Ciasto z kremem cytrynowym
Przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z lemon curd
Upiecz dziś ze mną wyjątkowo pyszne i orzeźwiające cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym. To ciasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne, z lekką nutką cytryny w smaku i zapachu. Udekorowane kremem cytrynowym zrobionym z serka mascarpone i cytrynowego lemon curd smakuje jeszcze lepiej. I do tego przepięknie się prezentuje. Takim ciastem na pewno zachwycisz wszystkich! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spis treści
Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz cytrynowe słodkie wypieki i uwielbiasz ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj to połączenie!
Ciasto z kremem cytrynowym przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Składniki
składniki na cytrynowe ciasto
- 250 g cukru (1¼ szklanki)
- skórka z dwóch cytryny
- 4 jajka (rozmiar L)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 250 ml mleka (najlepiej w temp. pokojowej)
składniki na krem cytrynowy
- sok z dwóch cytryn (ok 100 ml)
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 60 g masła
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 żółtko
- 250 g serka mascarpone
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kremem cytrynowym krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
- Piekarnik rozgrzej do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
- Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie ciasta cytrynowego
- Cytryny umyj i zetrzyj z nich skórkę na drobnych oczkach tarki.skórka z dwóch cytryny
- Dodaj skórkę do cukru i wymieszaj razem.250 g cukru
- Dodaj jajka do cukru i zmiksuj mikserem na wysokich obrotach, aż otrzymasz gęstą i jasną masę – mi to zajęło 3 minuty.4 jajka
- Do ubitych jajek dodaj trochę mleka i krótko zmiksuj.250 ml mleka
- Dodaj porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem – miksuj krótko i na najniższych obrotach miksera.
- Wlej olej i krótko zmiksuj.100 ml oleju
- Przelej ciasto do przygotowanej formy.
Krok 3 – pieczenie ciasta
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkową półkę) i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 – przygotowanie lemon curd
- Gdy ciasto się piecze zacznij przygotowanie kremu cytrynowego.
- Do mniejszego garnka nalej na dno około 3 cm wody i wstaw ją do grzania.
- Na górze garnka ustaw odporną na gorąco miskę – np. metalową.
- Z cytryn z których ścierana była skórka wyciśnij sok i wlej go do miski na garnku.sok z dwóch cytryn
- Dodaj do miski cukier oraz pokrojone na kawałki masło – podgrzewaj razem aż masło i cukier się rozpuszczą.100 g cukru, 60 g masła
- Wymieszaj razem jajka i żółtko – np. widelcem albo małą trzepaczką.2 jajka, 1 żółtko
- Wlej jajka do miski na garnku i ciągle mieszając podgrzewaj razem aż otrzymasz dość gęsty krem – mniej więcej o konsystencji rzadszego budyniu.
- Wtedy przelej całą masę przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych pestek lub kawałków jajka.
- Od razu przykryj z wierzchu krem folią spożywczą, tak aby dotykała kremu i odstaw go do wystudzenia.
- Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone
- Dodaj do niego około ½-⅔ ostudzonego lemon curd i krótko zmiksuj.
- Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
- Na koniec wyłóż na krem pozostały lemon curd i lekko przemieszaj.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cytrynowe ciasto z lemon curd – uwagi
Moje dzisiejsze cytrynowe ciasto dzięki swojemu kolorowi i smakowi dodało nam energii i wprowadziło słońce w pochmurny dzień. Dzięki słonecznemu kolorowi poczułam się bardziej jak wiosną, a nie tą naszą szaroburą tegoroczną zimą. Ale poza tym ciasto wspaniale nam smakowało. Samo ciasto jest super puszyste – jak biszkopt – ale jednocześnie cudownie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Już samo to ciasto jest doskonałe i mogłoby być podane nawet bez kremu. Krem cytrynowy z lemon curd podkreśla jego cytrynowy charakter i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Jednocześnie sprawia, że ciasto przepięknie się prezentuje i mogłoby być podane nawet na święta, czy też na jakieś rodzinne uroczystości. Spróbuj koniecznie i przekonaj się sama/sam.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta z kremem cytrynowym?
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- jajka – w sumie będziesz potrzebować tu 7 jajek o rozmiarze L – 4 jajka potrzebne są do samego ciasta, 2 jajka i żółtko z jednego jajka używane są do przygotowania kremu lemon curd
- cytryny – w przepisie używam dwie średnie cytryny – skórkę z nich dodałam do ciasta, a sok do lemon curd, cytryny przed ścieraniem skórki dobrze jest kilka razy „pokulać” po blacie dociskając je lekko – dzięki temu zrobią się bardziej miękkie i będzie łatwiej wycisnąć z nich sok
- mleko – u mnie to zwykłe mleko krowie uht 1,5%, możesz go zastąpić innym mlekiem, nawet takim roślinnym
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć również inny o lekkim i niedominującym smaku
- masło – do kremu lemon curd najlepiej użyć masło extra o zawartości tłuszczu 82%
- mascarpone – to włoski, kremowy i tłusty serek, bez problemu dostaniesz go w każdej Biedronce, Lidlu lub większym sklepie
Ile kalorii ma ciasto cytrynowe z kremem?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta z kremem. Jeśli ciasto podzielisz na 12 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie niestety trochę bardziej kaloryczna. Taka porcja będzie miała 452 kcal (węglowodany – 51 g, tłuszcze – 24 g, białko – 8 g). Samo ciasto bez kremu będzie oczywiście sporo mniej kaloryczne, ale z kremem smakuje tak wspaniale, że nie ma co sobie żałować ;)
Jak przechowywać ciasto z lemon curd?
Ciasto z kremem cytrynowym zaraz po przygotowaniu może spokojnie przez dłuższy czas stać na kuchennym blacie – szczególnie jeśli nie jest mocno gorąco. Na noc i przy dłuższym przechowywaniu warto schować ciasto do lodówki. Polecam przełożenie go do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby ciasto nie chłonęło lodówkowych zapachów i aby nie obsychało.
Mam nadzieję, że to cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasta cytrynowe
Jeśli lubisz takie orzeźwiające i aromatyczne ciasta cytrynowe, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy, a jest ich całkiem spory wybór :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z lemon curd
Zapraszam na pyszne, orzeźwiające, puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe udekorowane kremem mascarpone z lemon curd. To pyszne ciasto zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Możesz je przygotować na weekendowy deser, ale także na specjalne okazje - jak święta, urodziny czy rodzinne uroczystości. Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowań i obejrzyj krótki film gdzie pokazuję jak zrobić cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym. Każdy etap przygotowań jest dokładnie opisany, tak aby każdy, nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast mogły sobie poradzić z jego zrobieniem. Spróbuj koniecznie!