Czerwono-biała babka
Przepis na marmurkową babkę red velvet
Dziś u mnie czerwono-biała babka inspirowana słynnym amerykańskim ciastem Red Velvet. Tu puszyste, mięciutkie ciasto przeplecione jest ciastem w czerwonym kolorze tworząc wyjątkową w smaku i wyglądzie babkę. Samo przygotowanie babki jest bardzo szybkie i poradzą sobie z nią nawet mniej doświadczone osoby. Jeśli lubisz takie proste i szybkie ciasta, które po upieczeniu są super lekkie i miękkie, a do tego nie za słodkie, to koniecznie upiecz takie czerwone ciasto. Polecam!
Spis treści
Czerwono-biała babka red velvet przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na szybką mięciutką babkę pieczoną w niedużej formie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czerwono-biała babka przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 25/11 cm.
Składniki
Składniki na czerwono-białą babkę
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (- lekko czubata)
- 200 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 3 łyżki oleju
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Instrukcja
Jak zrobić marmurkową babkę red velvet krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie suchych składników
- Do większej miski wsyp mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką.200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie mokrych składników
- Zmieszaj razem jajka, mleko, olej i aromat waniliowy.3 jajka, 60 ml mleka, 3 łyżki oleju, aromat waniliowy
Krok 3 – przygotowanie babki
- Do suchych składników dodaj w kawałkach masło i lekko zmiksuj wszystko razem, albo zagnieć w grudkowate ciasto.200 g masła
- Wlej mokre składniki i krótko zmiksuj ciasto aż będzie w miarę gładkie.
- Odłóż około 1/3 ciasta – u mnie to było jakieś 4-5 łyżek ciasta.
- Do odłożonej części ciasta (mniejszej) dodaj kakao i barwnik – wymieszaj łyżką.1 łyżeczka gorzkiego kakao, ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Krok 4 – nakładanie ciasta do formy do pieczenia
- Na dno przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż część białego ciasta.
- Nałóż trochę czerwonego ciasta w "kupkach".
- Nałóż ponownie trochę białego ciasta i trochę czerwonego ciasta aż do ich wykończenia.
- Wyrównaj delikatnie powierzchnię ciasta.
- Ostrym nożem, albo patyczkiem przemieszaj delikatnie ciasta w formie.
Krok 5 – pieczenie babki red velvet
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp dodatkowo cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czerwona babka red velvet – uwagi
Bardzo lubię ciasta jest to moje dzisiejsze. Bardzo proste do przygotowania i szybkie. Do tego nie za słodkie, a po upieczeniu cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. Taka właśnie jest ta amerykańska babka marmurkowa w czerwono-białym kolorze. Można powiedzieć, że to taka patriotyczna babka :) Ciasto red velvet, które jest tu inspiracją, to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto. Tutaj przygotowane w prostszej i szybszej formie babki. Nie ma tu maślanki i sody, które zwykle są używane do przygotowania ciasta red velvet, za to jest masło i mleko. Przepis na tą babkę wypatrzyłam na blogu Butternut Bakery i muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Zresztą nie tylko mi – moja córka też się bardzo zajadała tą babką. Dlatego gorąco polecam ją do upieczenia również Tobie!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania marmurkowej babki?
Do upieczenia tej czerwonej babki będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- masło – ja użyłam miękkie masło extra o zawartości tłuszczu 82% – możesz też użyć lekko solone masło, albo opcjonalnie masło roślinne
- mleko – u mnie to mleko uht 1,5% – możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo mleko roślinne
- kakao – do przygotowania czerwonej części ciasta będziesz potrzebować odrobinę gorzkiego kakao – ma ono za zadanie przyciemnienie ciasta, tak aby nie trzeba było dodawać zbyt dużo barwnika – sam czerwony barwnik dodany do jasnego ciasta, zrobiłby różowy kolor i trzeba by go użyć dużo, aby uzyskać czerwony kolor
- barwnik spożywczy – najlepiej się tu sprawdzi barwnik spożywczy w żelu lub w proszku, ja swoje barwniki kupuję w internecie, czasami się zdarzają w dyskontach (częściej przy okazji świąt)
Czym zastąpić barwnik spożywczy w cieście?
Jeśli nie masz barwnika i nie masz gdzie go kupić, to po pierwsze możesz zrobić ciasto jedynie z dodanym kakao – nie będzie to czerwono-biała babka, ale dalej będzie bardzo smaczna, miękka i puszysta. Po drugie możesz spróbować zabarwić ciasto w sposób naturalny – najlepiej może się tu sprawdzić sok z buraka, który ma mocny kolor. Jednak naturalne soki mają tendencję do utleniania w trakcie pieczenia i po upieczeniu ciasto może nabrać bardziej „brunatnej” niż czerwonej barwy (mimo, że przed pieczeniem ciasto wygląda ładnie i ma ładny kolor).
Jak przechowywać babkę red velvet?
Ta czerwona babka nie musi przechowywana w lodówce. Ale najlepiej przykryć ją kloszem, albo przełożyć do pudełka z przykrywką, tak aby nie obsychała. W takich warunkach babka zachowa świeżość przez kilka długich dni. Babkę możesz też podzielić na kawałki i zamrozić – w zamrażarce może spędzić około 3 miesiące.
Ile kcal ma czerwono-biała babka?
W tabelce pod przepisem podałam, że 100 g babki ma około 400 kcal. Jeśli podzielisz babkę na 10 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 359 kcal (węglowodany – 33g, tłuszcze – 23 g, białka – 5 g).
Mam nadzieję, że ten przepis, zdjęcia i film zachęciły cię do przygotowania takiej marmurkowej babki w czerwono-białym kolorze. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi odczuciami w komentarzu do przepisu :)
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na babki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czerwona babka red velvet przepis
Zobacz mój prosty i szybki przepis na czerwoną babkę marmurkową, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Ta babka pieczona jest niedużej formie keksowej i uzyskasz z niej około 10 porcji ciasta. Będzie to więc babka idealne przy mniejszej ilości osób i do podania na szybki słodki deser w ciągu dnia. Sprawdź mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania a także krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak zrobić taką puszystą babkę marmurkową, która nie jest sucha i długo zachowuje świeżość. Taka babka na pewno zasmakuje każdemu!