Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Blok czekoladowy jak za dawnych lat :)

Blok czekoladowy

blok czekoladowy

 

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa 🙂 Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.

Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok czekoladowy jest trochę zapomniany.

Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis 🙂

A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola 🙂

Pamiętajcie aby nie dodawać na raz całego mleka, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała 🙂

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek.

Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę 😉

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?

blok z kakao i mlekiem w proszku

 

blok czekoladowy z herbatnikami

 

blok czekoladowy

 

blok z mleka w proszku

 

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

 

blok czekoladowy bez picznia

blok czekoladowy jak w PRL

blok czekoladowy jk za dawnych lat

najlepszy blok czekoladowy

 

Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą formę keksową - około 27-30 cm
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 11
Składniki
  • na ponad kilogramowy blok:
  • 250 g masła
  • 1 szlanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • kakao - ja dałam dwie czubate łyżki
  • ok 1 paczki mleka w proszku 500 g (nie może być granulowane - Uwagi poniżej!)
  • herbatniki, orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie
Wykonanie
  1. Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
  3. Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Po tym czasie możesz już delektować się smakiem 🙂
  6. Można go pokroić w mniejszą kostkę i każdą z nich zanurzyć w czekoladzie 🙂
  7. Smacznego.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 504 Tłuszcze: 35g Węglowodany: 36g Błonnik: 1g Białka: 13g
 

 

smaki dzieciństwa

Related Post

Reklama

  • Ha, jaki wspomnieniowy przepis. Musze zrobić moim dzieciom. Mleko w proszku. Wieki nie miałam pod ręką…

  • Cudownie wygląda!!

  • Adam

    Bez dodatku pokruszonych herbatników? U nas w domu i u wszystkich znajomych dodawało się kilka paczek pokruszonych herbatników – i mieszało się razem z mlekiem w proszku.

    • wypiekibeaty

      Przecież są wymienione herbatniki w przepisie :). Ich ilość, to już indywidualna sprawa i jak kto lubi 😉

    • najfajniejsze w bloku jest to, że można dodawać różne dodatki 🙂

    • Cieszę się, że smakowało.
      W bloku najfajniejsze jest to, że można go robić w różnych kombinacjach bez ryzyka, że się nie uda 🙂

  • Ania

    zrobiłam dziś blok, stoi w lodówce ale wyszedł mi strasznie gęsty, ledwo wmieszałam tam trochę herbatników i przełożyłam na blaszkę… czyżby za dużo mleka w proszku? czy ktoś miał podobny problem?

    • papryka

      Mi też tak wyszlo … za gęsto i mało herbatników..

      • Pewnie dałaś za dużo mleka w proszku – najlepiej dosypywać go po trochu, aż uzyskasz dobrą konsystencję. Co do herbatników, to każdy daje ile lubi, ja wolę bakalie zamiast ciastek 🙂

        • Ania

          no właśnie, ja się troche zasugerowalam przepisem i wsypalam całe opakowanie…po zastygnieciu ledwo nóż wchodzil..

          • Dzięki za info. Zmieniłam trochę przepis aby uniknąć takich pomyłek 🙂

  • Anna

    Dodałam odrobinkę więcej cukru(użyłam pudru)
    oraz więcej kakao
    Przepyszne
    Kiedyś mama robiła, dzięki za przypomnienie i miłego łasuchowania 🙂

    • Bardzo się cieszę Aniu, że blok przywołał wspomnienia 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Beata

  • Sylwia

    Świetny przepis! Dodałam pokruszone herbatniki, daktyle i orzechy włoskie. Zrobiłam też małą część białego bloku bez kakao 🙂 Naprawdę smaczne!

  • Basia

    Wyszedł megaaaaaaaaaa pyszny. Zrobiłam z samymi pokruszonymi herbatnikami. Polecam przepis 🙂

  • Pingback: Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Iwona

    Będę robić pierwszy raz , powiedz mi czy kakao ma być słodzone ? I czy jest różnica czy masło czy margaryna ?

    • kakao ma być gorzkie – słodkie to w zasadzie tylko do napoju się używa 🙂
      Użyj masła, margaryna ma kiepski smak do takich wyrobów.

      • Iwona Żuk

        Ja bym do napoju też gorzkiego kakao używała. Bo to słodkie (jakieś tam nekłiki, czy puchatki) to cała tablica mendelejewa. Lepiej zwykły proszek kakaowy wziąć i posłodzić do smaku.

  • Iwona Żuk

    W dawnych czasach taki blok robiło się na ceresie. Był „lepszy” do tego celu niż masło, bo sztywniał mocno, po rozpuszczeniu. Teraz robiłam dając masło pół na pół z olejem kokosowym -też tężeje ładnie w zwykłej temperaturze.

    • wypiekibeaty

      🙂

  • Pingback: Szyszki z ryżu preparowanego - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Emilia Jaworska

    Jakie mleko w proszku używacie dziewczyny do bloku ?

    • Ja najczęściej kupuję mleko w proszku Mlekowity, ale miałam też Łaciaste – ważne aby nie było granulowane 🙂

  • Anita

    Witam!
    Nie można dodać 500g mleka w proszku bo już przy 400g nie da się pomieszać – nawet drewniana łyżką. A po dodaniu herbatników masa nie daje się za nic uformować w wałek – jest po prostu zbyt gęsta :/ dała się jedynie wcisnąć i ubić w foremce:)
    smak ok. Ale ilość mleka w proszku chyba powinna być inna :):):) pozdrawiam

    • Aniu tak ja napisałam w przepisie – OKOŁO 500 g mleka – i dodawane porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux