Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Blok czekoladowy jak za dawnych lat :)

By | 2017-09-29T17:11:11+00:00 2013 Luty 18th|Desery, Różności|

Blok czekoladowy

blok czekoladowy

 

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa 🙂 Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama.

Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok czekoladowy jest trochę zapomniany.

Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis 🙂

A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola 🙂

Pamiętajcie aby nie dodawać na raz całego mleka, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała 🙂

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek.

Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę 😉

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?

blok z kakao i mlekiem w proszku

 

blok czekoladowy z herbatnikami

 

blok czekoladowy

 

blok z mleka w proszku

 

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

 

blok czekoladowy bez picznia

blok czekoladowy jak w PRL

blok czekoladowy jk za dawnych lat

najlepszy blok czekoladowy

 

Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą formę keksową - około 27-30 cm
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 11
Składniki
  • na ponad kilogramowy blok:
  • 250 g masła
  • 1 szlanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • kakao - ja dałam dwie czubate łyżki
  • ok 1 paczki mleka w proszku 500 g (nie może być granulowane - Uwagi poniżej!)
  • herbatniki, orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie
Wykonanie
  1. Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
  3. Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Po tym czasie możesz już delektować się smakiem 🙂
  6. Można go pokroić w mniejszą kostkę i każdą z nich zanurzyć w czekoladzie 🙂
  7. Smacznego.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 504 Tłuszcze: 35g Węglowodany: 36g Błonnik: 1g Białka: 13g
 

 

smaki dzieciństwa

Reklama

29 komentarzy

  1. Anita 2017/10/07 at 19:11 - Reply

    Witam!
    Nie można dodać 500g mleka w proszku bo już przy 400g nie da się pomieszać – nawet drewniana łyżką. A po dodaniu herbatników masa nie daje się za nic uformować w wałek – jest po prostu zbyt gęsta :/ dała się jedynie wcisnąć i ubić w foremce:)
    smak ok. Ale ilość mleka w proszku chyba powinna być inna :):):) pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2017/10/08 at 12:29 - Reply

      Aniu tak ja napisałam w przepisie – OKOŁO 500 g mleka – i dodawane porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji 🙂

  2. Emilia Jaworska 2017/09/21 at 12:10 - Reply

    Jakie mleko w proszku używacie dziewczyny do bloku ?

    • wypiekibeaty 2017/09/21 at 17:26 - Reply

      Ja najczęściej kupuję mleko w proszku Mlekowity, ale miałam też Łaciaste – ważne aby nie było granulowane 🙂

  3. […] jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny […]

  4. Iwona Żuk 2016/10/27 at 17:59 - Reply

    W dawnych czasach taki blok robiło się na ceresie. Był „lepszy” do tego celu niż masło, bo sztywniał mocno, po rozpuszczeniu. Teraz robiłam dając masło pół na pół z olejem kokosowym -też tężeje ładnie w zwykłej temperaturze.

    • wypiekibeaty 2016/10/28 at 09:02 - Reply

      🙂

  5. Iwona 2016/08/25 at 02:58 - Reply

    Będę robić pierwszy raz , powiedz mi czy kakao ma być słodzone ? I czy jest różnica czy masło czy margaryna ?

    • wypiekibeaty 2016/08/25 at 09:20 - Reply

      kakao ma być gorzkie – słodkie to w zasadzie tylko do napoju się używa 🙂
      Użyj masła, margaryna ma kiepski smak do takich wyrobów.

      • Iwona Żuk 2016/10/27 at 18:06 - Reply

        Ja bym do napoju też gorzkiego kakao używała. Bo to słodkie (jakieś tam nekłiki, czy puchatki) to cała tablica mendelejewa. Lepiej zwykły proszek kakaowy wziąć i posłodzić do smaku.

  6. […] Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂 2 641 views […]

  7. Basia 2016/04/12 at 14:29 - Reply

    Wyszedł megaaaaaaaaaa pyszny. Zrobiłam z samymi pokruszonymi herbatnikami. Polecam przepis 🙂

  8. Sylwia 2016/04/02 at 10:38 - Reply

    Świetny przepis! Dodałam pokruszone herbatniki, daktyle i orzechy włoskie. Zrobiłam też małą część białego bloku bez kakao 🙂 Naprawdę smaczne!

  9. Anna 2016/03/12 at 20:15 - Reply

    Dodałam odrobinkę więcej cukru(użyłam pudru)
    oraz więcej kakao
    Przepyszne
    Kiedyś mama robiła, dzięki za przypomnienie i miłego łasuchowania 🙂

    • wypiekibeaty 2016/03/12 at 20:17 - Reply

      Bardzo się cieszę Aniu, że blok przywołał wspomnienia 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Beata

  10. Ania 2016/01/05 at 10:15 - Reply

    zrobiłam dziś blok, stoi w lodówce ale wyszedł mi strasznie gęsty, ledwo wmieszałam tam trochę herbatników i przełożyłam na blaszkę… czyżby za dużo mleka w proszku? czy ktoś miał podobny problem?

    • papryka 2016/04/19 at 21:07 - Reply

      Mi też tak wyszlo … za gęsto i mało herbatników..

      • wypiekibeaty 2016/04/19 at 22:09 - Reply

        Pewnie dałaś za dużo mleka w proszku – najlepiej dosypywać go po trochu, aż uzyskasz dobrą konsystencję. Co do herbatników, to każdy daje ile lubi, ja wolę bakalie zamiast ciastek 🙂

        • Ania 2016/04/21 at 15:15 - Reply

          no właśnie, ja się troche zasugerowalam przepisem i wsypalam całe opakowanie…po zastygnieciu ledwo nóż wchodzil..

          • wypiekibeaty 2016/04/21 at 15:22

            Dzięki za info. Zmieniłam trochę przepis aby uniknąć takich pomyłek 🙂

  11. Łucja Brachmańska 2015/03/30 at 15:32 - Reply

    Zrobiłam – faktycznie pyszny. Dla nas następnym razem dodam mniej cukru, więcej kakao i żurawinę.

    • wypiekibeaty 2015/03/30 at 18:54 - Reply

      Cieszę się, że smakowało.
      W bloku najfajniejsze jest to, że można go robić w różnych kombinacjach bez ryzyka, że się nie uda 🙂

  12. Bartek Lofek 2015/02/09 at 19:31 - Reply

    Proponuję jeszcze dorzucić ryż dmuchany

    • wypiekibeaty 2015/02/09 at 20:38 - Reply

      najfajniejsze w bloku jest to, że można dodawać różne dodatki 🙂

  13. Adam 2013/11/30 at 22:50 - Reply

    Bez dodatku pokruszonych herbatników? U nas w domu i u wszystkich znajomych dodawało się kilka paczek pokruszonych herbatników – i mieszało się razem z mlekiem w proszku.

    • wypiekibeaty 2013/12/01 at 16:51 - Reply

      Przecież są wymienione herbatniki w przepisie :). Ich ilość, to już indywidualna sprawa i jak kto lubi 😉

  14. KucharzyTRzech 2013/02/19 at 12:33 - Reply

    Cudownie wygląda!!

  15. Magda 2013/02/18 at 13:01 - Reply

    Ha, jaki wspomnieniowy przepis. Musze zrobić moim dzieciom. Mleko w proszku. Wieki nie miałam pod ręką…

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: