Beza pistacjowa z pistacjami

Przepis na pistacjową bezę z kremem pistacjowym i pistacjami
Dziś u mnie rozgościła się królowa, czyli beza, a dokładnie beza pistacjowa z kremem pistacjowym i siekanymi pistacjami. Można powiedzieć, że to ciasto potrójnie pistacjowe! Jeśli uwielbiasz pistacje, słodki krem pistacjowy oraz przepyszne bezy, to koniecznie wypróbuj tego połączenia smaków! Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także zobacz krótki film, gdzie pokazuję jak ja zrobiłam swoją bezę pistacjową i przygotuj to ciasto jak najszybciej!
Spis treści
Beza pistacjowa przepis z filmem
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto z kremem, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Beza pistacjowa przepis krok po kroku
Składniki
składniki na bezę pistacjową
- 5 białek (z jajek L)
- 250 g cukru (1 ¼ szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 10 g kremu pistacjowego (lekko podgrzanego )
składniki na krem pistacjowy
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 100 ml śmietany kremówki (u mnie 30% – mocno schłodzonej)
- 100 g kremu pistacjowego (lub do smaku – schłodzonego w lodówce)
dodatkowe składniki
- ok 10 g kremu pistacjowego (lekko podgrzanego)
- ok 20 g pistacji (posiekanych – waga bez skorupek)
Instrukcja
Jak zrobić pistacjową bezę z kremem pistacjowym krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie bezy
- Rozgrzej piekarnik do 100 ℃ najlepiej w trybie termoobiegu, ale góra/dół też będzie ok.
- Na papierze do pieczenia odrysuj od np. talerza okrąg o średnicy około 22-24 cm.
- Białka krótko zmiksuj, aby się delikatnie rozbiły.5 białek
- Zacznij dodawać po trochu cukier ciągle miksując na wysokich obrotach, aż dodasz cały cukier.250 g cukru
- Miksuj białka z cukrem, aż masa będzie ładnie biała, gęsta i lśniąca. Możesz dodatkowo nabrać na palec odrobinę bezy i rozetrzeć ją drugim palcem – jeśli nie czujesz kryształków cukru, to beza jest dobrze ubita.
- Dodaj do bezy mąkę i sok i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Nabierz na spód łyżki odrobinę bezy.
- Posmaruj w rogach od spodu papier do pieczenia i przyklej go na bezę do blachy.
- Jeśli chcesz aby beza ładniej wyglądała możesz przełożyć ją do worka z nałożoną dużą tylką.
- Wyłóż bezę na wyrysowany okrąg.
- Polej wierzch bezy lekko podgrzanym i płynnym kremem pistacjowym.ok 10 g kremu pistacjowego
- Piecz bezę przez około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij ją i ostudź.
Krok 2 – przygotowanie kremu pistacjowego
- Przełóż do miski serek, śmietankę i krem pistacjowy.250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, 100 g kremu pistacjowego
- Zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęsty krem – mi to zajęło jakieś 2 minuty.
Krok 3 – złożenie bezy
- Bezę ułóż na paterze.
- Wyłóż na nią krem pistacjowy z mascarpone – ja go wycisnęłam tylką, aby wyglądał bardziej fantazyjnie.
- Polej wierzch kremu odrobiną podgrzanego pistacjowego.ok 10 g kremu pistacjowego
- Na koniec posyp posiekanymi pistacjami.ok 20 g pistacji
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pistacjowa beza z kremem – uwagi
Miłość do kremu pistacjowego trwa u mnie w najlepsze, a że niedawno robiłam pączki i zostały mi po nich białka, to upiekłam nam taką pistacjową bezę. Ciasto – jak to beza – wyszło słodkie i niebywale pyszne. Dzięki przełożeniu bezy do worka cukierniczego z założoną dużą tylką sama beza pięknie się prezentowała. W takiej wersji beza z kremem będzie idealna nawet na specjalne okazje – jak święta, czy urodziny. Jeśli lubisz bezy, to koniecznie musisz zrobić tą z kremem pistacjowym!
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia pistacjowej bezy?
