Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Zaktualizowany: 2025 27 czerwca
kawałek ukrojonego ciasta cytrynowego z jogurtem greckim i olejem

Przepis na wilgotne cytrynowe ciasto na jogurcie

Jeśli szukasz ciasta, które łączy w sobie puszystość, wilgotność i orzeźwiający smak cytryny – dobrze trafiłeś! To ciasto cytrynowo-jogurtowe to prawdziwy hit: niezwykle lekkie, aromatyczne i bajecznie proste do przygotowania. Idealne do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi, deser na grilla czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego. Przekonaj się, jak szybko i łatwo można wyczarować domowy wypiek, który smakuje jak z najlepszej cukierni. Koniecznie wypróbuj ten przepis – gwarantuję, że pokochasz go od pierwszego kęsa!

jogurtowe ciasto na oleju z sokiem z cytryny

Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na proste, ale pyszne i długo zachowujące świeżość ciasto na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

jogurtowe ciasto z sokiem i skórką z cytryny

Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i bardzo proste cytrynowe ciasto na jogurcie na dużą blachę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 24
Kalorie 311 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na ciasto cytrynowo-jogurtowe

składniki na lukier do ciasta

  • 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
  • 1 łyżka soku z cytrytny
  • 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto cytrynowo-jogurtowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół lub 170℃ w termoobiegu.
    • Formę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
      forma do pieczenia przygotowana do pieczenia ciasta
    • Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
      600 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      mieszanie mąki z proszkiem do pieczenia

    Krok 2 – przygotowanie ciasta cytrynowego z jogurtem

    • Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz skórkę startą z cytryny.
      5 jajek, 350 g cukru, skórka starta z cytryny
      tarcie skórki z cytryny do ciasta
    • Zmiksuj razem na bardzo gęstą i puszystą masę.
      miksowanie jajek z cukrem na ciasto
    • Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
      ok 80 ml soku z cytryny
      dodawanie soku z cytryny do ciasta cytrynowego
    • Dodaj część mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      miksowanie ciasta cytrynowego
    • Dodaj olej i zmiksuj do połączenia.
      240 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta cytrynowego
    • Dodaj około połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      dodawanie mąki do ciasta
    • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
      600 g jogurtu greckiego
      dodawanie jogurtu do ciasta cytrynowego
    • Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
      dodawanie mąki do ciasta
    • Możesz skończyć miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki i przemieszać je tylko łyżką.

    Krok 3 – jak upiec ciasto cytrynowe na jogurcie

    • Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
      wykładanie ciasta cytrynowego z jogurtem do formy do pieczenia
    • Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto wystudź.

    Krok 4 – jak zrobić lukier cytrynowy do ciasta

    • Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz łyżkę mleka – zacznij mieszać.
      200 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytrytny, 2-3 łyżki mleka
      przygotowanie lukru na ciasto cytrynowo-jogurtowe
    • Jeśli masa się nie połączyła i nie jest lekko płynna, to dodaj więcej mleka.
    • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
      smarowanie ciasta cytrynowego lukrem cytrynowym
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Podaję kaloryczność dla produktów, które ja użyłam.
    Zobacz w uwagach ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 311kcalWeglowodany: 43gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
    Słowo kluczowe ciasto cytrynowe z jogurtem, ciasto jogurtowe z cytryną
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    cytrynowe ciasto z jogurtem i olejem oblane lukrem

    Ciasto cytrynowe z jogurtem – uwagi

    Bardzo lubię takie proste, nieskomplikowane i aromatyczne ciasta na dużą blachę, które mogę bez problemu zabrać w dłuższą podróż i podzielić się nimi z całą rodziną. To cytrynowe ciasto upiekłam na nasz wyjazd w rodzinne strony, gdzie obdarzyłam nim babcie i moją siostrę. Ciasto jest mega puszyste, a do tego cudownie wilgotne. Delikatnie cytrynowe w smaku – ale nie zdominowane nim – bo takich nie lubię. Do tego lekko słodko-kwaśny lukier na wierzchu i idealne ciasto na lato gotowe! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później, bo to ciasto idealne na wszelkie okazje. Doskonale się sprawdzi na Wielkanoc, na przyjęcie w ogrodzie, jako słodkość na grilla, ale także na zwykle popołudnie z kawą.

    ciasto cytrynowo-jogurtowe z lukrem pokrojone na kawałki

    Jakie składniki są potrzebne do upieczenia ciasta cytrynowego na dużą blachę?

    Do upieczenia tego ciasta cytrynowego będziesz potrzebować w zasadzie 5 podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej o delikatnym smaku – np. olej słonecznikowy
    • jogurt grecki – użyłam gęsty jogurt, możesz go zastąpić skyrem naturalnym albo gęstym jogurtem naturalnym
    • sok i skórka z cytryny – do ciasta dodałam skórkę startą z dużej cytryny oraz sok z niej wyciśnięty – wyszło mi go 80 ml (1/3 szklanki), jeśli nie masz pod ręką cytryny, to możesz użyć tzw. „cytrynkę” i zrezygnować ze skórki cytrynowej, w sytuacji zupełnie awaryjnej możesz użyć aromat cytrynowy, a zamiast soku z cytryny użyć zwykłe mleko
    • mąka pszenna – będzie dobra każda w przedziale 450-550
    pokrojone na kawałki wilgotne ciasto cytrynowo-jogurtowe z lukrem cytrynowym

    Czy można zrobić to ciasto w innej wersji smakowej?

    Jeśli nie przepadasz za ciastami cytrynowymi, to sok z cytryny i skórkę cytrynową możesz zastąpić pomarańczą. Możesz też użyć dowolny, ulubiony aromat do ciast, a zamiast soku z cytryny dodać mleko.

    yoghurt lemon cake with icing

    Jak przechowywać ciasto jogurtowo-cytrynowe?

    Ciasto po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu dobrze jest przykryć, owinąć folią, albo przełożyć do szczelnego pojemnika. To zapewni mu długo świeżość, puszystość i wilgotność. Ciasta nie musisz chować do lodówki – może postać kilka dni w temperaturze pokojowej.

    Ciasto cytrynowo-jogurtowe możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    cytrynowe ciasto na jogurcie i oleju oblane lukrem

    Mam nadzieję, że to ciasto cytrynowe na jogurcie zasmakuje Tobie i Twoim bliskim tak bardzo jak mojej rodzinie. Będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji zapraszam na mojego instagrama, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam sobie łatwo zapisać na później.

     infografika ze składnikami potrzebnymi do przygotowania ciasta

    Polecane przepisy na cytrynowe ciasta

    Jeśli lubisz cytrynowe wypieki i chętnie testujesz nowe przepisy, to koniecznie upiecz coś z moich pozostałych przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie słodkości, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 27 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto cytrynowe na jogurcie

    Poznaj przepis na puszyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto cytrynowo-jogurtowe – idealne na każdą okazję! Ten prosty wypiek zachwyca delikatną strukturą i świeżym, cytrusowym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie łatwe. Na blogu znajdziesz dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze szczegółowymi wskazówkami, zdjęciami z każdego etapu przygotowań oraz krótkim filmem, w którym pokazuję, jak zrobić to ciasto bez stresu i zbędnych komplikacji. To idealna propozycja zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych miłośników domowego pieczenia. Sprawdź i przekonaj się, jakie to proste – i pyszne!