Ciasto z kremem cytrynowym

Zaktualizowany: 2025 28 stycznia
puszyste ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym i lemon curd

Przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z lemon curd

Upiecz dziś ze mną wyjątkowo pyszne i orzeźwiające cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym. To ciasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne, z lekką nutką cytryny w smaku i zapachu. Udekorowane kremem cytrynowym zrobionym z serka mascarpone i cytrynowego lemon curd smakuje jeszcze lepiej. I do tego przepięknie się prezentuje. Takim ciastem na pewno zachwycisz wszystkich! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym na blacie kuchennym

Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz cytrynowe słodkie wypieki i uwielbiasz ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj to połączenie!

a slice of lemon cake with lemons on a plate

Ciasto z kremem cytrynowym przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i wilgotne cytrynowe ciasto z mascarpone i lemon curd.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 45 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 35 minut
Porcje 12
Kalorie 301 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 23-24 cm.
Składniki

składniki na cytrynowe ciasto

  • 250 g cukru (1¼ szklanki)
  • skórka z dwóch cytryny
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka (najlepiej w temp. pokojowej)

składniki na krem cytrynowy

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z kremem cytrynowym krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
    • Piekarnik rozgrzej do 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (tryb góra/dół).
    • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
      300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krok 2 – przygotowanie ciasta cytrynowego

    • Cytryny umyj i zetrzyj z nich skórkę na drobnych oczkach tarki.
      skórka z dwóch cytryny
      ścieranie skórki z cytryny do ciasta
    • Dodaj skórkę do cukru i wymieszaj razem.
      250 g cukru
    • Dodaj jajka do cukru i zmiksuj mikserem na wysokich obrotach, aż otrzymasz gęstą i jasną masę – mi to zajęło 3 minuty.
      4 jajka
      miksowanie jajek z cukrem
    • Do ubitych jajek dodaj trochę mleka i krótko zmiksuj.
      250 ml mleka
      dodawanie mleka do ciasta
    • Dodaj porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem – miksuj krótko i na najniższych obrotach miksera.
      dodawanie przesianej mąki do ciasta
    • Wlej olej i krótko zmiksuj.
      100 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta cytrynowego
    • Przelej ciasto do przygotowanej formy.
      ciasto cytrynowe w formie tuż przed pieczeniem w piekarniku

    Krok 3 – pieczenie ciasta

    • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkową półkę) i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.

    Krok 4 – przygotowanie lemon curd

    • Gdy ciasto się piecze zacznij przygotowanie kremu cytrynowego.
    • Do mniejszego garnka nalej na dno około 3 cm wody i wstaw ją do grzania.
    • Na górze garnka ustaw odporną na gorąco miskę – np. metalową.
    • Z cytryn z których ścierana była skórka wyciśnij sok i wlej go do miski na garnku.
      sok z dwóch cytryn
      wyciskanie soku z cytryny na lemon curd
    • Dodaj do miski cukier oraz pokrojone na kawałki masło – podgrzewaj razem aż masło i cukier się rozpuszczą.
      100 g cukru, 60 g masła
      dodawanie cukru do kremu cytrynowego
    • Wymieszaj razem jajka i żółtko – np. widelcem albo małą trzepaczką.
      2 jajka, 1 żółtko
      mieszanie jajek do lemon curd
    • Wlej jajka do miski na garnku i ciągle mieszając podgrzewaj razem aż otrzymasz dość gęsty krem – mniej więcej o konsystencji rzadszego budyniu.
      gotowanie lemon curd do zgęstnienia
    • Wtedy przelej całą masę przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych pestek lub kawałków jajka.
      przecieranie lemon curd przez sitko
    • Od razu przykryj z wierzchu krem folią spożywczą, tak aby dotykała kremu i odstaw go do wystudzenia.
      przygotowanie lemon curd do schłodzenia
    • Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj.
      250 g serka mascarpone
      miksowanie serka mascarpone na krem
    • Dodaj do niego około ½-⅔ ostudzonego lemon curd i krótko zmiksuj.
      miksowanie serka mascarpone z lemon curd
    • Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
      wykładanie cytrynowego kremu mascarpone na ciasto
    • Na koniec wyłóż na krem pozostały lemon curd i lekko przemieszaj.
      wykładanie lemon curd na krem mascarpone
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki lub wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 301kcalWeglowodany: 34gBiałko: 6gTłuszcz: 16g
    Słowa kluczowe ciasto z lemon curd, cytrynowe ciasto z kremem, krem lemon curd
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    widok z góry na ciasto posmarowane kremem cytrynowym i udekorowane plastrami cytryny

