Chleb czosnkowy
Przepis na niezwykły chleb z czosnkiem
Przepis na chleb czosnkowy to doskonały sposób na przygotowanie aromatycznego i wyjątkowo smacznego pieczywa w domowym zaciszu. W tym prostym przepisie składniki takie jak mąka pszenna, drożdże, woda, sól i oczywiście czosnek, łączą się, tworząc chleb o intensywnym smaku czosnku i chrupiącej skórce. Idealny jako dodatek do dań z grilla lub do podania z dipami na imprezowych spotkaniach. Ten chleb zachwyci nie tylko smakiem, ale także aromatem, który unosi się po całym domu podczas jego pieczenia. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się świeżym, pysznym chlebem czosnkowym w zaciszu własnej kuchni!
Spis treści
Chleb czosnkowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie testujesz nowe przepisy, to koniecznie upiecz ten niezwykle aromatyczny chleb.
Chleb czosnkowy przepis
Składniki
składniki na chleb czosnkowy
- 400 g pszennej mąki ((ja robiłam z mąki 750, ale może być zwykła) – 2 i 2/3 szklanki)
- 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka miodu
- sok (z połowy pomarańczy)
- sok ( z połowy cytryny)
- 40 g świeżych drożdży ((lub opakowanie drożdży suszonych na 1/2 kg mąki))
- 1 płaska łyżka cukru (– do rozpuszczenia drożdży)
- 1 płaska łyżka soli
- 1/3 szklanki mleka (ciepłego (lub wody) – do rozpuszczenia drożdży)
- 300 ml wody (ciepłej (lub trochę mniej lub więcej))
- 6 łyżek oliwy
Instrukcja
Jak zrobić czosnek balsamiczny do chleba
- Podziel czosnek na ząbki.3 główki czosnku
- Przełóż je do miseczki i zalej gorącą wodą.
- Po kilku minutach obierz je ze skóry (dzięki tej metodzie zrobisz to dużo szybciej).
- W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż czosnek i gotuj do miękkości – w zależności od wielkości ząbków zajmie Ci to od 5 do 10 minut.
- Ugotowane ząbki odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj ocet balsamiczny, cukier, pieprz, kilka łyżek wody.3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 czubata łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
- Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos całkowicie odparuje.
- Ząbki przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
Jak zrobić chleb czosnkowy
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.40 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka cukru
- W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę.400 g pszennej mąki, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka miodu, sok, sok, 6 łyżek oliwy
- Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
- Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
- Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Chleb pieczemy w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut.
- Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki – skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.
Notatki
Prywatne
Chleb z czosnkiem – uwagi
Coś dla wielbicieli czosnku – chleb z całymi ząbkami czosnku. Przepis znaleziony na Mniam Mniam, ale ja go troszkę pozmieniałam. Oryginalnie chleb jest przygotowany aż na trzech główkach czosnku. Jak dla mnie to dużo, więc robię go z mniejszej ilości. Mój znajomy zakochał się w tym chlebie i piekłam mu go co tydzień za każdym razem zwiększając ilość czosnku, aż doszłam do tych trzech główek. Mąż jak jechał z tym chlebem metrem, to narobił tam niezłych zapachów :) A kolega powiedział, że chleb boski. Sami więc zdecydujcie jaką ilość czosnku wybieracie.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na chleby i domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowe chleby
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu jest spory wybór zarówno chlebów jak i różnych bułek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chleb z czosnkiem
Przepis na niezwykły chleb z kilkoma główkami czosnku. Ten czosnkowy chleb jest dla prawdziwych wielbicieli czosnku. Powiedzieć, że czuć go na kilometr do za mało ;) Ja go piekłam naszemu znajomemu przez dłuższy czas, bo tak mu zasmakował, że prosił o niego co tydzień. Chleb czosnkowy to prawdziwa gratka dla wielbicieli czosnku. W przepisie jest podane nadzienie z 3 główek czosnku, ale ja najczęściej robiłam porcję z jednej główki. Tak był bardziej dla mnie akceptowalny.
Przepis na chleb z czosnkiem
Taki czosnek w sosie balsamicznym staje się bardzo smaczny i fajnie uzupełnia smak chleba. Jeśli lubicie takie eksperymenty, to koniecznie upieczcie chleb czosnkowy. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić chleb z czosnkiem. Przygotowania zacznijcie od zrobienia czosnku, tak aby miał czas na wystygnięcie! Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na domowe chleby.