Ciasto z czerwoną porzeczką

Przepis na ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką
To ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką to idealne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które sprawdza się zawsze — niezależnie od okazji. Delikatne, miękkie ciasto, soczyste porzeczki i chrupiąca kruszonka tworzą razem deser, któremu trudno się oprzeć. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego uniwersalność sprawia, że możesz przygotować je również z innymi owocami. Koniecznie wypróbuj – to smak lata w najpyszniejszym wydaniu!
Spis treści
- Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką przepis krok po kroku
- Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami – uwagi
- Czy można zrobić to ucierane ciasto z innymi owocami?
- Ile kcal ma ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką?
- Jak przechowywać ucierane ciasto z czerwoną porzeczką?
- Polecane przepisy na ciasta z porzeczkami

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz w swoich wypiekach takie słodko-kwaśne połączenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później.
Ciasto z czerwoną porzeczką przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Składniki
składniki na ucierane ciasto
- 110 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L w temp. pok.)
- 120 ml mleka (w temp. pok.)
- ok 500 g czerwonej porzeczki
składniki na kruszonkę
- 60 g masła
- 80 g cukru (trochę ponad ⅓ szklanki)
- 100 g mąki pszennej (⅔ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170℃ (w trybie termoobiegu) albo 180℃ (tryb góra/dół).
- Formę do pieczenie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia.
- Porzeczki oberwij, umyj i osusz.ok 500 g czerwonej porzeczki
Krok 2 – przygotowanie ciasta
- Masło zmiksuj razem z cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera – tak aby masa nabrała puszystości oraz jasnego koloru.110 g masła, 200 g cukru pudru
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.2 jajka
- Dodaj około połowę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mleko i krótko zmiksuj.120 ml mleka
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – wyłącz mikser, gdy widać jeszcze resztki mąki.
- Wtedy przemieszaj już tylko ciasto łyżką.
- Dodaj do ciasta około połowę porzeczek i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
- Wysyp pozostałe porzeczki.
Krok 3 – przygotowanie kruszonki
- Składniki na kruszonkę ugnieć razem widelcem, albo palcami tak aby otrzymać grudkowatą masę.60 g masła, 80 g cukru, 100 g mąki pszennej
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 4 – pieczenie
- Wstaw formę z ciastem do piekarnika, wstaw mniej więcej na środku piekarnika i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami – uwagi
Już dawno nie piekłam ciasta z porzeczkami, więc ostatnio zrobiłam na rodzinny wyjazd nad jezioro takie właśnie ucierane ciasto z dodatkiem czerwonych porzeczek. Jako że sama dość mało słodzę ciasta, to aby zrównoważyć kwaśność owoców dodałam na koniec słodką kruszonkę. Całość wyszła pyszna – nie za słodka, lekko przełamana kwaśnym smakiem porzeczek oraz z lekko chrupiącą kruszonką. Dla mnie to idealne ciasto na letnie dni i nie tylko! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z porzeczkami?
Aby zrobić to ciasto potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – u mnie masło extra 82% – koniecznie musi być miękkie, aby się ładnie zmiksowało, możesz je ewentualnie zastąpić masłem typu mix, albo masłem roślinnym
- cukier puder – do miksowania masła lubię używać cukier puder, bo bardzo łatwo masa robi się ładnie napuszona i nie ma kryształków cukru w teksturze, możesz też użyć zwykły cukier – jego dodaj szklankę (też będzie ważyć 200 g) – tutaj będzie trzeba trochę dłużej zmiksować go z masłem, aby się dobrze rozpuścił
- mleko – u mnie zwykłe mleko UHT 1,5% – możesz użyć również mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet mleko roślinne
- porzeczki – u mnie to czerwone porzeczki, ale możesz też zrobić to ciasto z czarnymi, białymi albo mieszanymi porzeczkami
Czy można zrobić to ucierane ciasto z innymi owocami?
Tak, przepis jest o tyle uniwersalny, że możesz też użyć inne owoce. Najlepsze będą drobne owoce jak borówki, wiśnie, czy też maliny. Takie większe warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli owoce, które chcesz dodać są bardzo soczyste, to przed dodaniem ich do ciasta zmieszaj je najpierw z 1-2 łyżkami mąki.
Ile kcal ma ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli pokroisz ciasto na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał około 308 kcal (węglowodany – 57g, białka – 5 g, tłuszcze – 9 g).
Jak przechowywać ucierane ciasto z czerwoną porzeczką?
Ciasto po upieczeniu dobrze ostudź. Takie wystudzone ciasto albo przykryj szczelną pokrywką, albo przełóż do pojemnika z pokrywką. Zapewni to ciastu dłuższą świeżość i miękkość. Jeśli ciasto nie będzie zjedzone w przeciągu około 3 dni, to resztki warto schować do lodówki, aby wysoka temperatura połączona z wilgotnymi owocami w cieście nie doprowadziła do pleśnienia ciasta.
Ciasto z porzeczkami i kruszonką możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz ten i inne moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na ciasta z porzeczkami
Jeśli lubisz takie proste ciasta i wypieki z porzeczkami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy, które do tej pory pojawiły się na blogu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z porzeczkami czerwonymi
Szukasz sprawdzonego przepisu na szybkie i pyszne ciasto z owocami? Wypróbuj mój przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i kruszonką, które zachwyca połączeniem słodkiego, puszystego ciasta i orzeźwiającej kwaskowatości porzeczek. Całość dopełnia złocista, chrupiąca kruszonka, która dodaje wypiekowi wyjątkowego smaku i tekstury.
To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i uniwersalne – możesz je upiec zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. W przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku, a także zdjęcia z przygotowań oraz krótki film, który pomoże Ci łatwo i bez stresu przygotować to ciasto w domowej kuchni. Idealne na lato, do popołudniowej kawy lub jako słodki poczęstunek dla gości. Spróbuj koniecznie!