Babka ziemniaczana
Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą
Babka ziemniaczana, to danie które robiły nasze babcie :) Mówimy tu o babce, chociaż nie jest to słodki wypiek, a wręcz przeciwnie! To ziemniaczana zapiekanka z tartych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem podsmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Taka babka z ziemniaków to świetny i bardzo pożywny obiad. Marzy ci się babka ziemniaczana bez mięsa? Nie ma problemu! Jeśli zrezygnujecie z boczku i kiełbaski otrzymacie pyszny wegetariański obiad. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Babka ziemniaczana przepis krok po kroku z filmem
Zobacz mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania i przygotuj pyszną i pożywną babkę ziemniaczaną, którą zachwycisz swoją rodzinę :)
Babka ziemniaczana przepis
Wyposażenie
- Do upieczenia w dużej formie, albo w formach keksowych
Składniki
składniki na babkę ziemniaczaną
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule (średnie)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g boczku (wędzonego)
- 200 g kiełbasy (- np. śląskiej)
- 4 łyżki mąki pszennej (czubate)
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub 2-3 rozgniecione ząbki)
Instrukcja
Jak zrobić babkę ziemniaczaną krok po kroku
- Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).2 kg ziemniaków, 2 cebule
- Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.200 g boczku, 200 g kiełbasy
- Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką albo dłonią i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki – jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
- Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę i przyprawy.4 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego czosnku
- Dodaj jajka i wymieszaj.2 jajka
- Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę – wymieszaj.
- Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 50-60 minut.
- Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka ziemniaczana z boczkiem – uwagi
Jedliście w dzieciństwie babkę ziemniaczaną?
Ja ją uwielbiałam, ale jakoś nigdy nie bardzo miałam czas, aby przygotować ją w dorosłym życiu (robiłam ją wcześniej tylko raz).
Jednak ostatnio poczułam na nią wielką ochotę, którą dodatkowo rozpaliła babka ziemniaczana z dynią, którą jadłam w czeskiej restauracji.
Zaraziłam męża pomysłem i przygotowaliśmy sobie na obiad taką tradycyjną babkę.
Dla mnie taka babka z ziemniaków musi mieć dużo podsmażonego boczku i drobno pokrojonej kiełbaski, więc naprawdę ich nie brakowało :)
Jak zrobić babkę ziemniaczaną – wskazówki
Ziemniaki przygotuj jak na placki ziemniaczane – obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody. W trakcie wydziela się z ziemniaków sporo wody, więc trzeba je odsączyć z niej.
Ja je ścieram robotem na tarce z okrągłymi otworkami z ostrymi krawędziami. To powoduje, że ziemniaki wyglądają trochę jakby były przemielone, a nie są w formie wiórek. Razem z ziemniakami ścieram na tej samej tarce cebulę.
Nie jest to najfajniejsza część, bo oczy nieźle dostają ;) Jeśli więc tracie cebuli bardzo wam przeszkadza, to możecie ją drobno pokroić i podsmażyć na patelni dopiero wtedy dodać ją do ziemniaków.
Następnie kiełbasę i boczek kroję w drobną kostkę.
Podsmażam wszystko oddzielnie na rozgrzanej patelni, lekko studzę i następnie i dodaję do ziemniaków.
Całość mieszam i doprawiam. Przekładam do foremki, bądź foremek do pieczenia i wstawiam do piekarnika.
Babkę ziemniaczaną piecz przez około godzinę – jeśli jest bardzo wysoka to wydłuż czas pieczenia!
Jak podać babkę ziemniaczaną?
Podawaj ją na gorąco – zaraz po upieczeniu. Wtedy masa ziemniaczana może być jeszcze lekko miękka. Gdy babka zupełnie wystygnie masa zgęstnieje i wtedy fajnie będzie się nadawać do podsmażania.
Najlepiej pokroić ją na grube plastry i podać z odrobiną kwaśnej śmietany.
Możecie też zrobić do niej skwarki albo trochę podsmażonej cebulki z kiełbasą.
Na drugi dzień możesz ją pokroić w plastry i podsmażyć na patelni :)
Moja babka wyszła przepyszna – szczególnie gdy ją podsmażyłam ;)
Taka babka z ziemniaków może stanowić samodzielne danie obiadowe, albo być jego składnikiem – świetnie się sprawdzi jako dodatek do np. gulaszu i mięs w sosie :)
Podaję wam porcję na dwie foremki keksowe o długości 21 cm (albo na formę kwadratową o wielkości około 22/22).
Mam nadzieję, że taka babka ziemniaczana z boczkiem wam zasmakuje i będziecie korzystać z przepisu.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na dania obiadowe.
Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu szybkie przepisy na obiad w 30 minut i takie, które wymagają więcej czasu, więc będą świetne na weekendowe gotowanie :)
A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia babki ziemniaczanej z 2015 roku.
Polecane przepisy na obiad
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka ziemniaczana z boczkiem przepis
Babka ziemniaczana to niezwykle sycące danie, które wykonasz bardzo łatwo i sprawnie. Z pewnością większości z nas kojarzy się z wakacjami u babci na wsi. Przepis na babkę ziemniaczaną nie jest skomplikowany i wykonasz ją w szybkim tempie. Ta zapiekanka świetnie sprawdza się jako danie obiadowe, a upieczesz ją korzystając z łatwo dostępnych składników, jakie każdy posiada w domu. Do jej wykonania potrzebujesz przede wszystkim ziemniaków, kiełbasy, boczku, cebuli i jajek. Możesz ją również wykonać bez mięsa, wszystko zależy od Twoich upodobań.
Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą jest tak wyrazista, że doskonale smakuje bez jakichkolwiek dodatków. Kiedy tylko spróbujesz mojej babki ziemniaczanej, jej wyśmienity smak od razu zapadnie Ci w pamięć. Posmakuje dosłownie każdemu, a nawet dzieciom.
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na babkę z ziemniaków i przygotujcie ją na obiad dla całej rodziny :)
Jeśli zastanawiasz się nad innym treściwym, obiadowym pomysłem - polecam Ci serdecznie wykonanie zapiekanki z cukinii i batatu albo zapiekanki z brokułem i mięsem. Obie propozycje są równie syte i smaczne jak babka ziemniaczana z boczkiem.