Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Przepis na wilgotne cytrynowe ciasto na jogurcie
Jeśli szukasz ciasta, które łączy w sobie puszystość, wilgotność i orzeźwiający smak cytryny – dobrze trafiłeś! To ciasto cytrynowo-jogurtowe to prawdziwy hit: niezwykle lekkie, aromatyczne i bajecznie proste do przygotowania. Idealne do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi, deser na grilla czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego. Przekonaj się, jak szybko i łatwo można wyczarować domowy wypiek, który smakuje jak z najlepszej cukierni. Koniecznie wypróbuj ten przepis – gwarantuję, że pokochasz go od pierwszego kęsa!
Spis treści

Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na proste, ale pyszne i długo zachowujące świeżość ciasto na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na ciasto cytrynowo-jogurtowe
- 5 jajek (L)
- 350 g cukru (1¾ szklanki)
- skórka starta z cytryny
- ok 80 ml soku z cytryny
- 240 ml oleju
- 600 g jogurtu greckiego
- 600 g mąki pszennej (4 szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na lukier do ciasta
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 1 łyżka soku z cytrytny
- 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto cytrynowo-jogurtowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół lub 170℃ w termoobiegu.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
- Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.600 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie ciasta cytrynowego z jogurtem
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz skórkę startą z cytryny.5 jajek, 350 g cukru, skórka starta z cytryny
- Zmiksuj razem na bardzo gęstą i puszystą masę.
- Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.ok 80 ml soku z cytryny
- Dodaj część mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
- Dodaj olej i zmiksuj do połączenia.240 ml oleju
- Dodaj około połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
- Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.600 g jogurtu greckiego
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
- Możesz skończyć miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki i przemieszać je tylko łyżką.
Krok 3 – jak upiec ciasto cytrynowe na jogurcie
- Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
- Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudź.
Krok 4 – jak zrobić lukier cytrynowy do ciasta
- Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz łyżkę mleka – zacznij mieszać.200 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytrytny, 2-3 łyżki mleka
- Jeśli masa się nie połączyła i nie jest lekko płynna, to dodaj więcej mleka.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciasto cytrynowe z jogurtem – uwagi
Bardzo lubię takie proste, nieskomplikowane i aromatyczne ciasta na dużą blachę, które mogę bez problemu zabrać w dłuższą podróż i podzielić się nimi z całą rodziną. To cytrynowe ciasto upiekłam na nasz wyjazd w rodzinne strony, gdzie obdarzyłam nim babcie i moją siostrę. Ciasto jest mega puszyste, a do tego cudownie wilgotne. Delikatnie cytrynowe w smaku – ale nie zdominowane nim – bo takich nie lubię. Do tego lekko słodko-kwaśny lukier na wierzchu i idealne ciasto na lato gotowe! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później, bo to ciasto idealne na wszelkie okazje. Doskonale się sprawdzi na Wielkanoc, na przyjęcie w ogrodzie, jako słodkość na grilla, ale także na zwykle popołudnie z kawą.
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia ciasta cytrynowego na dużą blachę?
Do upieczenia tego ciasta cytrynowego będziesz potrzebować w zasadzie 5 podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej o delikatnym smaku – np. olej słonecznikowy
- jogurt grecki – użyłam gęsty jogurt, możesz go zastąpić skyrem naturalnym albo gęstym jogurtem naturalnym
- sok i skórka z cytryny – do ciasta dodałam skórkę startą z dużej cytryny oraz sok z niej wyciśnięty – wyszło mi go 80 ml (1/3 szklanki), jeśli nie masz pod ręką cytryny, to możesz użyć tzw. „cytrynkę” i zrezygnować ze skórki cytrynowej, w sytuacji zupełnie awaryjnej możesz użyć aromat cytrynowy, a zamiast soku z cytryny użyć zwykłe mleko
- mąka pszenna – będzie dobra każda w przedziale 450-550
Czy można zrobić to ciasto w innej wersji smakowej?
Jeśli nie przepadasz za ciastami cytrynowymi, to sok z cytryny i skórkę cytrynową możesz zastąpić pomarańczą. Możesz też użyć dowolny, ulubiony aromat do ciast, a zamiast soku z cytryny dodać mleko.
Jak przechowywać ciasto jogurtowo-cytrynowe?
Ciasto po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu dobrze jest przykryć, owinąć folią, albo przełożyć do szczelnego pojemnika. To zapewni mu długo świeżość, puszystość i wilgotność. Ciasta nie musisz chować do lodówki – może postać kilka dni w temperaturze pokojowej.
Ciasto cytrynowo-jogurtowe możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to ciasto cytrynowe na jogurcie zasmakuje Tobie i Twoim bliskim tak bardzo jak mojej rodzinie. Będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji zapraszam na mojego instagrama, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na cytrynowe ciasta
Jeśli lubisz cytrynowe wypieki i chętnie testujesz nowe przepisy, to koniecznie upiecz coś z moich pozostałych przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie słodkości, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto cytrynowe na jogurcie
Poznaj przepis na puszyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto cytrynowo-jogurtowe – idealne na każdą okazję! Ten prosty wypiek zachwyca delikatną strukturą i świeżym, cytrusowym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie łatwe. Na blogu znajdziesz dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze szczegółowymi wskazówkami, zdjęciami z każdego etapu przygotowań oraz krótkim filmem, w którym pokazuję, jak zrobić to ciasto bez stresu i zbędnych komplikacji. To idealna propozycja zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych miłośników domowego pieczenia. Sprawdź i przekonaj się, jakie to proste – i pyszne!