Przepis na czekoladowy tort Brown Derby Cake
Pierwszy raz Brown Derby Cake zobaczyłam w programie „Słodki biznes” Buddy’ego Valastro i zaraz następnego dnia zaczęłam szukać przepisu w sieci :)
Widziałam kilka wersji tego tortu, ale w końcu zdecydowałam się na przepis podany na stronie evabakes.blogspot.com (autorka bloga posiłkowała się przepisem podanym na youtube przez Crumb Bossa).
Oczywiście trochę pozmieniałam sposób pieczenia – oryginalnie pieczone jest w trzech oddzielnych tortownicach o wielkości 20 cm (a u Evy nawet w tortownicach 25 cm).
Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe i raczej mało słodkie (mimo dużej ilości owoców), więc jeśli lubicie słodsze ciasta, to dodajcie więcej cukru.
Oryginalnie do tego czekoladowego tortu dodawane są świeże truskawki, banany i brzoskwinie.
Niektórzy dodają jeszcze ananasa i gruszki z puszki.
Dostanie teraz w Polsce dobrych świeżych truskawek graniczy z cudem, więc użyłam truskawek z puszki (są słodsze od truskawek mrożonych).
Proponuję, aby banana po pokrojeniu skropić sokiem z cytryny – wtedy nie będzie czarniał.
Wielkość tortownicy możecie właściwie wybrać sami – może być ona od 24 do 26 cm.
Jestem wielką zwolenniczką nasączania ciast i to też oczywiście porządnie nasączyłam sokiem z brzoskwiń (myślę, że to dużo dało :)).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na torty.
Tort Brown Derby Cake przepis do druku

Brown Derby Cake
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.
Składniki
składniki ciasta:
dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) mocno schłodzonej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- truskawki świeże (albo z puszki)
- 1 banan pokrojony na plasterki i spryskany sokiem z cytryny
- brzoskwinie z puszki
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.5 jajek, 400 g cukru
- Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.240 g masła
- Zmieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.1 szklanka gorzkiego kakao, 1,5 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodawaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z masłem.240 g masła
- Dodaj maślankę i wanilię.180 g maślanki, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Przelej masę do tortownicy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto pieczesz w kilku tortownicach, to skróć czas pieczenia.
- Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
przygotowanie kremu:
- Przygotuj żelatynę - rozpuść łyżkę żelatyny w 1/4 szklanki zimnej wody, odstaw na około 5 minut do napęcznienia. Podgrzej żelatynę w mikrofalówce przez około 10 sekund.1 łyżka żelatyny
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, powoli dodawaj cukier puder.500 ml śmietany kremówki, 1/4 szklanki cukru pudru
- Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę - dokładnie zmiksuj.
- Ciasto podziel na trzy części (jedna może być cieńsza od dwóch pozostałych).
- Połóż jeden blat ciasta na talerzu. Nasącz go i wyłóż pokrojone owoce.truskawki, 1 banan, brzoskwinie
- Na ich wierzch wyłóż połowę śmietany kremówki.
- Przykryj drugim blatem ciasta, który również nasącz. Pozostałą kremówką obłóż ciasto dookoła.
- Pozostały blat rozdrobnij na okruszki i obsyp ciasto.