Ciasto brzoskwiniowa panienka
Przepis na bezglutenowe ciasto z brzoskwiniami z puszki
Zapraszam dziś na bardzo smaczne i do tego nietrudne do przygotowania ciasto brzoskwiniowa panienka. To ciasto z brzoskwiniami z puszki zatopionymi w lekkim kremie z bitej śmietany i serka mascarpone przygotowane jest na podstawie z pełnego smaku biszkopta. To biszkopt bezglutenowy – zrobiony z mielonymi migdałami, makiem i wiórkami kokosowymi. Ciasto udekorowane jest prostą galaretką brzoskwiniową, która dodaje ciastu smaku i sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku a także z krótkim filmem, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto brzoskwiniowa panienka we własnym domu.
Spis treści
Przepis na ciasto brzoskwiniowa panienka krok po kroku
Jeśli lubisz kremowe ciasta z owocami i galaretką i szukasz przepisu na ciasto z kremem na dużą blachę, to koniecznie upiecz to ciasto!
Ciasto brzoskwiniowa panienka przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na biszkopt
- 2 białka (z jajek L)
- 2 żółtka
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 50 g migdałów (mielonych – 0,5 szklanki)
- 75 g maku w ziarnach (0,5 szklanki)
- 50 g wiórek kokosowych (0,5 szklanki)
składniki na krem
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 200 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- cukier puder (opcjonalnie do smaku – ja nie dawałam)
- 2 łyżeczki żelatyny (plus trochę zimnej wody do jej rozpuszczenia)
- ok 400 g brzoskwiń (z puszki)
składniki na wierzch
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 1 litr wrzącej wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowa panienka krok po kroku
Krok 1 – wstępne przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw puste i suche.
Krok 2 – przygotowanie biszkopta z makiem
- Białka zmiksuj przez kilka minut z cukrem aż nabiorą białej barwy i będą gęste.2 białka, 75 g cukru
- Dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach miksera lub wymieszaj łyżką.2 żółtka
- Dodaj mielone migdały i krótko zmiksuj na niskich obrotach.50 g migdałów
- Dodaj mak oraz wiórki kokosowej i już tylko delikatnie wymieszaj łyżką.75 g maku w ziarnach, 50 g wiórek kokosowych
- Przełóż masę biszkoptową do formy i rozprowadź równą warstwą.
- Piecz w gorącym piekarniku przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Możesz dodatkowo nasączyć delikatnie biszkopt syropem po brzoskwiniach, albo lekko osłodzoną wodą.
Krok 3 – przygotuj krem z brzoskwiniami
- Białą czekoladę połam i rozpuść – ja ją rozpuszczam w kąpieli wodnej – ostudź.200 g białej czekolady
- Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę.ok 400 g brzoskwiń
- Serek mascarpone przełóż do dużej miski, dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj razem do połączenia.500 g serka mascarpone
- Wlej powoli zimną kremówkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach przez kilka minut – aż otrzymasz gęsty krem.500 ml śmietany kremówki
- Spróbuj teraz krem i jeśli lubisz bardziej słodkie smaki, to dodaj porcjami cukier puder miksując krótko.cukier puder
- Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej (ja ją grzeję około 10-20 sekund w mikrofalówce), dodaj do niej 1-2 łyżki kremu i wymieszaj dokładnie.
- Wlej żelatynę do reszty kremu i od razu zmiksuj na wysokich obrotach.
- Dodaj do kremu pokrojone brzoskwinie i wymieszaj.
- Przełóż krem na biszkopt i schowaj ciasto do lodówki.
Krok 4 – przygotowanie wierzchu
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, 1 litr wrzącej wody
- Odstaw galaretkę do zupełnego wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Gdy galaretka będzie już gęstnieć przelej ją na wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki na około 4 godziny, tak aby galaretka zupełnie zastygła.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto makowa panienka z brzoskwiniami – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto z makiem i brzoskwiniami to idealne ciasto na specjalne okazje. Połączenie maku, serka, owoców i galaretki znajdzie wielu wielbicieli, a do tego to ciasto na bardzo dużą blachę, więc można je podzielić na wiele porcji. Zależnie od wielkości kawałków mogą to być 24 kawałki albo nawet 30! Do tego to ciasto jest łatwe do zrobienia i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Szczególnie z moim szczegółowym przepisem, zdjęciami i filmem z przygotowań. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta brzoskwiniowa panienka?