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Zobacz poniżej skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- białka – do tej bezy użyłam 5 białek z jajek L, jeśli masz 6 białek, to też może być ta ilość – wtedy dodaj do nich 300 g cukru
- krem pistacjowy – użyłam tutaj dwa różne kremy – jeden krem z Biedronki (Gustobello), bo był już zaczęty i do tego bardzo płynny, nim polałam wyciśniętą bezę, a potem jeszcze trochę polałam na koniec całą gotową bezę. Do kremu użyłam krem z Lidla marki Maribel – miał ładny, pastelowy zielony kolor i to mnie do niego przekonało. Obydwa kremy miały zawartość pistacji 45%, możesz użyć jeden z nich, albo dowolny inny. Możesz też użyć pastę pistacjową ze 100% pistacji – wtedy dodatkowo dodaj do kremu cukier do smaku.
- mascarpone – to kremowy włoski serek, który dostaniesz bez problemu w każdym Lidlu, Biedronce, czy też w większych marketach
- śmietana kremówka – użyłam śmietankę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% (Łaciata), możesz też użyć taką 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność ciasta
- pistacje – podałam wagę pistacji bez skorupek, użyłam zwykłe orzechy bez soli, ale jeśli masz takie solone, to możesz je użyć – ich smak będzie fajnie się łączył ze słodką bezą :)
Kiedy najlepiej upiec bezę do pavlovej?
Beza piecze się (suszy) przez około 2 godziny, a potem musi wystygnąć. Po tym czasie (czyli około 3-4 godziny) możesz już nakładać na nią krem. Jeśli masz mało czasu w dniu, w którym beza ma być podana, to polecam upieczenie jej dzień wcześniej. Wtedy bezę przechowaj w szczelnym pojemniku, a jeśli nie będziesz używać piekarnika, to możesz ją przetrzymać w zimnym piekarniku.
Jak przechowywać bezę pistacjową?
Bezę z pistacjami możesz podać w zasadzie od razu po przygotowaniu – polecam wtedy krojenie nożem z ząbkami, aby nadmiernie nie łamać kruchej bezy. Ja swojej bezy nie chowałam do lodówki i stała w pojemniku na blacie przez 3 dni. W temperaturze około 21 stopni nic się jej nie stało. Jeśli jednak masz w domu ciepło, albo pieczesz ciasto w gorące, letnie dni, to warto ją schować do lodówki.
Ile kcal ma beza pistacjowa?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g bezy z kremem i orzeszkami. Moim zdaniem bezę można podzielić na 12 porcji, wtedy każda z nich będzie miała około 265 kcal (węglowodany – 28 g, tłuszcze – 15 g, białko – 4 g). Oczywiście to wartości wyliczone dla produktów, które ja użyłam.
Mam nadzieję, że ta beza pistacjowa z kremem pistacjowym przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu również w przyszłości :) Pamiętaj, że wszystkie moje przepisy znajdziesz również na moim instagramie, a tam możesz je łatwo zapisać na później :)
Polecane przepisy na ciasta pistacjowe
Jeśli lubisz pistacje, krem pistacjowy i pistacjowe smaki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie wypieki z pistacjami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a na blogu znajdziesz ich jeszcze więcej :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Beza z kremem pistacjowym przepis
Zapraszam dziś na wyjątkową bezę. Wyjątkową, bo pieczoną z dodatkiem słodkiego kremu pistacjowego. Beza po upieczeniu udekorowana została kremem mascarpone z kremem pistacjowym i posypana posiekanymi pistacjami. Tak powstała wyjątkowo smakowita i do tego piękna beza, która może być ozdobą każdego słodkiego stołu. Jeśli więc szykasz wyjątkowego i jednocześnie prostego przepisu na ciasto, które zachwyci wszystkich gości, to koniecznie musisz postawić na taką pistacjową bezę. Zobacz mój bardzo dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z wykonania i krótkim filmem, gdzie pokazuję jak zrobić bezę z pistacjami oraz jak zrobić krem pistacjowy do bezy i upiecz taką bezę w swojej kuchni.