Blok czekoladowy
Przepis na blok czekoladowy PRL
Zapraszam Was dzisiaj na przysmak mojego dzieciństwa i pewnie dzieciństwa wielu z Was :) Czekoladowy blok z mleka w proszku, z herbatnikami i bakaliami to była dawniej namiastka czekolady, która pojawiała się w wielu domach. A smak takiego bloku z mlekiem w proszku do dziś budzi wspaniałe wspomnienia. Dziś mamy dostęp do czekolad z wielu smakach i z przeróżnymi nadzieniami, ale taki domowy blok z mleka w proszku i kakao zawsze będzie smakował najlepiej. Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić blok w domu.
Spis treści
Blok czekoladowy przepis krok po kroku
Jeśli czujesz sentyment do słodkości z czasów młodości, to koniecznie przypomnij sobie smak takiego bloku.
Blok czekoladowy przepis
Wyposażenie
- Przepis na długą formę keksową – około 27-30 cm
Składniki
składniki na blok czekoladowy
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 0,5 szklanki mleka (użyłam 1,5 % – 125 ml)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 opakowanie mleka w proszku (- nie może być granulowane – ok 500 g)
- herbatniki (orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie)
Instrukcja
Jak zrobić blok czekoladowy
- Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki mleka
- Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).1 opakowanie mleka w proszku
- Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.herbatniki
- Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowy blok PRL – uwagi
Taki blok z mleka w proszku, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama. Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany. Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis na blok z kakao. A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)
Jak zrobić blok czekoladowy z mlekiem w proszku – wskazówki
Ważne jest mleko! Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego. Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….
A co to jest to mleko w proszku?
To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi. Pamiętajcie, aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowego bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)
Jakie dodatki do bloku czekoladowego?
Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek. Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.
Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)
A może macie ochotę na biały blok czekoladowy?
Jak zrobić biały blok czekoladowy?
Jak go zrobić? Nic prostszego – zrezygnujcie z dodawania do masy gorzkiego kakao. Bez niego blok nie nabierze czekoladowej barwy i smaku. Otrzymacie czysty biały, a w zasadzie trochę bardziej kremowy blok. Będzie też on nieco słodszy od tradycyjnego bloku, więc możecie go na koniec polać po wierzchu rozpuszczoną gorzką czekoladą.
A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D
A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)
Polecane przepisy na słodkości PRL
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkości rodem z czasów dzieciństwa. Tutaj polecam takie trzy klasyczne przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Blok czekoladowy PRL przepis
Blok czekoladowy na mleku w proszku z dużą ilością pokruszonych herbatników i bakaliami to przepis z czasów mojego dzieciństwa. Wtedy prawdziwa czekolada była rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Blok z kakao i mlekiem w proszku robiony wiec był w wielu domach. I zawsze znikał. Teraz blok robimy z czystego sentymentu za tym smakiem. A niebywały smak ten przepis zawdzięcza właśnie mleku w proszku. Sam przepis na blok czekoladowy jest bardzo prosty i zrobiony jest z podstawowych składników. Zwróćcie uwagę na samo mleko w proszku - ma być tłuste w drobnym proszku. Nie kupujcie granulowanego, bo to mleko się nie nadaje do tego przepisu!
Blok czekoladowy przepisy
Nasze dzieci zwykle nie znają już smaku bloku czekoladowego. Teraz, gdy czekolady są wszędzie nikt nie robi bloku. A szkoda, bo to jest pyszny deser! Blok z herbatnikami i rodzynkami dalej smakuje wyśmienicie i mimo starego przepisu, również w naszych współczesnych czasach znajdzie wielu amatorów. Przygotujcie swojej rodzinie blok czekoladowy z herbatnikami a sami zobaczycie jak im zasmakuje! Jeśli lubicie takie stare przepisy, to wypróbujcie również przepis na szyszki z ryżu ekspandowanego.