Brownie z porzeczkami
Przepis na pyszne czekoladowe brownie z porzeczkami i miętą
wpis sponsorowany
Wszystkich wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków zapraszam na ciasto brownie z porzeczkami. A dokładnie z konfiturą z czarnych porzeczek. Czekolada i czarne porzeczki tworzą niezwykle pyszne połączenie, a samo ciasto brownie jest bardzo łatwe do zrobienia. Koniecznie zobaczcie mój przepis na brownie i przygotujcie je na deser. Jestem przekonana, że bardzo Wam zasmakuje.
Spis treści
Brownie z porzeczkami i miętą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz fajnie czekoladowe ciasta z dodatkiem lekko kwaśnych owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Brownie z porzeczkami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22/22 (maksymalnie).
Składniki
składniki na brownie porzeczkowe
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru ((3/4 szklanki))
- 3 jajka ( rozmiar L)
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 150 g konfitury ( z czarnej porzeczki z miętą od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić brownie porzeczkowe
- W dużym rondelku umieść masło oraz połamaną czekoladę – rozpuść na małym ogniu aż masa będzie jednolita – zdejmij z palnika.150 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
- Wsyp cukier i wymieszaj.150 g cukru
- Dodaj mąkę i wymieszaj.75 g mąki pszennej
- Na koniec dodaj jajka i energicznie wymieszaj.3 jajka
- Przełóż do formy o wielkości około 22/22 cm.
- Na wierzchu nałóż łyżeczką konfiturę.150 g konfitury
- Czubkiem noża delikatnie przemieszaj ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut.
- Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto przez około 10 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto brownie porzeczkowe – uwagi
Brownie to zawsze dobry pomysł, gdy ma się ochotę na coś czekoladowego, ale ma się mało czasu :)
Takie brownie z porzeczkami robi się bardzo szybko i zawsze świetnie smakuje.
Ja do swojego ciasta dodałam nowość od Stovit – konfiturę z czarnej porzeczki z miętą.
Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi ta konfitura chociaż średnio lubię miętę.
Tutaj jest jej akurat tyle, aby ją wyczuć w smaku, ale nie jest nachalna i dominująca. Świetnie podkręca smak czarnej porzeczki :)
Brownie z tą konfiturą nabrało bardzo fajnego smaku :) Spróbujcie koniecznie.
Jak zrobić brownie z czarną porzeczką – wskazówki
Poza konfiturą porzeczkową będziecie tu potrzebować czekoladę. Ale nie byle jaką – tylko gorzką czekoladę. Do tego masło, jajka i mąkę.
Ciasta brownie to ciasta, które nie wyrastają – są niskie jak placek i bardziej zbite. To dlatego, że nie dodaje się do nich żadnych spulchniaczy.
Nie używamy tu proszku do pieczenia ani sody. Nie ubijamy białek.
Ciasto brownie ma być gęste, zbite i gęste. Często nawet wygląda jak zakalec. I tak ma być!
Brak proszku do pieczenia w przepisie, to nie błąd, albo zapomnienie – tak ma być! :)
Czekolada też powinna być gorzka, a nie mleczna. Bo brownie jest bardziej ciężkie w smaku i intensywne. Dodatek cukru i konfitury nadaje ciastu właściwą słodkość.
Więc niech Was nie kusi używanie mlecznej czekolady!
Ciasto brownie z czarną porzeczką możecie zjeść już zaraz po upieczeniu.
Jeszcze takie ciepłe super będzie smakowało w towarzystwie gałki lodów :)
A teraz zapraszam do kuchni i życzę smacznego!
Ps. Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na ciasta brownie
Gorąco zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne brownie przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto brownie z czarną porzeczką
Zobaczcie mój przepis na brownie i sprawdźcie jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z czarną porzeczką. Użyjcie tu dobrej jakości gorzkiej czekolady oraz pysznej konfitury z czarnej porzeczki. Co jeśli nie macie konfitury z czarnej porzeczki? Możecie ją zastąpić konfiturą z wiśni albo z malin. Obydwie te konfitury będą się doskonale komponowały z ciastem czekoladowym i stworzą idealny smak.
Przepis na brownie z dżemem
Jak zrobić brownie? Brownie robi się bardzo prosto. Ja rozpuszczam najpierw połamaną gorzką czekoladę z masłem i gdy utworzą jednolitą masę zaczynam dodawać do nich pozostałe składniki. Wszystko wystarczy wymieszać łyżką. Aby zrobić brownie nie potrzebujecie nawet używać miksera! Garnek i łyżka to jedyne co potrzebujecie aby zrobić czekoladowe brownie. Szybko, prosto i przepysznie! Koniecznie wypróbujecie ten przepis, a przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.