Blok czekoladowy

Zaktualizowany: 2024 2 marca
blok czekoladowy nowy 9

Przepis na blok czekoladowy PRL

Zapraszam Was dzisiaj na przysmak mojego dzieciństwa i pewnie dzieciństwa wielu z Was :) Czekoladowy blok z mleka w proszku, z herbatnikami i bakaliami to była dawniej namiastka czekolady, która pojawiała się w wielu domach. A smak takiego bloku z mlekiem w proszku do dziś budzi wspaniałe wspomnienia. Dziś mamy dostęp do czekolad z wielu smakach i z przeróżnymi nadzieniami, ale taki domowy blok z mleka w proszku i kakao zawsze będzie smakował najlepiej. Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić blok w domu.

blok z kakao i mlekiem w proszku

Blok czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli czujesz sentyment do słodkości z czasów młodości, to koniecznie przypomnij sobie smak takiego bloku.

blok czekoladowy nowy facebook

Blok czekoladowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na blok czekoladowy z PRL z mleka w proszku, pokruszonych herbatników i bakalii.
4.17 z 31 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Danie Deser
Porcje 11
Kalorie 504 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą formę keksową – około 27-30 cm
Składniki

składniki na blok czekoladowy

Instrukcja
 

Jak zrobić blok czekoladowy

  • Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
    250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki mleka
  • Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
    1 opakowanie mleka w proszku
  • Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
    herbatniki
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 504kcalWeglowodany: 36gBiałko: 13gTłuszcz: 35gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe blok z herbatnikami, czekoladowy blok
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
blok czekoladowy z herbatnikami

Czekoladowy blok PRL – uwagi

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama. Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany. Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis na blok z kakao. A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)

blok czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z mlekiem w proszku – wskazówki

Ważne jest mleko! Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego. Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….

A co to jest to mleko w proszku?

To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi. Pamiętajcie, aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowego bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)

Jakie dodatki do bloku czekoladowego?

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek. Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)

A może macie ochotę na biały blok czekoladowy?

blok z mleka w proszku

Jak zrobić biały blok czekoladowy?

Jak go zrobić? Nic prostszego – zrezygnujcie z dodawania do masy gorzkiego kakao. Bez niego blok nie nabierze czekoladowej barwy i smaku. Otrzymacie czysty biały, a w zasadzie trochę bardziej kremowy blok. Będzie też on nieco słodszy od tradycyjnego bloku, więc możecie go na koniec polać po wierzchu rozpuszczoną gorzką czekoladą. 

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?

Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.17 z 31 ocen
Postaw mi kawę

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

blok czekoladowy bez pieczenia
blok czekoladowy jak w PRL
blok czekoladowy jk za dawnych lat
najlepszy blok czekoladowy

Polecane przepisy na słodkości PRL

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkości rodem z czasów dzieciństwa. Tutaj polecam takie trzy klasyczne przepisy:

Opublikowano: 2013 18 lutego

Podziel się przepisem

39 komentarzy

  1. 33fd2a337769a92fa1691872145cd31e?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2020 21 czerwca w 23:45- Odpowiedz

    Wszyscy wspominają blok kakaowy, a mnie smakował ten drugi, jasny, bez kakao tylko z orzechami arachidowymi, herbatnikami i kruszonymi wafelkami śmietankowymi. Całość miała kolor lekko kremowy, czy karmelowy. Smak, no cóż, zatarł się w pamięci, ale na pewno to nie był stricte waniliowy. Może ktoś pamięta, chętnie odtworzę.
    Pozdrawiam Renata

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 22 czerwca w 10:43- Odpowiedz

      Muszę przyznać, że u mnie w domu nigdy nie robiliśmy tej białej wersji – ale warto to nadrobić :)

  2. bcdfd91c73a3fba97b7fc4ee8f4c892a?s=54&d=mm&r=g
    Delektujemy 2020 7 maja w 15:24- Odpowiedz

    Pycha, ale u mnie też za pierwszym razem wyszedł strasznie gęsty blok. Drugim razem dałam mniej mleka w proszku (400g) i było dużo lepiej.

  3. 57c917fcf585059b69ff73e41683667a?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2019 28 października w 23:09- Odpowiedz

    Hej, zastanawiam się czy wszystko zrobiłam dobrze, bo przekładając wyrobiony blok do blaszki ewidentnie ciekł z niego tłuszcz :) Jak się schłodziło to na wierzchu widać zastygnięty, biały tłuszcz. Nie ma go az tak dużo bo zdążyłam odlać jak był w płynnej formie, no ale jest.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 października w 09:50- Odpowiedz

      Przyznaję szczerze, że nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. W takim przypadku dodałabym trochę więcej mleka w proszku, aby związać ten tłuszcz.

