Czekoladowy biszkopt Wiktorii
Przepis na czekoladowy biszkopt Wiktorii
Jeśli szukasz przepisu na stabilny i jednocześnie puszysty czekoladowy biszkopt idealny jako podstawa do tortu, albo do przełożenia kremem, to koniecznie upiecz ten przepis. Ten maślany biszkopt czekoladowy jest pyszny i idealnie smakuje z różnymi smakami kremów. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowy biszkopt Wiktorii przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na czekoladowy biszkopt maślany, to koniecznie wypróbuj ten!
Czekoladowy biszkopt Wiktorii przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na maślany biszkopt czekoladowy:
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 4 jajka (- rozmiar L)
- 160 g mąki pszennej (- 1 lekko czubata szklanka)
- 40 g kakao (gorzkiego )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowe składniki do tortu
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 250 g serka mascarpone ((opcjonalnie) zimnego)
- 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- owoce ( lub ulubiona konfitura)
Instrukcja
Jak zrobić maślany biszkopt czekoladowy
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż będzie puszyste i białe.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.160 g mąki pszennej, 40 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, po każdym chwilę miksuj.4 jajka
- Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i wymieszaj do połączenia.
- Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą dwie tortownice o średnicy 22 cm.
- Przelej ciasto do foremek i wstaw do piekarnika
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to wydłuż czas pieczenia do około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
- Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
- Teraz możesz dodać serek mascarpone i krótko go zmiksować ze śmietaną.250 g serka mascarpone
Czekoladowy tort Wiktorii – wykończenie:
- Jeden z blatów biszkopta połóż na talerzu (możesz go teraz nasączyć).
- Na wierzch nałóż pokrojone owoce lub posmaruj go konfiturą.owoce
- Wyłóż połowę bitej śmietany.
- Przykryj drugim blatem i wyłóż resztę śmietany.
- Udekoruj wg uznania.
Prywatne
Maślany biszkopt czekoladowy – uwagi
Całkiem niedawno robiłam biszkopt Wiktorii z wersji „białej”, a dziś zapraszam na czekoladowy biszkopt Wiktorii z bitą śmietaną i duszonymi gruszkami (chociaż owoce możecie wykorzystać dowolne). Biszkopt czekoladowy w tej wersji jest bardziej aksamitny i nie jest taki suchy jak nasz tradycyjny biszkopt. Możecie go wykorzystać do upieczenia tortu szwarcwaldzkiego (z Czarnego Lasu), gdyż będzie się świetnie komponował z konfiturą z wiśni i bitą śmietaną. Ciasto jest wilgotne dzięki dużej ilości masła, ale możecie go jeszcze dodatkowo nasączyć (np. słodką herbatą z dodatkiem alkoholu lub kawą).
Najlepiej jest upiec oddzielnie dwa blaty, ale jeśli nie macie dwóch foremek i nie macie czasu na długie pieczenie, wtedy można upiec całość w jednej (wydłużcie wtedy czas pieczenia) i po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć wzdłuż na pół.
Ps. Nie mam zdjęć przekrojonego kawałka, gdyż ciasto było dla koleżanki.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Jeśli lubicie czekoladowe ciasta to koniecznie zobaczcie co jeszcze dla Was przygotowałam – a jest tego bardzo dużo. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowy biszkopt Wiktorii
Czekoladowy biszkopt Wiktorii to pyszny aksamitny biszkopt czekoladowy przygotowany na maśle. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem aż będzie puszyste i wtedy dodajemy do niego resztę składników. Biszkopt czekoladowy na maśle nie jest taki suchy jak tradycyjny biszkopt bez masła. Ma za trochę więcej kalorii - coś za coś. Pamiętajcie przygotowując ucierany biszkopt na maśle, że przy dodawaniu mąki nie miksujecie jej zbyt długo - tylko do połączenia składników. Inaczej ciasto może wyjść twarde, albo z zakalcem!
Angielski biszkopt czekoladowy przepis
Przepis na ten angielski biszkopt królowej wiktorii to fajna alternatywa dla zwykłego biszkoptu. Ciasto jest bardziej zwarte, więc będzie idealny jako biszkopt do tortu z dużą ilością dekoracji. Na pewno je utrzyma i nie ugnie się pod ich ciężarem. Poza tym ten czekoladowy biszkopt ucierany jest wspaniały w smaku. Spróbujcie koniecznie! Możecie go przełożyć bitą śmietaną, świeżymi owocami albo ulubioną konfiturą.
Wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz przepisy na ciasta czekoladowe.