Przepis na czekoladowy tort Brown Derby Cake

Pierwszy raz Brown Derby Cake zobaczyłam w programie „Słodki biznes” Buddy’ego Valastro i zaraz następnego dnia zaczęłam szukać przepisu w sieci :)

Widziałam kilka wersji tego tortu, ale w końcu zdecydowałam się na przepis podany na stronie evabakes.blogspot.com (autorka bloga posiłkowała się przepisem podanym na youtube przez Crumb Bossa).

Oczywiście trochę pozmieniałam sposób pieczenia – oryginalnie pieczone jest w trzech oddzielnych tortownicach o wielkości 20 cm (a u Evy  nawet w tortownicach 25 cm).

Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe i raczej mało słodkie (mimo dużej ilości owoców), więc jeśli lubicie słodsze ciasta, to dodajcie więcej cukru.

Oryginalnie do tego czekoladowego tortu  dodawane są świeże truskawki, banany i brzoskwinie.

Niektórzy dodają jeszcze ananasa i gruszki z puszki.

Dostanie teraz w Polsce dobrych świeżych truskawek graniczy z cudem, więc użyłam truskawek z puszki (są słodsze od truskawek mrożonych).

Proponuję, aby banana po pokrojeniu skropić sokiem z cytryny – wtedy nie będzie czarniał.

Wielkość tortownicy możecie właściwie wybrać sami – może być ona od 24 do 26 cm.

Jestem wielką zwolenniczką nasączania ciast i to też oczywiście porządnie nasączyłam sokiem z brzoskwiń (myślę, że to dużo dało :)).

Wypróbujcie również inne moje przepisy na torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

brown derby cake

brown derby cake

brown derby cake

brown derby cake4

Tort Brown Derby Cake przepis do druku

tort brown derby

Brown Derby Cake

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowy tort przekładany bitą śmietaną i owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.

Składniki

składniki ciasta:

dodatkowo:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
    5 jajek, 400 g cukru
  • Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
    240 g masła
  • Zmieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
    1 szklanka gorzkiego kakao, 1,5 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodawaj suche składniki do masy jajecznej na zmianę z masłem.
    240 g masła
  • Dodaj maślankę i wanilię.
    180 g maślanki, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Przelej masę do tortownicy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto pieczesz w kilku tortownicach, to skróć czas pieczenia.
  • Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

przygotowanie kremu:

  • Przygotuj żelatynę - rozpuść łyżkę żelatyny w 1/4 szklanki zimnej wody, odstaw na około 5 minut do napęcznienia. Podgrzej żelatynę w mikrofalówce przez około 10 sekund.
    1 łyżka żelatyny
  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, powoli dodawaj cukier puder.
    500 ml śmietany kremówki, 1/4 szklanki cukru pudru
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę - dokładnie zmiksuj.
  • Ciasto podziel na trzy części (jedna może być cieńsza od dwóch pozostałych).
  • Połóż jeden blat ciasta na talerzu. Nasącz go i wyłóż pokrojone owoce.
    truskawki, 1 banan, brzoskwinie
  • Na ich wierzch wyłóż połowę śmietany kremówki.
  • Przykryj drugim blatem ciasta, który również nasącz. Pozostałą kremówką obłóż ciasto dookoła.
  • Pozostały blat rozdrobnij na okruszki i obsyp ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!