    Cytrynowe ciasto z lemon curd – uwagi

    Moje dzisiejsze cytrynowe ciasto dzięki swojemu kolorowi i smakowi dodało nam energii i wprowadziło słońce w pochmurny dzień. Dzięki słonecznemu kolorowi poczułam się bardziej jak wiosną, a nie tą naszą szaroburą tegoroczną zimą. Ale poza tym ciasto wspaniale nam smakowało. Samo ciasto jest super puszyste – jak biszkopt – ale jednocześnie cudownie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Już samo to ciasto jest doskonałe i mogłoby być podane nawet bez kremu. Krem cytrynowy z lemon curd podkreśla jego cytrynowy charakter i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Jednocześnie sprawia, że ciasto przepięknie się prezentuje i mogłoby być podane nawet na święta, czy też na jakieś rodzinne uroczystości. Spróbuj koniecznie i przekonaj się sama/sam.

    widok od boku na ciasto z kremem mascarpone i lemon curd w otoczeniu kuchennym

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta z kremem cytrynowym?

    Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jajka – w sumie będziesz potrzebować tu 7 jajek o rozmiarze L – 4 jajka potrzebne są do samego ciasta, 2 jajka i żółtko z jednego jajka używane są do przygotowania kremu lemon curd
    • cytryny – w przepisie używam dwie średnie cytryny – skórkę z nich dodałam do ciasta, a sok do lemon curd, cytryny przed ścieraniem skórki dobrze jest kilka razy „pokulać” po blacie dociskając je lekko – dzięki temu zrobią się bardziej miękkie i będzie łatwiej wycisnąć z nich sok
    • mleko – u mnie to zwykłe mleko krowie uht 1,5%, możesz go zastąpić innym mlekiem, nawet takim roślinnym
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć również inny o lekkim i niedominującym smaku
    • masło – do kremu lemon curd najlepiej użyć masło extra o zawartości tłuszczu 82%
    • mascarpone – to włoski, kremowy i tłusty serek, bez problemu dostaniesz go w każdej Biedronce, Lidlu lub większym sklepie
    okrągłe ciasto pieczone w tortownicy podane z kremem mascarpone i lemon curd udekorowane plasterkami cytryny

    Ile kalorii ma ciasto cytrynowe z kremem?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta z kremem. Jeśli ciasto podzielisz na 12 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie niestety trochę bardziej kaloryczna. Taka porcja będzie miała 452 kcal (węglowodany – 51 g, tłuszcze – 24 g, białko – 8 g). Samo ciasto bez kremu będzie oczywiście sporo mniej kaloryczne, ale z kremem smakuje tak wspaniale, że nie ma co sobie żałować ;)

    przekrojone cytrynowe ciasto z kremem mascarpone i lemon curd

    Jak przechowywać ciasto z lemon curd?

    Ciasto z kremem cytrynowym zaraz po przygotowaniu może spokojnie przez dłuższy czas stać na kuchennym blacie – szczególnie jeśli nie jest mocno gorąco. Na noc i przy dłuższym przechowywaniu warto schować ciasto do lodówki. Polecam przełożenie go do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby ciasto nie chłonęło lodówkowych zapachów i aby nie obsychało.

    Mam nadzieję, że to cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym przypadnie do gustu tobie i twoim bliskim :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

    Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

    Jeśli lubisz takie orzeźwiające i aromatyczne ciasta cytrynowe, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy, a jest ich całkiem spory wybór :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2025 31 stycznia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto z lemon curd

    Zapraszam na pyszne, orzeźwiające, puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe udekorowane kremem mascarpone z lemon curd. To pyszne ciasto zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Możesz je przygotować na weekendowy deser, ale także na specjalne okazje - jak święta, urodziny czy rodzinne uroczystości. Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowań i obejrzyj krótki film gdzie pokazuję jak zrobić cytrynowe ciasto z kremem cytrynowym. Każdy etap przygotowań jest dokładnie opisany, tak aby każdy, nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast mogły sobie poradzić z jego zrobieniem. Spróbuj koniecznie!