Ciasto z czerwoną porzeczką

Zaktualizowany: 2025 25 lipca
ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką ułożone na deserowym talerzyku

Przepis na ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką

To ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką to idealne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które sprawdza się zawsze — niezależnie od okazji. Delikatne, miękkie ciasto, soczyste porzeczki i chrupiąca kruszonka tworzą razem deser, któremu trudno się oprzeć. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego uniwersalność sprawia, że możesz przygotować je również z innymi owocami. Koniecznie wypróbuj – to smak lata w najpyszniejszym wydaniu!

widok od przodu na ciasto pieczone z kruszonką i porzeczkami

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz w swoich wypiekach takie słodko-kwaśne połączenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później.

ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasto z czerwoną porzeczką przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ucierane ciasto pieczone z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami oraz słodką kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 12
Kalorie 264 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Składniki

składniki na ucierane ciasto

  • 110 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar L w temp. pok.)
  • 120 ml mleka (w temp. pok.)
  • ok 500 g czerwonej porzeczki

składniki na kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 170℃ (w trybie termoobiegu) albo 180℃ (tryb góra/dół).
    • Formę do pieczenie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia.
      przygotowana forma do pieczenia ciasta
    • Porzeczki oberwij, umyj i osusz.
      ok 500 g czerwonej porzeczki

    Krok 2 – przygotowanie ciasta

    • Masło zmiksuj razem z cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera – tak aby masa nabrała puszystości oraz jasnego koloru.
      110 g masła, 200 g cukru pudru
      miksowanie masła z cukrem pudrem
    • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
      2 jajka
      dodawanie jajek do ciasta
    • Dodaj około połowę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
      300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      dodawanie mąki do ciasta
    • Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
      120 ml mleka
      dodawanie mleka do ucieranego ciasta z porzeczkami
    • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – wyłącz mikser, gdy widać jeszcze resztki mąki.
      dodawanie mąki do ucieranego ciasta
    • Wtedy przemieszaj już tylko ciasto łyżką.
      mieszanie ciasta łopatką
    • Dodaj do ciasta około połowę porzeczek i delikatnie wymieszaj.
      dodawanie czerwonej porzeczki do ucieranego ciasta
    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
      wykładanie ucieranego ciasta z porzeczkami do formy do pieczenia
    • Wysyp pozostałe porzeczki.
      wykładanie czerwonej porzeczki na ciasto

    Krok 3 – przygotowanie kruszonki

    • Składniki na kruszonkę ugnieć razem widelcem, albo palcami tak aby otrzymać grudkowatą masę.
      60 g masła, 80 g cukru, 100 g mąki pszennej
      przygotowanie kruszonki do ciasta
    • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
      posypywanie ciasta z porzeczkami kruszonką

    Krok 4 – pieczenie

    • Wstaw formę z ciastem do piekarnika, wstaw mniej więcej na środku piekarnika i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 264kcalWeglowodany: 49gBiałko: 6gTłuszcz: 8g
    Słowo kluczowe ciasto z porzeczkami, ucierane ciasto porzeczkowe
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto pieczone z kruszonką i czerwoną porzeczką

    Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami – uwagi

    Już dawno nie piekłam ciasta z porzeczkami, więc ostatnio zrobiłam na rodzinny wyjazd nad jezioro takie właśnie ucierane ciasto z dodatkiem czerwonych porzeczek. Jako że sama dość mało słodzę ciasta, to aby zrównoważyć kwaśność owoców dodałam na koniec słodką kruszonkę. Całość wyszła pyszna – nie za słodka, lekko przełamana kwaśnym smakiem porzeczek oraz z lekko chrupiącą kruszonką. Dla mnie to idealne ciasto na letnie dni i nie tylko! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później.

    widok od góry na ciasto z kruszonką i porzeczkami czerwonymi

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z porzeczkami?

    Aby zrobić to ciasto potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • masło – u mnie masło extra 82% – koniecznie musi być miękkie, aby się ładnie zmiksowało, możesz je ewentualnie zastąpić masłem typu mix, albo masłem roślinnym
    • cukier puder – do miksowania masła lubię używać cukier puder, bo bardzo łatwo masa robi się ładnie napuszona i nie ma kryształków cukru w teksturze, możesz też użyć zwykły cukier – jego dodaj szklankę (też będzie ważyć 200 g) – tutaj będzie trzeba trochę dłużej zmiksować go z masłem, aby się dobrze rozpuścił
    • mleko – u mnie zwykłe mleko UHT 1,5% – możesz użyć również mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet mleko roślinne
    • porzeczki – u mnie to czerwone porzeczki, ale możesz też zrobić to ciasto z czarnymi, białymi albo mieszanymi porzeczkami
    ucierane ciasto porzeczkowe z czerwoną porzeczką i kruszonką

    Czy można zrobić to ucierane ciasto z innymi owocami?

    Tak, przepis jest o tyle uniwersalny, że możesz też użyć inne owoce. Najlepsze będą drobne owoce jak borówki, wiśnie, czy też maliny. Takie większe warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli owoce, które chcesz dodać są bardzo soczyste, to przed dodaniem ich do ciasta zmieszaj je najpierw z 1-2 łyżkami mąki.

    ciasto z porzeczkami i kruszonką

    Ile kcal ma ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli pokroisz ciasto na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał około 308 kcal (węglowodany – 57g, białka – 5 g, tłuszcze – 9 g).

    ucierane ciasto pieczone z czerwoną porzeczką i kruszonką

    Jak przechowywać ucierane ciasto z czerwoną porzeczką?

    Ciasto po upieczeniu dobrze ostudź. Takie wystudzone ciasto albo przykryj szczelną pokrywką, albo przełóż do pojemnika z pokrywką. Zapewni to ciastu dłuższą świeżość i miękkość. Jeśli ciasto nie będzie zjedzone w przeciągu około 3 dni, to resztki warto schować do lodówki, aby wysoka temperatura połączona z wilgotnymi owocami w cieście nie doprowadziła do pleśnienia ciasta.

    Ciasto z porzeczkami i kruszonką możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    red curant streusel cake

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz ten i inne moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać sobie na później.

    czerwone porzeczki a w tle kawałek ukrojonego ciasta

    Polecane przepisy na ciasta z porzeczkami

    Jeśli lubisz takie proste ciasta i wypieki z porzeczkami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy, które do tej pory pojawiły się na blogu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy.

    Opublikowano: 2025 1 sierpnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto z porzeczkami czerwonymi

    Szukasz sprawdzonego przepisu na szybkie i pyszne ciasto z owocami? Wypróbuj mój przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką, które zachwyca połączeniem słodkiego, puszystego ciasta i orzeźwiającej kwaskowatości porzeczek. Całość dopełnia złocista, chrupiąca kruszonka, która dodaje wypiekowi wyjątkowego smaku i tekstury.

    To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i uniwersalne – możesz je upiec zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. W przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku, a także zdjęcia z przygotowań oraz krótki film, który pomoże Ci łatwo i bez stresu przygotować to ciasto w domowej kuchni. Idealne na lato, do popołudniowej kawy lub jako słodki poczęstunek dla gości. Spróbuj koniecznie!