Bezowy deser trifle

Zaktualizowany: 2024 28 listopada
deser bezowy trifle z żurawinami i kremem mascarpone

Przepis na świąteczny deser bezowy z żurawinami

Jeśli szukasz pomysłu na deser na Boże Narodzenie, który zachwyci i zasmakuje każdemu, to koniecznie przygotuj taki bezowy deser trifle. To tradycyjny świąteczny przepis rodem ze Stanów Zjednoczonych. Trifle doskonale się prezentuje w dużych szklanych misach, a to za sprawą kolorowych warstw. Beza z żurawinami i kremem budyniowym to świetne połączenie słodkości i lekko kwaskowego smaku. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić deser trifle z bezami i żurawinami w żelu.

warstwowy deser na boże narodzenie z bez przekładanych kremem mascarpone i żurawinami

Bezowy deser trifle przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bezy i połączenie słodko-kwaskowe, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!

a christmas dessert in a glass bowl

Bezowy deser trifle z żurawinami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser z bezami, frużeliną żurawinową oraz kremem budyniowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 10 około
Kalorie 196 kcal
Wyposażenie
  • Duża szklana misa o pojemności około 1,5-2 litry.
Składniki

składniki na frużelinę żurawinową

składniki na krem budyniowy

dodatkowe składniki do deseru

Instrukcja
 

Jak zrobić bezowy deser triflle krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj frużelinę żurawinową

    • Do garnka przełóż żurawinę i dodaj maliny – nie musisz ich rozmrażać.
      250 g żurawiny, 100 g malin
      przygotowanie frużeliny z żurawiny i malin
    • Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz startą skórkę.
      ok 170 ml soku pomarańczowego, skórka starta z dwóch pomarańczy
      dodawanie soku i skórki z pomarańczy do żurawiny
    • Dodaj cukier i wszystko razem zagotuj aż żurawina popęka i zmięknie – a masa lekko zgęstnieje.
      100 g cukru
      dodawanie cukru do składników na frużelinę
    • Zmieszaj mąkę ziemniaczaną z niedużą ilością wody i wymieszaj.
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      mieszanie mąki ziemniaczanej z wodą
    • Wlej mieszaninę do gorącej żurawiny i mieszaj gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
      dodawanie mąki ziemniaczanej do frużeliny
    • Odstaw frużelinę do wystudzenia.

    Krok 2 – przygotuj krem budyniowy

    • Z pół litra mleka odlej około pół szklanki.
      500 ml mleka
    • W mniejszej ilości mleka zmieszaj obydwa budynie i cukier (jeśli musisz go posłodzić).
      2 opakowania budyniu waniliowego, 60 g cukru
      mieszanie proszku budyniowego z mlekiem
    • Resztę mleka zagotuj.
    • Do gorącego mleka wlej rozmieszany budyń i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż otrzymasz gęsty budyń.
      jak zrobić budyń na krem budyniowy
    • Od razu przykryj budyń folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni i odstaw do wystudzenia.
      przykrywanie ugotowanego budyniu woreczkiem foliowym
    • Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone dodając go po łyżce – jeśli twój budyń ma temperaturę pokojową, to serek też powinien mieć temperaturę pokojową.
      250 g serka mascarpone

    Krok 3 – przygotowanie deseru

    • Na dno szklanej miski nałóż około 2/3 wystudzonej frużeliny żurawinowej.
      wykładanie frużeliny z żurawiny i malin do miski
    • Pokrusz na nią około 150 g bez.
      ok 250-300 g bez
      wykładanie bez  na deser trifle
    • Na bezy wyłóż cały krem budyniowy.
      wykładanie kremu budyniowego na deser
    • Na budyń wyłóż resztę frużeliny i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie frużeliny żurawinowej na deser bożonarodzeniowy
    • Posyp wierzch pozostałymi bezami.
      wykładanie pokruszonych bez na deser bożonarodzeniowy

    Krok 4 – przygotowanie bitej śmietany

    • Zimną kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera – miksuj kilka minut, aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
      250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
    • Wyłóż ją na bezy i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie bitej śmietany na deser trifle

    Krok 5 – dekorowanie deseru

    • Wierzch bitej śmietany możesz posypać świeżymi malinami lub żurawiną.
      świeże maliny
    • Możesz dołożyć nieduże ciasteczka, albo dodać więcej pokruszonych bez.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Sprawdź w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 196kcalWeglowodany: 26gBiałko: 2gTłuszcz: 9g
    Słowa kluczowe bożonarodzeniowy deser, pavlova z żurawinami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    deser na boże narodzenie z bez przekładanych kremem i frużeliną żurawinową z malinami i pomarańczami

    Pavlova z żurawiną i kremem – uwagi

    Moja dzisiejsza propozycja to idealna pozycja na święta Bożego Narodzenia. Połączyłam tu świąteczną żurawinę ze słodką bezą i pysznym, nie za słodkim kremem budyniowym z mascarpone. Deser podany w przezroczystej, szklanej misie świetnie się prezentuje dzięki różnokolorowym warstwom. Jestem przekonana, że taki deser zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom :)

    bożonarodzeniowy deser bezowy z kremem i frużeliną

    Jakie składniki są niezbędne do świątecznego trifle?

    Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • żurawina – u mnie to świeża żurawina, ale możesz też użyć mrożoną – nie musisz jej wcześniej rozmrażać
    • sok pomarańczowy – ja wyciskałam sok ze świeżych pomarańczy, ale jeśli nie masz owoców, to użyj około 3/4 szklanki zwykłego soku pomarańczowego i nie dodawaj skórki pomarańczowej
    • mascarpone – to włoski kremowy serek, który dostaniesz w każdym Lidlu, Biedronce i większych sklepach
    • budyń – ja miałam budyń waniliowy bez cukru, dlatego do jego przygotowania dodałam 60 g cukru – zgodnie z zaleceniami producenta
    • śmietana kremówka – u mnie to śmietana w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36%
    świąteczny warstwowy deser z bez, kremu budyniowego oraz żurawinowej frużeliny

    Jak zrobić bezy do bezowego deseru?

    Bezy do deseru możesz kupić – np. w cukierni, albo upiec samodzielnie. Ja tu dodawałam zrobione przeze mnie bezy. Przygotowałam 6 większych bez a z reszty zrobiłam dodatkowe mini beziki oraz bezowe choinki, które wykorzystałam do dekoracji deseru. Aby zrobić bezy w domu będziesz potrzebować do nich 6 białek z jajek L, 300 g cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soku z cytryny lub octu. Jeśli nie wiesz jak zrobić takie bezy to najlepiej zobacz mój przepis na bezy – znajdziesz tam też krótki film z przygotowań.

    bezowy trifle z żurawinami i kremem budyniowym

    Jak zrobić bezowe choinki do deseru?

    Niestety nie nakręciłam filmiku, gdzie pokazuję jak zrobić takie choinki, ale nie jest to trudne. Gdy już masz gotową masę na bezy, to przełóż część do mocnego woreczka. Możesz dodatkowo założyć do niego tylkę – u mnie to tylka Wilton nr 103 (ale jeśli nie masz tylek, to zrób otwór w rogu). Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia i delikatnie posmaruj go na rogach odrobiną bezy – przyklej papier do blaszki. Wyciśnij około 2-3 wąski pasek kremu i wetnij w niego drewniany patyczek, albo papierową słomkę (będzie służyć do wbicia choinki do deseru). Teraz zaczynając od góry wyciskaj bezę (ruchem do jednej strony, do drugiej) tak aby się rozszerzała ku dołowi tworząc kształt choinki – moje miały jakieś 7 cm wysokości. Na koniec możesz posypać choinki cukrowymi posypkami – najlepiej się sprawdzą grubsze posypki, bo te drobne mogą się rozpuścić w piekarniku. Takie bezowe choinki susz w 90-100 stopniach (termoobieg) przez około 1-1,5 godziny. Pavlova z żurawiną prezentuje się niezwykle świątecznie z taką dekoracją, więc warto poświęcić odrobinę czasu na przygotowanie takich choineczek :)

    bezowe choinki na patyku do świątecznych dekoracji

    Bezowy deser trifle – przechowywanie

    Zaraz po zrobieniu warto schować deser do lodówki, aby bezy lekko zmiękły, ale możesz go również podać od razu. Deser jest najlepszy pierwszego dnia, chociaż u mnie postał w lodówce trzy dni (jakieś resztki). Tego trzeciego dnia deser lekko podszedł wodą, ale dalej był bardzo smaczny.

    Jeśli lubisz pyszne domowe desery, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy – a jest ich całkiem sporo na blogu :)

    Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.

    Polecane przepisy na bezy

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne bezy i ciasta bezowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 29 listopada

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na deser bezowy trifle

    Przygotuj dziś ze mną niezwykle efektowny i jednocześnie nietrudny deser z bezami. Ta pavlova z żurawiną, kremem budyniowym i bitą śmietaną przepięknie się prezentuje w szklanej misie, która uwydatnia kolorowe i zróżnicowane warstwy deseru. Taki deser bezowy będzie ozdobą każdego świątecznego stołu, a do tego zasmakuje każdemu. Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz z krótkim filmem, gdzie pokazuję, jak ja zrobiłam swój trifle z bezami i żurawiną. Takim deserem na pewno zaskoczysz i zachwycisz swoją rodzinę i przyjaciół!