  4. 8bb0bf648249782d6e3aeb67f27f2c2c?s=54&d=mm&r=g
    Michał 2019 6 czerwca w 10:12- Odpowiedz

    Bardzo dziękuję Pani za ten przepis! Niedawno dostałem w pracy awans, a mamy taką tradycję, że z takich okazji przynosimy jakieś słodkości. Pani blok czekoladowy zrobił niesamowite wrażenie, wszyscy pytali mnie o przepis :D Oczywiście poleciłem im Pani bloga!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 6 czerwca w 13:43- Odpowiedz

      Bardzo mi miło :) dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam, Beata

  5. ab9bce554b2febf131b2e93315da4774?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2019 31 stycznia w 09:15- Odpowiedz

    Drogie Panie Jak długo utrzymuje się w lodówce taki blok?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 31 stycznia w 17:23- Odpowiedz

      Góra dwa dni – wyżerają a tak na poważnie, to owinięty sobie długo poleży

  6. 97a11985cf662294695a4f1272be5f6c?s=54&d=mm&r=g
    Anita 2017 7 października w 19:11- Odpowiedz

    Witam!
    Nie można dodać 500g mleka w proszku bo już przy 400g nie da się pomieszać – nawet drewniana łyżką. A po dodaniu herbatników masa nie daje się za nic uformować w wałek – jest po prostu zbyt gęsta :/ dała się jedynie wcisnąć i ubić w foremce:)
    smak ok. Ale ilość mleka w proszku chyba powinna być inna :):):) pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 8 października w 12:29- Odpowiedz

      Aniu tak ja napisałam w przepisie – OKOŁO 500 g mleka – i dodawane porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji :)

  7. 3c6119db0801840548a372484c050a4e?s=54&d=mm&r=g
    Emilia Jaworska 2017 21 września w 12:10- Odpowiedz

    Jakie mleko w proszku używacie dziewczyny do bloku ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 21 września w 17:26- Odpowiedz

      Ja najczęściej kupuję mleko w proszku Mlekowity, ale miałam też Łaciaste – ważne aby nie było granulowane :)

  8. Szyszki z ryżu preparowanego - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 09:41- Odpowiedz

    […] jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny […]

  9. 9cce3b918d85066961498ef78a0076bc?s=54&d=mm&r=g
    Iwona Żuk 2016 27 października w 17:59- Odpowiedz

    W dawnych czasach taki blok robiło się na ceresie. Był „lepszy” do tego celu niż masło, bo sztywniał mocno, po rozpuszczeniu. Teraz robiłam dając masło pół na pół z olejem kokosowym -też tężeje ładnie w zwykłej temperaturze.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 28 października w 09:02- Odpowiedz

      :)

  10. 3dbef553459d3b9522c66fa29c144ea0?s=54&d=mm&r=g
    Iwona 2016 25 sierpnia w 02:58- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Będę robić pierwszy raz , powiedz mi czy kakao ma być słodzone ? I czy jest różnica czy masło czy margaryna ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 sierpnia w 09:20- Odpowiedz

      kakao ma być gorzkie – słodkie to w zasadzie tylko do napoju się używa :)
      Użyj masła, margaryna ma kiepski smak do takich wyrobów.

      • 9cce3b918d85066961498ef78a0076bc?s=54&d=mm&r=g
        Iwona Żuk 2016 27 października w 18:06- Odpowiedz

        Ja bym do napoju też gorzkiego kakao używała. Bo to słodkie (jakieś tam nekłiki, czy puchatki) to cała tablica mendelejewa. Lepiej zwykły proszek kakaowy wziąć i posłodzić do smaku.

  11. Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 25 lipca w 10:58- Odpowiedz

    […] Blok czekoladowy jak za dawnych lat :) 2 641 views […]

  12. 3deb68b6327bc431e2c8e8486c82e706?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2016 12 kwietnia w 14:29- Odpowiedz

    Wyszedł megaaaaaaaaaa pyszny. Zrobiłam z samymi pokruszonymi herbatnikami. Polecam przepis :)

  13. 478e05342643b4078b0d8db84f228af9?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2016 2 kwietnia w 10:38- Odpowiedz

    Świetny przepis! Dodałam pokruszone herbatniki, daktyle i orzechy włoskie. Zrobiłam też małą część białego bloku bez kakao :) Naprawdę smaczne!

