Ciasto z cynamonowymi jabłkami
Przepis na cynamonowe ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
Zapraszam dziś na jesienne ciasto z cynamonowymi jabłkami i korzenną kruszonką. To smakowite i aromatyczne ucierane ciasto z cynamonem przekładane jest kawałkami jabłka obtoczonymi w cynamonie i gałce muszkatołowej. Wierzch ciasta to prosta kruszonka zrobiona z dodatkiem cynamonu i gałki. Całość pyszna i idealna na jesienny deser. Zobacz mój przepis krok po kroku z filmem i zdjęciami i sprawdź jak zrobić idealne ciasto z jabłkami na jesień!
Spis treści
Ciasto z cynamonowymi jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste aromatyczne ciasta pieczone z jabłkami i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Cynamonowe ciasto z cynamonowymi jabłkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
składniki na ciasto cynamonowe
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 170 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3 jajka (rozmiar L – temp. pokojowa)
- 80 ml maślanki (temp. pokojowa)
składniki na korzenną kruszonkę
- 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 70 g masła (w kawałkach)
- 45 g cukru (3 łyżki (lekko czubate))
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe ciasto z jabłkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, maślankę i masło aby się ogrzały.3 jajka, 80 ml maślanki, 170 g masła
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Krok 2 – przygotuj jabłka
- Jabłka obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie na ćwiartki.ok 300 g jabłek
- Usuń gniazda nasienne.
- Pokrój jabłka jeszcze na pół – aby otrzymać ósemki i pokrój je w większe kawałki – kostki.
- Dodaj do jabłek cynamon – jeśli lubisz mocno cynamonowe to użyj 2 łyżeczki – i gałkę – wymieszaj dokładnie.1-2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krok 3 – przygotuj ucierane ciasto cynamonowe
- Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i wymieszaj.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut na wysokich obrotach miksera – aż otrzymasz napuszone, jasne i gęste masło.170 g masła, 150 g cukru pudru
- Dodaj do masła po jednym jajku i łyżce zmieszanej mąki.3 jajka
- Zmiksuj po każdym krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników.
- Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach.
- Wlej maślankę i krótko zmiksuj.80 ml maślanki
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – przestań, gdy jeszcze widzisz resztki mąki i domieszaj je już tylko krótko łyżką.
- Do formy przełóż mniej więcej 2/3 ciasta i rozprowadź równą warstwą.
- Dodaj jabłka w cynamonie i rozłóż równomiernie.
- Wyłóż resztę ciasta na jabłka.
Krok 4 – przygotuj kruszonkę
- Przełóż do miski składniki na kruszonkę i zagnieć je krótko widelcem, albo palcami.75 g mąki pszennej, 70 g masła, 45 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 5 – upiecz ciasto
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cynamonowe ciasto z jabłkami i kruszonką – uwagi
Miałam ostatnio ochotę na jakieś proste ale smakowite ciasto z jabłkami, a że ciągle potrzebuję nowych przepisów na blog, to udałam się w odmęty internetu po inspirację. Na blogu Pies and Tacos wypatrzyłam przepis na ciasto z jabłkami i kruszonką i postanowiłam go wypróbować. Ale przygotowałam swoją wersję – bardziej dostosowaną do polskich systemów metrycznych :) Samo ciasto po upieczeniu było bardzo aromatyczne i z mocno cynamonowymi miękkimi jabłkami w środku. Ja uwielbiam cynamon, jego smak i aromat, więc ciasto było dla mnie idealne! Koniecznie upiecz to ciasto jesienią, szczególnie w chłodniejsze i bardziej ponure dni – wtedy to ciasto na pewno poprawi ci humor!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia cynamonowego ciasta z jabłkami?
Aby upiec to ciasto z cynamonowymi jabłkami potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- jabłka – do ciasta wystarczy około 300 g jabłek – moje po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych ważyły 250 g, są to 2 średnie jabłka
- cynamon i gałka muszkatołowa – potrzebujesz je zmielone, jeśli nie masz gałki, to z niej zrezygnuj, możesz wtedy użyć trochę więcej cynamonu, albo możesz zamiast gałki użyć goździki jeśli lubisz ich smak i aromat
- maślanka – do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 1/3 szklanki maślanki w pokojowej temperaturze, możesz ją zastąpić kefirem, rzadszym jogurtem naturalnym, albo w ostateczności mlekiem
- masło – ja użyłam masło ekstra o zawartości tłuszczu 82%, jeśli nie używasz masła, to możesz je zastąpić masłem roślinnym
Jak ocieplić składniki do temperatury pokojowej?
Jeśli zapomnisz o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki (musisz je wyjąć przynajmniej 2 godziny wcześniej), to możesz sobie pomóc w inny sposób. Masło możesz krótko podgrzać w mikrofalówce – a jeśli jej nie masz, to miskę z masłem ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. W ten sposób masło się ogrzeje i zmięknie. Maślankę (i jej zamienniki) możesz również podgrzać krótko w mikrofalówce, a jeśli jej nie masz, to szklankę z maślanką wstaw do garnka z gorącą wodą. Jajka przełóż do miski i zalej gorącą wodą, zostaw je tak na kilka-kilkanaście minut.
Jak podać cynamonowe ciasto z kawałkami jabłek?
Ciasto jeszcze ciepłe i przez to bardziej aromatyczne możesz podać z gałką ulubionych lodów. A ja podałam swoje ciasto z pysznym domowym sosem waniliowym (sosem angielskim). Ten sos na bazie żółtek, mleka i śmietany kremówki doskonale smakuje i świetnie się nadaje właśnie to wszelkich ciast, ale także do deserów i lodów. Możesz zobaczyć przepis na sos angielski na moim blogu, albo możesz obejrzeć krótki film z przygotowań tego sosu.
Jak przechowywać cynamonowe ciasto z jabłkami?
Ciasto z jabłkami może przez kilka dni stać na zewnątrz – na kuchennym blacie. Aby nie obsychało warto przykryć je kloszem, albo przełożyć do pojemnika z przykrywką. Jeśli ciasto ma postać dłużej niż kilka dni, to możesz je schować do lodówki. Ze względu na dużą ilość masła, takie schłodzone ciasto zaraz po wyjęciu z lodówki będzie lekko twardawe. Dlatego najlepiej je przed jedzeniem ogrzać przynajmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Można je też krótko podgrzać w mikrofalówce.
Ciasto z jabłkami i kruszonką nadaje się również do zamrożenia. Możesz je mrozić przez około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to smakowite i aromatyczne ucierane ciasto z jabłkami zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz je chętnie piec w okresie jesiennym i zimowym :) Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami i wypróbuj chociaż kilka z nich.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Na blogu znajdziesz mnóstwo smacznych i wyjątkowych przepisów na ciasta z jabłkami. Są tu kruche szarlotki, puszyste ciasta z jabłkami, serniki z jabłkami, a nawet ciasta bez pieczenia z jabłkami. Koniecznie zobacz co dobrego dla ciebie przygotowałam, a tutaj mam takie trzy przepisy: