Zaktualizowany: 2024 2 marcaOpublikowano: 2013 18 lutego
blok czekoladowy nowy 9

Przepis na blok czekoladowy PRL

Zapraszam Was dzisiaj na przysmak mojego dzieciństwa i pewnie dzieciństwa wielu z Was :) Czekoladowy blok z mleka w proszku, z herbatnikami i bakaliami to była dawniej namiastka czekolady, która pojawiała się w wielu domach. A smak takiego bloku z mlekiem w proszku do dziś budzi wspaniałe wspomnienia. Dziś mamy dostęp do czekolad z wielu smakach i z przeróżnymi nadzieniami, ale taki domowy blok z mleka w proszku i kakao zawsze będzie smakował najlepiej. Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić blok w domu.

blok z kakao i mlekiem w proszku

Blok czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli czujesz sentyment do słodkości z czasów młodości, to koniecznie przypomnij sobie smak takiego bloku.

blok czekoladowy nowy facebook

Blok czekoladowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na blok czekoladowy z PRL z mleka w proszku, pokruszonych herbatników i bakalii.
4.17 z 31 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Danie Deser
Porcje 11
Kalorie 504 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą formę keksową – około 27-30 cm
Składniki

składniki na blok czekoladowy

Instrukcja
 

Jak zrobić blok czekoladowy

  • Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
    250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki mleka
  • Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
    1 opakowanie mleka w proszku
  • Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
    herbatniki
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 504kcalWeglowodany: 36gBiałko: 13gTłuszcz: 35gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe blok z herbatnikami, czekoladowy blok
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
blok czekoladowy z herbatnikami

Czekoladowy blok PRL – uwagi

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama. Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany. Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis na blok z kakao. A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)

blok czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z mlekiem w proszku – wskazówki

Ważne jest mleko! Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego. Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….

A co to jest to mleko w proszku?

To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi. Pamiętajcie, aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowego bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)

Jakie dodatki do bloku czekoladowego?

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek. Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)

A może macie ochotę na biały blok czekoladowy?

blok z mleka w proszku

Jak zrobić biały blok czekoladowy?

Jak go zrobić? Nic prostszego – zrezygnujcie z dodawania do masy gorzkiego kakao. Bez niego blok nie nabierze czekoladowej barwy i smaku. Otrzymacie czysty biały, a w zasadzie trochę bardziej kremowy blok. Będzie też on nieco słodszy od tradycyjnego bloku, więc możecie go na koniec polać po wierzchu rozpuszczoną gorzką czekoladą. 

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?

Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

blok czekoladowy bez pieczenia
blok czekoladowy jak w PRL
blok czekoladowy jk za dawnych lat
najlepszy blok czekoladowy

Polecane przepisy na słodkości PRL

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkości rodem z czasów dzieciństwa. Tutaj polecam takie trzy klasyczne przepisy:

Podziel się przepisem