Ciasto brownie kadayif

Zaktualizowany: 2025 8 listopada
czekoladowe ciasto brownie kadayif z nutellą

Brownie kadayif – mocno czekoladowe ciasto z chrupiącą warstwą kadayif

Jeśli kochasz połączenie intensywnej czekolady i chrupiącej struktury deserów z Bliskiego Wschodu, ten przepis na brownie kadayif z pewnością skradnie Twoje serce! To wyjątkowe mocno czekoladowe ciasto zyskuje nowy wymiar dzięki chrupiącej warstwie z kadayif.
To połączenie klasycznego brownie z orientalnym akcentem kadayif zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Idealne na specjalne okazje, spotkania z przyjaciółmi albo po prostu do filiżanki kawy, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Spróbuj – to brownie kadayif na pewno podbije Twoje podniebienie!

dubai style brownie with kadayif and nutella

Ciasto brownie z kadayif przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta, a do tego chętnie testujesz nowe pomysły i wypróbowujesz nowe smaki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe ciasto brownie kadayif z chrupiącym wierzchem

Ciasto brownie kadayif przepis z filmem

Wypieki Beaty
Brownie kadayif – połączenie czekolady, kadayif i kremu orzechowego. Przepis ze zdjęciami i filmem krok po kroku!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 16
Kalorie 423 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki

składniki na ciasto brownie

składniki na polewę czekoladową

składniki na warstwę kadayif

  • ok 150 g kadayif
  • ok 150 g Nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
Instrukcja
 

Jak zrobić brownie kadayif krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) albo 170℃ (termoobieg).
    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.

    Krok 2 – jak zrobić ciasto brownie

    • W garnku podgrzej razem masło i połamaną czekoladę.
      200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
      rozpuszczanie masła z czekoladą do ciasta brownie
    • Podgrzewaj mieszając do jakiś czas, aż otrzymasz jednolitą masę.
    • Wtedy zdejmij garnek z kuchenki i od razu dodaj cukier – wymieszaj łyżką do połączenia.
      200 g cukru
      dodawanie cukru do ciasta na brownie
    • Dodaj do masy czekoladowej po jednym jajku i po każdym energicznie wymieszaj masę.
      3 jajka
      dodawanie jajek do ciasta brownie
    • Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia.
      150 g mąki pszennej
      mieszanie ciasta z mąką
    • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i upiecz przez około 30 minut.
      wykładanie ciasta brownie do przygotowanej formy do pieczenia
    • Zaraz po upieczeniu zrób w cieście widelcem lub patyczkiem dziurki i polej polewą czekoladową.
      nakłuwanie brownie widelcem

    Krok 2 – jak zrobić polewę czekoladową

    • Gdy brownie się piecze przygotuj polewę – w rondelku podgrzej kremówkę.
      100 ml śmietany kremówki
    • Gdy będzie gorąca dodaj do niej czekoladę oraz kawę (jeśli używasz).
      50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka kawy
      przygotowanie polewy czekoladowej na brownie
    • Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia czekolady.
    • Polewą polej wierzch ciasta brownie.
      smarowanie brownie polewą czekoladową

    Krok 3 – jak zrobić warstwę kadayif do brownie

    • Nutellę lub inny krem czekoladowo-orzechowy przełóż do miseczki i krótko podgrzej (np. w mikrofali), tak aby stała się bardziej płynna.
      ok 150 g Nutelli
    • Ciasto kadayif przełóż do większej miski i dodaj nutellę – wymieszaj dokładnie.
      ok 150 g kadayif
      mieszanie kadayif z rozpuszczoną nuttellą
    • Wyłóż masę na wierzch brownie i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie masy z kadayif na brownie
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 423kcalWeglowodany: 46gBiałko: 6gTłuszcz: 24g
    Słowo kluczowe brownie z kadayif, ciasto z kadayif
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    kadayif brownie with nutella

    Dlaczego warto upiec brownie kadayif?

    Moje dzisiejsze czekoladowe ciasto brownie to prawdziwy hit. Jest niezmiernie proste do przygotowania – nie będziesz nawet potrzebować miksera – a do tego smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni. Bardzo małym nakładem pracy i czasu otrzymujesz ciasto, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie! Mocno czekoladowe, wilgotne brownie doskonale smakuje w połączeniu z orientalnym, chrupiącym ciastem w wiórkach – kadayif. Ciasto będzie doskonałe nie tylko na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje oraz święta. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później!

    chrupiące ciasto brownie z nutellą i kadayif

    Co to jest kadayif?

