Czerwono-biała babka

Zaktualizowany: 2024 17 lipca
czerwono-biała babka

Przepis na marmurkową babkę red velvet

Dziś u mnie czerwono-biała babka inspirowana słynnym amerykańskim ciastem Red Velvet. Tu puszyste, mięciutkie ciasto przeplecione jest ciastem w czerwonym kolorze tworząc wyjątkową w smaku i wyglądzie babkę. Samo przygotowanie babki jest bardzo szybkie i poradzą sobie z nią nawet mniej doświadczone osoby. Jeśli lubisz takie proste i szybkie ciasta, które po upieczeniu są super lekkie i miękkie, a do tego nie za słodkie, to koniecznie upiecz takie czerwone ciasto. Polecam!

Czerwono-biała babka red velvet przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na szybką mięciutką babkę pieczoną w niedużej formie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czerwono-białe ciasto amerykańskie

Czerwono-biała babka przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą, miękką i wilgotną babkę marmurkową z biało-czerwonym ciastem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 10
Kalorie 399 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 25/11 cm.
Składniki

Składniki na czerwono-białą babkę

  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (- lekko czubata)
  • 200 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 3 łyżki oleju
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Instrukcja
 

Jak zrobić marmurkową babkę red velvet krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie suchych składników

    • Do większej miski wsyp mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką.
      200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      mieszanie suchych składników

    Krok 2 – przygotowanie mokrych składników

    • Zmieszaj razem jajka, mleko, olej i aromat waniliowy.
      3 jajka, 60 ml mleka, 3 łyżki oleju, aromat waniliowy
      mieszanie mokrych składników na ciasto

    Krok 3 – przygotowanie babki

    • Do suchych składników dodaj w kawałkach masło i lekko zmiksuj wszystko razem, albo zagnieć w grudkowate ciasto.
      200 g masła
      miksowanie suchych składników z masłem
    • Wlej mokre składniki i krótko zmiksuj ciasto aż będzie w miarę gładkie.
      dodawanie mokrych składników do ciasta
    • Odłóż około 1/3 ciasta – u mnie to było jakieś 4-5 łyżek ciasta.
      odkładanie części ciasta do zabarwienia na czerwono
    • Do odłożonej części ciasta (mniejszej) dodaj kakao i barwnik – wymieszaj łyżką.
      1 łyżeczka gorzkiego kakao, ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
      jak zrobić czerwone ciasto red velvet

    Krok 4 – nakładanie ciasta do formy do pieczenia

    • Na dno przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż część białego ciasta.
      nakładanie białego ciasta do formy do pieczenia
    • Nałóż trochę czerwonego ciasta w "kupkach".
      nakładanie czerwonego ciasta do formy do pieczenia
    • Nałóż ponownie trochę białego ciasta i trochę czerwonego ciasta aż do ich wykończenia.
    • Wyrównaj delikatnie powierzchnię ciasta.
    • Ostrym nożem, albo patyczkiem przemieszaj delikatnie ciasta w formie.
      mieszanie dwóch kolorów ciast

    Krok 5 – pieczenie babki red velvet

    • Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp dodatkowo cukrem pudrem.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 399kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 25g
    Słowa kluczowe babka marmurkowa, babka red velvet, puszysta babka
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto red velvet z keksówki
    czerwone ciasto puszyste i wilgotne

    Czerwona babka red velvet – uwagi

    Bardzo lubię ciasta jest to moje dzisiejsze. Bardzo proste do przygotowania i szybkie. Do tego nie za słodkie, a po upieczeniu cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. Taka właśnie jest ta amerykańska babka marmurkowa w czerwono-białym kolorze. Można powiedzieć, że to taka patriotyczna babka :) Ciasto red velvet, które jest tu inspiracją, to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto. Tutaj przygotowane w prostszej i szybszej formie babki. Nie ma tu maślanki i sody, które zwykle są używane do przygotowania ciasta red velvet, za to jest masło i mleko. Przepis na tą babkę wypatrzyłam na blogu Butternut Bakery i muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Zresztą nie tylko mi – moja córka też się bardzo zajadała tą babką. Dlatego gorąco polecam ją do upieczenia również Tobie!

    czerwone miękkie ciasto red velvet

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania marmurkowej babki?

    Do upieczenia tej czerwonej babki będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • masło – ja użyłam miękkie masło extra o zawartości tłuszczu 82% – możesz też użyć lekko solone masło, albo opcjonalnie masło roślinne
    • mleko – u mnie to mleko uht 1,5% – możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo mleko roślinne
    • kakao – do przygotowania czerwonej części ciasta będziesz potrzebować odrobinę gorzkiego kakao – ma ono za zadanie przyciemnienie ciasta, tak aby nie trzeba było dodawać zbyt dużo barwnika – sam czerwony barwnik dodany do jasnego ciasta, zrobiłby różowy kolor i trzeba by go użyć dużo, aby uzyskać czerwony kolor
    • barwnik spożywczy – najlepiej się tu sprawdzi barwnik spożywczy w żelu lub w proszku, ja swoje barwniki kupuję w internecie, czasami się zdarzają w dyskontach (częściej przy okazji świąt)
    czerwono-białe miękkie ciasto

    Czym zastąpić barwnik spożywczy w cieście?

    Jeśli nie masz barwnika i nie masz gdzie go kupić, to po pierwsze możesz zrobić ciasto jedynie z dodanym kakao – nie będzie to czerwono-biała babka, ale dalej będzie bardzo smaczna, miękka i puszysta. Po drugie możesz spróbować zabarwić ciasto w sposób naturalny – najlepiej może się tu sprawdzić sok z buraka, który ma mocny kolor. Jednak naturalne soki mają tendencję do utleniania w trakcie pieczenia i po upieczeniu ciasto może nabrać bardziej „brunatnej” niż czerwonej barwy (mimo, że przed pieczeniem ciasto wygląda ładnie i ma ładny kolor).

    miękkie i wilgotne czerwone ciasto

    Jak przechowywać babkę red velvet?

    Ta czerwona babka nie musi przechowywana w lodówce. Ale najlepiej przykryć ją kloszem, albo przełożyć do pudełka z przykrywką, tak aby nie obsychała. W takich warunkach babka zachowa świeżość przez kilka długich dni. Babkę możesz też podzielić na kawałki i zamrozić – w zamrażarce może spędzić około 3 miesiące.

    Ile kcal ma czerwono-biała babka?

    W tabelce pod przepisem podałam, że 100 g babki ma około 400 kcal. Jeśli podzielisz babkę na 10 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 359 kcal (węglowodany – 33g, tłuszcze – 23 g, białka – 5 g).

    Mam nadzieję, że ten przepis, zdjęcia i film zachęciły cię do przygotowania takiej marmurkowej babki w czerwono-białym kolorze. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi odczuciami w komentarzu do przepisu :)

    puszyste i miękkie ciasto czerwono-białe

    Polecane przepisy na babki

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 15 lipca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Czerwona babka red velvet przepis

    Zobacz mój prosty i szybki przepis na czerwoną babkę marmurkową, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Ta babka pieczona jest niedużej formie keksowej i uzyskasz z niej około 10 porcji ciasta. Będzie to więc babka idealne przy mniejszej ilości osób i do podania na szybki słodki deser w ciągu dnia. Sprawdź mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania a także krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak zrobić taką puszystą babkę marmurkową, która nie jest sucha i długo zachowuje świeżość. Taka babka na pewno zasmakuje każdemu!