  14. f9f15283c964f816b800645b241603f6?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2016 12 marca w 20:15- Odpowiedz

    Dodałam odrobinkę więcej cukru(użyłam pudru)
    oraz więcej kakao
    Przepyszne
    Kiedyś mama robiła, dzięki za przypomnienie i miłego łasuchowania :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 12 marca w 20:17- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę Aniu, że blok przywołał wspomnienia :) Pozdrawiam serdecznie, Beata

  15. 54a81b0f51a02205c2b7d09d1f952df2?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2016 5 stycznia w 10:15- Odpowiedz

    zrobiłam dziś blok, stoi w lodówce ale wyszedł mi strasznie gęsty, ledwo wmieszałam tam trochę herbatników i przełożyłam na blaszkę… czyżby za dużo mleka w proszku? czy ktoś miał podobny problem?

    • bbe375a343c867c09d8fef9bbd44af9c?s=54&d=mm&r=g
      papryka 2016 19 kwietnia w 21:07- Odpowiedz

      Mi też tak wyszlo … za gęsto i mało herbatników..

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2016 19 kwietnia w 22:09- Odpowiedz

        Pewnie dałaś za dużo mleka w proszku – najlepiej dosypywać go po trochu, aż uzyskasz dobrą konsystencję. Co do herbatników, to każdy daje ile lubi, ja wolę bakalie zamiast ciastek :)

        • 54a81b0f51a02205c2b7d09d1f952df2?s=54&d=mm&r=g
          Ania 2016 21 kwietnia w 15:15- Odpowiedz

          no właśnie, ja się troche zasugerowalam przepisem i wsypalam całe opakowanie…po zastygnieciu ledwo nóż wchodzil..

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2016 21 kwietnia w 15:22

            Dzięki za info. Zmieniłam trochę przepis aby uniknąć takich pomyłek :)

  16. ?s=54&d=mm&r=g
    Łucja Brachmańska 2015 30 marca w 15:32- Odpowiedz

    Zrobiłam – faktycznie pyszny. Dla nas następnym razem dodam mniej cukru, więcej kakao i żurawinę.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 marca w 18:54- Odpowiedz

      Cieszę się, że smakowało.
      W bloku najfajniejsze jest to, że można go robić w różnych kombinacjach bez ryzyka, że się nie uda :)

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Bartek Lofek 2015 9 lutego w 19:31- Odpowiedz

    Proponuję jeszcze dorzucić ryż dmuchany

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 lutego w 20:38- Odpowiedz

      najfajniejsze w bloku jest to, że można dodawać różne dodatki :)

  18. 060ae5ad0457afc7251fddcc3af49b08?s=54&d=mm&r=g
    Adam 2013 30 listopada w 22:50- Odpowiedz

    Bez dodatku pokruszonych herbatników? U nas w domu i u wszystkich znajomych dodawało się kilka paczek pokruszonych herbatników – i mieszało się razem z mlekiem w proszku.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 1 grudnia w 16:51- Odpowiedz

      Przecież są wymienione herbatniki w przepisie :). Ich ilość, to już indywidualna sprawa i jak kto lubi ;)

  19. e5f1f8aa3e4a17e92197ce75196b2daf?s=54&d=mm&r=g
    KucharzyTRzech 2013 19 lutego w 12:33- Odpowiedz

    Cudownie wygląda!!

  20. 27deb68e9c56358472f43b59be3cf47e?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2013 18 lutego w 13:01- Odpowiedz

    Ha, jaki wspomnieniowy przepis. Musze zrobić moim dzieciom. Mleko w proszku. Wieki nie miałam pod ręką…

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Blok czekoladowy PRL przepis

Blok czekoladowy na mleku w proszku z dużą ilością pokruszonych herbatników i bakaliami to przepis z czasów mojego dzieciństwa. Wtedy prawdziwa czekolada była rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Blok z kakao i mlekiem w proszku robiony wiec był w wielu domach. I zawsze znikał. Teraz blok robimy z czystego sentymentu za tym smakiem. A niebywały smak ten przepis zawdzięcza właśnie mleku w proszku. Sam przepis na blok czekoladowy jest bardzo prosty i zrobiony jest z podstawowych składników. Zwróćcie uwagę na samo mleko w proszku - ma być tłuste w drobnym proszku. Nie kupujcie granulowanego, bo to mleko się nie nadaje do tego przepisu!

Przepis na blok czekoladowy

Nasze dzieci zwykle nie znają już smaku bloku czekoladowego. Teraz, gdy czekolady są wszędzie nikt nie robi bloku. A szkoda, bo to jest pyszny deser! Blok z herbatnikami i rodzynkami dalej smakuje wyśmienicie i mimo starego przepisu, również w naszych współczesnych czasach znajdzie wielu amatorów. Przygotujcie swojej rodzinie blok czekoladowy z herbatnikami a sami zobaczycie jak im zasmakuje! Jeśli lubicie takie stare przepisy, to wypróbujcie również przepis na szyszki z ryżu ekspandowanego.