Ciasto brownie kadayif

Brownie kadayif – mocno czekoladowe ciasto z chrupiącą warstwą kadayif
Jeśli kochasz połączenie intensywnej czekolady i chrupiącej struktury deserów z Bliskiego Wschodu, ten przepis na brownie kadayif z pewnością skradnie Twoje serce! To wyjątkowe mocno czekoladowe ciasto zyskuje nowy wymiar dzięki chrupiącej warstwie z kadayif.
To połączenie klasycznego brownie z orientalnym akcentem kadayif zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Idealne na specjalne okazje, spotkania z przyjaciółmi albo po prostu do filiżanki kawy, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Spróbuj – to brownie kadayif na pewno podbije Twoje podniebienie!
Spis treści

Ciasto brownie z kadayif przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta, a do tego chętnie testujesz nowe pomysły i wypróbowujesz nowe smaki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto brownie kadayif przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki
składniki na ciasto brownie
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
składniki na polewę czekoladową
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka kawy (rozpuszczalnej – opcjonalnie)
składniki na warstwę kadayif
- ok 150 g kadayif
- ok 150 g Nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
Instrukcja
Jak zrobić brownie kadayif krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) albo 170℃ (termoobieg).
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 2 – jak zrobić ciasto brownie
- W garnku podgrzej razem masło i połamaną czekoladę.200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
- Podgrzewaj mieszając do jakiś czas, aż otrzymasz jednolitą masę.
- Wtedy zdejmij garnek z kuchenki i od razu dodaj cukier – wymieszaj łyżką do połączenia.200 g cukru
- Dodaj do masy czekoladowej po jednym jajku i po każdym energicznie wymieszaj masę.3 jajka
- Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia.150 g mąki pszennej
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i upiecz przez około 30 minut.
- Zaraz po upieczeniu zrób w cieście widelcem lub patyczkiem dziurki i polej polewą czekoladową.
Krok 2 – jak zrobić polewę czekoladową
- Gdy brownie się piecze przygotuj polewę – w rondelku podgrzej kremówkę.100 ml śmietany kremówki
- Gdy będzie gorąca dodaj do niej czekoladę oraz kawę (jeśli używasz).50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka kawy
- Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia czekolady.
- Polewą polej wierzch ciasta brownie.
Krok 3 – jak zrobić warstwę kadayif do brownie
- Nutellę lub inny krem czekoladowo-orzechowy przełóż do miseczki i krótko podgrzej (np. w mikrofali), tak aby stała się bardziej płynna.ok 150 g Nutelli
- Ciasto kadayif przełóż do większej miski i dodaj nutellę – wymieszaj dokładnie.ok 150 g kadayif
- Wyłóż masę na wierzch brownie i wyrównaj powierzchnię.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec brownie kadayif?
Moje dzisiejsze czekoladowe ciasto brownie to prawdziwy hit. Jest niezmiernie proste do przygotowania – nie będziesz nawet potrzebować miksera – a do tego smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni. Bardzo małym nakładem pracy i czasu otrzymujesz ciasto, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie! Mocno czekoladowe, wilgotne brownie doskonale smakuje w połączeniu z orientalnym, chrupiącym ciastem w wiórkach – kadayif. Ciasto będzie doskonałe nie tylko na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje oraz święta. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później!

Co to jest kadayif?
Cytując za google – Kadayif pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów, jest szczególnie popularny w Turcji i Grecji (gdzie jest bardziej nazywane – kataifi). Jest to rodzaj cienkiego, nitkowatego ciasta, które stanowi podstawę wielu tradycyjnych deserów. Ciasto jest chrupiące i w zasadzie samo z siebie bardziej bez smaku. Dlatego najlepiej wymieszać je ze słodką, lepiącą masą – jak np. miód, czy też właśnie różne kremy czekoladowe i pistacjowe.
Ja swoje ciasto kadayif kupiłam w Lidlu, ale ze względu na jego rosnącą popularność w Polsce (za sprawą dubajskiej czekolady), można je dostać w większych marketach, a już bez żadnego problemu w sklepach internetowych – chociażby na Allegro.

Składniki niezbędne do upieczenia ciasta brownie
Aby zrobić to czekoladowe ciasto z kadayif będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników (poza ciastem kadayif), które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- czekolada – użyj tu gorzkiej, albo deserowej czekolady (nie polecam czekolady mlecznej, bo ciasto będzie zbyt słodkie – no chyba, że lubisz bardzo słodkie ciasta ;) ), ja tu mogę polecić czekoladę deserową z Lidla
- masło – użyłam masło extra 82%, ale ostatecznie możesz je zastąpić masłem typu mix, albo masłem roślinnym
- śmietana kremówka – u mnie to śmietanka UHT 30% i dla niej policzyłam kaloryczność ciasta, możesz ostatecznie użyć też śmietankę 36%
- nutella – może być oryginalny krem, ale spokojnie możesz użyć dostępne w Lidlu, czy też w Biedronce ich zamienniki, ale możesz też „zaszaleć” i użyć krem pistacjowy :)

Jak przechowywać czekoladowe ciasto z kadayif?
Ciasto po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu brownie będzie dłużej świeże, a warstwa kadayif nie będzie obsychać. Nie musisz go trzymać w lodówce. Temperatura pokojowa w zupełności wystarczy.

Ile kcal ma ciasto brownie z kadayif?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam). Za to jeśli podzielisz ciasto na 16 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miało koło 37 kcal (węglowodany – 41 g, tłuszcze – 21 g, białka – 5g).

I jak, czy już czujesz ten zapach czekolady i chrupiącego kadayif unoszący się w kuchni? To połączenie smaków naprawdę potrafi zachwycić – intensywnie czekoladowe, delikatnie wilgotne brownie z cudownie chrupiącą, czekoladową warstwą kadayif to deser, który po prostu trzeba spróbować!
Jeśli wypróbujesz ten przepis na brownie kadayif, koniecznie daj znać w komentarzu, jak Ci wyszło – bardzo chętnie zobaczę Twoje zdjęcia i opinie!
Podziel się też przepisem z bliskimi – może ktoś jeszcze zakocha się w tym orientalno-czekoladowym połączeniu tak jak ja.
Nie zapomnij zajrzeć do filmu z przygotowań i zdjęć krok po kroku, które pomogą Ci przejść przez cały proces bez stresu. A jeśli lubisz takie połączenia smaków, koniecznie sprawdź też inne moje przepisy na czekoladowe desery!
Ps. Zapraszam również na mojego instagrama, gdzie również najdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać na później.

Polecane przepisy na brownie
Jeśli tak jak ja uwielbiasz czekoladowe ciasta brownie, to koniecznie upiecz je z innych moich przepisów, z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowe brownie z kadayif
Poznaj wyjątkowy przepis na brownie kadayif – połączenie klasycznego, mocno czekoladowego ciasta brownie z chrupiącą warstwą kadayif i aksamitnym kremem czekoladowo-orzechowym. To deser, który zachwyca smakiem i wyglądem! W przepisie znajdziesz zdjęcia krok po kroku oraz film z przygotowań, dzięki którym bez trudu przygotujesz to efektowne ciasto w swojej kuchni. Wypróbuj brownie kadayif i odkryj nowy, orientalny wymiar czekolady!














