Pierwszy raz Brown Derby Cake zobaczyłam w programie „Słodki biznes” Buddy’ego Valastro i zaraz następnego dnia zaczęłam szukać przepisu w sieci :)

Widziałam kilka wersji tego deseru, ale w końcu zdecydowałam się na przepis podany na stronie evabakes.blogspot.com (autorka bloga posiłkowała się przepisem podanym na youtube przez Crumb Bossa).

Oczywiście trochę pozmieniałam sposób pieczenia – oryginalnie pieczone jest w trzech oddzielnych tortownicach o wielkości 20 cm (a u Evy  nawet w tortownicach 25 cm).

Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe i raczej mało słodkie (mimo dużej ilości owoców), więc jeśli lubicie słodsze ciasta, to dodajcie więcej cukru.

Oryginalnie do torcika dodawane są świeże truskawki, banany i brzoskwinie. Niektórzy dodają jeszcze ananasa i gruszki z puszki. Dostanie teraz w Polsce dobrych świeżych truskawek graniczy z cudem, więc użyłam truskawek z puszki (są słodsze od truskawek mrożonych). Proponuję, aby banana po pokrojeniu skropić sokiem z cytryny – wtedy nie będzie czarniał.

Wielkość tortownicy możecie właście wybrać sami – może być ona od 20 do 26 cm – wtedy warstwy ciasta będą po prostu cieńsze.

Jestem wielką zwolenniczką nasączania ciast i to też oczywiście porządnie nasączyłam sokiem z brzoskwiń (myślę, że to dużo dało :)).

brown derby cake1

brown derby cake

brown derby cake3

brown derby cake4

 

tort brown derby

Brown Derby Cake

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 1 szklanka gorzkiego kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 240 g masła
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 180 g maślanki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy

dodatkowo:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Zmieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z masłem. Dodaj maślankę i wanilię.
  • Przelej masę do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto pieczesz w kilku tortownicach, to skróć czas pieczenia. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

przygotowanie kremu:

  • Przygotuj żelatynę - rozpuść łyżkę żelatyny w 1/4 szklanki zimnej wody, odstaw na około 5 minut do napęcznienia. Podgrzej żelatynę w mikrofalówce prezz około 10 sekund.
  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, powoli dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj łyżkę rozpuszczonej żalatyny (albo cream of tartar).
  • Ciasto podziel na trzy części (jedna może być cieńsza od dwóch pozostałych). Połóż jeden blat ciasta na talerzu. Nasącz go i wyłóż pokrojone owoce. Na ich wierzch wyłóż połowę śmietany kremówki. Przykryj drugim blatem ciasta, który również nasącz. Pozostałą kremówką obłóż ciasto dookoła.
  • Pozostały blat rozdrobnij na okruszki i obsyp ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!