To ciasto ma w sobie trzy warstwy – bezglutenowy makowy biszkopt z mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi, krem z brzoskwiniami i galaretkę. Ja użyłam tu następujące produkty:
- mak – do biszkopta potrzebny jest mak – najlepiej taki w całych ziarnach. Wiem, że ostatnio wcale nie tak łatwo go dostać, bo w dyskontach sprzedają głównie mak już zmielony, jeśli nigdzie nie znajdziesz maku w ziarnach, to możesz użyć ten mielony – ale dodaj go 50 g
- biała czekolada – do kremu użyłam 200 g czekolady – polecam tu czekoladę z Lidla (Fin Carre) – ta czekolada ma dobrą gramaturę i dobrą jakość, jeśli kupujesz Wedla albo inną czekoladę to sprawdź jej gramaturę – te Wedla mają 80-90 g, możesz dodać mniej czekolady, ale wtedy sprawdź czy odpowiada ci słodkość kremu
- mascarpone – to tłusty, kremowy włoski serek idealny do deserów i kremów. Bez problemu kupisz go w każdym dyskoncie takim jak Lidl, czy Biedronka
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy nie musisz dodawać do kremu żelatyny, bo ta śmietanka jest gęstsza i krem będzie z nią bardziej zwarty
- brzoskwinie – u mnie to brzoskwinie z puszce, moje owoce po odsączeniu ważyły jakieś 400 g, jeśli masz więcej owoców, to możesz oczywiście zużyć je wszystkie, albo część z nich pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na samym wierzchu ciasta – pod galaretką
Jak rozpuścić białą czekoladę?
Ja polecam rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. W tym celu do rondelka lub mniejszego garnka wlej na dno wodę – tak do około 2 cm wysokości i ją zacznij grzać. Na górze ustaw odporną na gorąco miskę (np. metalową), tak aby trzymała się na górze zajmując cały obwód garnka, ale nie dotykając wody. Do miski dodaj połamaną czekoladę i ogrzewaj ją gotującą się wodą z garnka. Czekoladę co jakiś czas przemieszaj. Gdy będzie cała rozpuszczona, zdejmij miskę z garnka i odstaw na kilkanaście minut do ostudzenia. Taką przestudzoną czekoladę możesz dodać do kremu.
Jak dobrze przygotować żelatynę do kremu?
Żelatynę w proszku wsyp do mniejszej szklanki albo miseczki i dodaj zimną wodę – wlej ją porcjami aż zakryjesz lekko żelatynę – wymieszaj dokładnie łyżeczką i odstaw na około 5 minut. W tym czasie żelatyna mocno zgęstnieje. Wtedy musisz ją podgrzać, aby stała się płynna. Jeśli masz mikrofalówkę to wstaw ją do niej i podgrzej najpierw 10 sekund. Jeśli cała żelatyna zrobi się płynna, to ją wyjmij, jeśli dalej jest bardziej stała, to podgrzej jeszcze 10 sekund.
Jeśli nie masz mikrofalówki, to do małego garnka wlej wodę i zacznij ją podgrzewać. Wstaw szklankę z żelatyną do garnka i podgrzewaj mieszając, tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Nigdy nie dodawaj od razu takiej podgrzanej żelatyny do kremu, bo przy dużych różnicach temperatury żelatyna może bardzo szybko stężeć tworząc w kremie „farfocle”. Dlatego trzeba ją najpierw zahartować. Dodaj więc do niej 1-2 łyżki gotowego kremu i dokładnie wymieszaj. Dopiero wtedy możesz dodać żelatynę do reszty kremu i od razu zmiksować na wysokich obrotach.
Jak przechowywać ciasto brzoskwiniowa panienka?
Ciasto z mascarpone i brzoskwiniami najlepiej przechowywać w lodówce, albo w innym zimnym miejscu – jesienią i zimą może to być balkon, albo taras (jeśli temperatura nie jest ujemna). Wtedy ciasto dobrze jest zabezpieczyć od góry przez wiatrem, czy też opadami. Przełóż go do szczelnego pojemnika z pokrywką, a dłużej zachowa świeżość i doskonały smak!
Mam nadzieję, że to ciasto z brzoskwiniami z puszki na dużą blachę przypadnie tobie do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
A przy okazji gorąco polecam inne moje przepisy na ciasta z makiem – na blogu jest ich spory wybór i na pewno znajdziesz również tu ciasto idealne dla siebie!
Ps. Zachęcam również gorąco do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasto z brzoskwiniami
Jeśli lubisz lubisz ciasta z brzoskwiniami – i tymi z puszki i takimi świeżymi, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto brzoskwiniowa panienka przepis
Zapraszam dziś na przepis na pyszne, kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki oraz brzoskwiniową galaretką. To ciasto na dużą blachę do pieczenia, więc można je podzielić na mnóstwo porcji. Idealnie się sprawdzi na różne święta oraz rodzinne uroczystości. Duża ilość ciasta, a do tego bardzo uniwersalne i lubiane przez Polaków smaki sprawią, że to ciasto będzie ulubieńcem wielu osób. Zobacz jak zrobić bezglutenowy biszkopt z makiem i mielonymi migdałami, a także jak zrobić krem mascarpone z brzoskwiniami. Moje dokładne wskazówki, bardzo dokładnie opisane wszystkie kroki przygotowania sprawiają, że zrobienie ciasta z brzoskwiniami z puszki nie sprawi nikomu większych problemów. Gorąco polecam!