    Cytując za google – Kadayif pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów, jest szczególnie popularny w Turcji i Grecji (gdzie jest bardziej nazywane – kataifi). Jest to rodzaj cienkiego, nitkowatego ciasta, które stanowi podstawę wielu tradycyjnych deserów. Ciasto jest chrupiące i w zasadzie samo z siebie bardziej bez smaku. Dlatego najlepiej wymieszać je ze słodką, lepiącą masą – jak np. miód, czy też właśnie różne kremy czekoladowe i pistacjowe.

    Ja swoje ciasto kadayif kupiłam w Lidlu, ale ze względu na jego rosnącą popularność w Polsce (za sprawą dubajskiej czekolady), można je dostać w większych marketach, a już bez żadnego problemu w sklepach internetowych – chociażby na Allegro.

    czekoladowe ciasto chrupiące z kadayif

    Składniki niezbędne do upieczenia ciasta brownie

    Aby zrobić to czekoladowe ciasto z kadayif będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników (poza ciastem kadayif), które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • czekolada – użyj tu gorzkiej, albo deserowej czekolady (nie polecam czekolady mlecznej, bo ciasto będzie zbyt słodkie – no chyba, że lubisz bardzo słodkie ciasta ;) ), ja tu mogę polecić czekoladę deserową z Lidla
    • masło – użyłam masło extra 82%, ale ostatecznie możesz je zastąpić masłem typu mix, albo masłem roślinnym
    • śmietana kremówka – u mnie to śmietanka UHT 30% i dla niej policzyłam kaloryczność ciasta, możesz ostatecznie użyć też śmietankę 36%
    • nutella – może być oryginalny krem, ale spokojnie możesz użyć dostępne w Lidlu, czy też w Biedronce ich zamienniki, ale możesz też „zaszaleć” i użyć krem pistacjowy :)
    czekoladowe ciasto brownie z chrupiącym wierzchem kadayif

    Jak przechowywać czekoladowe ciasto z kadayif?

    Ciasto po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu brownie będzie dłużej świeże, a warstwa kadayif nie będzie obsychać. Nie musisz go trzymać w lodówce. Temperatura pokojowa w zupełności wystarczy.

    dubajskie ciasto czekoladowe z kadayif i nutellą

    Ile kcal ma ciasto brownie z kadayif?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam). Za to jeśli podzielisz ciasto na 16 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miało koło 37 kcal (węglowodany – 41 g, tłuszcze – 21 g, białka – 5g).

    dubajskie brownie z kadayif i nutellą

    I jak, czy już czujesz ten zapach czekolady i chrupiącego kadayif unoszący się w kuchni? To połączenie smaków naprawdę potrafi zachwycić – intensywnie czekoladowe, delikatnie wilgotne brownie z cudownie chrupiącą, czekoladową warstwą kadayif to deser, który po prostu trzeba spróbować!

    Jeśli wypróbujesz ten przepis na brownie kadayif, koniecznie daj znać w komentarzu, jak Ci wyszło – bardzo chętnie zobaczę Twoje zdjęcia i opinie!
    Podziel się też przepisem z bliskimi – może ktoś jeszcze zakocha się w tym orientalno-czekoladowym połączeniu tak jak ja.

    Nie zapomnij zajrzeć do filmu z przygotowań i zdjęć krok po kroku, które pomogą Ci przejść przez cały proces bez stresu. A jeśli lubisz takie połączenia smaków, koniecznie sprawdź też inne moje przepisy na czekoladowe desery!

    Ps. Zapraszam również na mojego instagrama, gdzie również najdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać na później.

    chrupiące czekoladowe ciasto z masą kadayif

    Polecane przepisy na brownie

    Jeśli tak jak ja uwielbiasz czekoladowe ciasta brownie, to koniecznie upiecz je z innych moich przepisów, z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu:

    Opublikowano: 2025 10 listopada

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na czekoladowe brownie z kadayif

    Poznaj wyjątkowy przepis na brownie kadayif – połączenie klasycznego, mocno czekoladowego ciasta brownie z chrupiącą warstwą kadayif i aksamitnym kremem czekoladowo-orzechowym. To deser, który zachwyca smakiem i wyglądem! W przepisie znajdziesz zdjęcia krok po kroku oraz film z przygotowań, dzięki którym bez trudu przygotujesz to efektowne ciasto w swojej kuchni. Wypróbuj brownie kadayif i odkryj nowy, orientalny wymiar czekolady!