczenia i dekorowania babeczek. Dzięki temu nawet początkujący poradzi sobie bez problemu!
Jeśli szukasz pomysłu na efektowny, ale prosty wypiek, te babeczki z pistacjami będą strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego!