Bezowy deser trifle
Przepis na świąteczny deser bezowy z żurawinami
Jeśli szukasz pomysłu na deser na Boże Narodzenie, który zachwyci i zasmakuje każdemu, to koniecznie przygotuj taki bezowy deser trifle. To tradycyjny świąteczny przepis rodem ze Stanów Zjednoczonych. Trifle doskonale się prezentuje w dużych szklanych misach, a to za sprawą kolorowych warstw. Beza z żurawinami i kremem budyniowym to świetne połączenie słodkości i lekko kwaskowego smaku. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić deser trifle z bezami i żurawinami w żelu.
Spis treści
Bezowy deser trifle przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i połączenie słodko-kwaskowe, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!
Bezowy deser trifle z żurawinami przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża szklana misa o pojemności około 1,5-2 litry.
Składniki
składniki na frużelinę żurawinową
- 250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- ok 170 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch większych pomarańczy)
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (plus trochę wody)
składniki na krem budyniowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego – każdy na pół litra mleka)
- 60 g cukru (jeśli masz niesłodzony budyń – 4 łyżki)
- 500 ml mleka
- 250 g serka mascarpone
dodatkowe składniki do deseru
- ok 250-300 g bez
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże maliny (do dekoracji, albo inna dekoracja)
Instrukcja
Jak zrobić bezowy deser triflle krok po kroku
Krok 1 – przygotuj frużelinę żurawinową
- Do garnka przełóż żurawinę i dodaj maliny – nie musisz ich rozmrażać.250 g żurawiny, 100 g malin
- Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz startą skórkę.ok 170 ml soku pomarańczowego, skórka starta z dwóch pomarańczy
- Dodaj cukier i wszystko razem zagotuj aż żurawina popęka i zmięknie – a masa lekko zgęstnieje.100 g cukru
- Zmieszaj mąkę ziemniaczaną z niedużą ilością wody i wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wlej mieszaninę do gorącej żurawiny i mieszaj gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw frużelinę do wystudzenia.
Krok 2 – przygotuj krem budyniowy
- Z pół litra mleka odlej około pół szklanki.500 ml mleka
- W mniejszej ilości mleka zmieszaj obydwa budynie i cukier (jeśli musisz go posłodzić).2 opakowania budyniu waniliowego, 60 g cukru
- Resztę mleka zagotuj.
- Do gorącego mleka wlej rozmieszany budyń i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż otrzymasz gęsty budyń.
- Od razu przykryj budyń folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni i odstaw do wystudzenia.
- Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone dodając go po łyżce – jeśli twój budyń ma temperaturę pokojową, to serek też powinien mieć temperaturę pokojową.250 g serka mascarpone
Krok 3 – przygotowanie deseru
- Na dno szklanej miski nałóż około 2/3 wystudzonej frużeliny żurawinowej.
- Pokrusz na nią około 150 g bez.ok 250-300 g bez
- Na bezy wyłóż cały krem budyniowy.
- Na budyń wyłóż resztę frużeliny i rozprowadź równą warstwą.
- Posyp wierzch pozostałymi bezami.
Krok 4 – przygotowanie bitej śmietany
- Zimną kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera – miksuj kilka minut, aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż ją na bezy i rozprowadź równą warstwą.
Krok 5 – dekorowanie deseru
- Wierzch bitej śmietany możesz posypać świeżymi malinami lub żurawiną.świeże maliny
- Możesz dołożyć nieduże ciasteczka, albo dodać więcej pokruszonych bez.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pavlova z żurawiną i kremem – uwagi
Moja dzisiejsza propozycja to idealna pozycja na święta Bożego Narodzenia. Połączyłam tu świąteczną żurawinę ze słodką bezą i pysznym, nie za słodkim kremem budyniowym z mascarpone. Deser podany w przezroczystej, szklanej misie świetnie się prezentuje dzięki różnokolorowym warstwom. Jestem przekonana, że taki deser zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom :)
Jakie składniki są niezbędne do świątecznego trifle?
Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- żurawina – u mnie to świeża żurawina, ale możesz też użyć mrożoną – nie musisz jej wcześniej rozmrażać
- sok pomarańczowy – ja wyciskałam sok ze świeżych pomarańczy, ale jeśli nie masz owoców, to użyj około 3/4 szklanki zwykłego soku pomarańczowego i nie dodawaj skórki pomarańczowej
- mascarpone – to włoski kremowy serek, który dostaniesz w każdym Lidlu, Biedronce i większych sklepach
- budyń – ja miałam budyń waniliowy bez cukru, dlatego do jego przygotowania dodałam 60 g cukru – zgodnie z zaleceniami producenta
- śmietana kremówka – u mnie to śmietana w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36%
Jak zrobić bezy do bezowego deseru?
Bezy do deseru możesz kupić – np. w cukierni, albo upiec samodzielnie. Ja tu dodawałam zrobione przeze mnie bezy. Przygotowałam 6 większych bez a z reszty zrobiłam dodatkowe mini beziki oraz bezowe choinki, które wykorzystałam do dekoracji deseru. Aby zrobić bezy w domu będziesz potrzebować do nich 6 białek z jajek L, 300 g cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soku z cytryny lub octu. Jeśli nie wiesz jak zrobić takie bezy to najlepiej zobacz mój przepis na bezy – znajdziesz tam też krótki film z przygotowań.
Jak zrobić bezowe choinki do deseru?
Niestety nie nakręciłam filmiku, gdzie pokazuję jak zrobić takie choinki, ale nie jest to trudne. Gdy już masz gotową masę na bezy, to przełóż część do mocnego woreczka. Możesz dodatkowo założyć do niego tylkę – u mnie to tylka Wilton nr 103 (ale jeśli nie masz tylek, to zrób otwór w rogu). Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia i delikatnie posmaruj go na rogach odrobiną bezy – przyklej papier do blaszki. Wyciśnij około 2-3 wąski pasek kremu i wetnij w niego drewniany patyczek, albo papierową słomkę (będzie służyć do wbicia choinki do deseru). Teraz zaczynając od góry wyciskaj bezę (ruchem do jednej strony, do drugiej) tak aby się rozszerzała ku dołowi tworząc kształt choinki – moje miały jakieś 7 cm wysokości. Na koniec możesz posypać choinki cukrowymi posypkami – najlepiej się sprawdzą grubsze posypki, bo te drobne mogą się rozpuścić w piekarniku. Takie bezowe choinki susz w 90-100 stopniach (termoobieg) przez około 1-1,5 godziny. Pavlova z żurawiną prezentuje się niezwykle świątecznie z taką dekoracją, więc warto poświęcić odrobinę czasu na przygotowanie takich choineczek :)
Bezowy deser trifle – przechowywanie
Zaraz po zrobieniu warto schować deser do lodówki, aby bezy lekko zmiękły, ale możesz go również podać od razu. Deser jest najlepszy pierwszego dnia, chociaż u mnie postał w lodówce trzy dni (jakieś resztki). Tego trzeciego dnia deser lekko podszedł wodą, ale dalej był bardzo smaczny.
Jeśli lubisz pyszne domowe desery, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy – a jest ich całkiem sporo na blogu :)
Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne bezy i ciasta bezowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na deser bezowy trifle
Przygotuj dziś ze mną niezwykle efektowny i jednocześnie nietrudny deser z bezami. Ta pavlova z żurawiną, kremem budyniowym i bitą śmietaną przepięknie się prezentuje w szklanej misie, która uwydatnia kolorowe i zróżnicowane warstwy deseru. Taki deser bezowy będzie ozdobą każdego świątecznego stołu, a do tego zasmakuje każdemu. Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz z krótkim filmem, gdzie pokazuję, jak ja zrobiłam swój trifle z bezami i żurawiną. Takim deserem na pewno zaskoczysz i zachwycisz swoją rodzinę i przyjaciół!