Domowy Baileys
Przepis na domowy likier jak Baileys
Przygotujcie dziś razem ze mną bardzo szybki, bardzo prosty i przepyszny domowy Baileys. Ten popularny likier irlandzki na bazie whiskey z lekkim kawowym aromatem, to idealny likier dla Pań, ale nie tylko – znam Panów, którzy też go uwielbiają. Teraz możecie zrobić go samodzielnie w domu i obiecuję, że będzie smakował doskonale. Dlatego zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić likier Baileys.
Spis treści
Domowy Baileys przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe nalewki i likiery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Domowy Baileys przepis
Składniki
składniki na likier Baileys
- 300 ml whiskey
- 400 ml mleka skondensowanego (słodzonego (polecam z Gostynia))
- 100 ml śmietanki kremówki (- użyłam 30%)
- 1 łyżeczka kakao (gorzkiego )
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (+ łyżka wody do jej rozpuszczenia)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ((takiego na alkoholu, a nie w olejku, ostatecznie może być cukier waniliowy))
Instrukcja
Jak robić likier Baileys
- Wszystkie składniki zmiksuj razem (użyłam blendera kielichowego, ale może też być zwykły mikser).300 ml whiskey, 400 ml mleka skondensowanego, 100 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Przelej do butelki i schowaj do lodówki.
- Podawaj schłodzone :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowy likier kawowy – uwagi
Baileys to pyszny irlandzki likier, którego podstawą jest irlandzka whiskey i śmietanka. Niby składniki banalne, ale ich połączenie (z dodatkiem smakowitych aromatów) daje nieziemskie połączenie. Dlatego ten likier ma tak wielu wielbicieli. Ja po wypiciu likieru piernikowego szukałam jakiś nowych inspiracji na domową produkcję „z procentami” i tak wpadłam na blogu Karo in the kitchen na przepis na domowy Baileys. Muszę przyznać, że robi się go wyjątkowo szybko, ze składników łatwo dostępnych, a smakuje równie dobrze jak oryginał.
Jak zrobić domowy likier Baileys – wskazówki
Otóż likier przygotujecie bardzo szybko i bez większych problemów. Super jeśli macie blender kielichowy, wtedy wszystko zajmie wam góra 5 minut. Jeśli nie macie takiego blendara, to możecie użyć ręczny, a ostatecznie zwykły mikser. Jeśli używacie mikser, to najpierw zmiksujcie mleko słodzone skondensowane ze śmietanką kremówką, kakao, kawą i wanilią. Na koniec wlejcie whiskey i już tylko wymieszajcie. Można go pić od razu, ale lepszy jest po 2-3 dniach, wtedy whiskey ładnie się przegryza z innymi składnikami i już tak mocno nie dominuje w smaku. W dodatku – przechowywanie w lodówce korzystnie wpływa na doznania smakowe. Ten likier domowy Baileys najlepiej smakuje schłodzony! Przed użyciem dobrze jest wstrząsnąć likier, bo mleko skondensowane lubi się osadzać. Ja zawsze energicznie potrząsam butelką i dopiero wtedy go nalewam.
Jaka whiskey do likieru?
Najlepiej żeby była irlandzka, ale przecież nikt wam w etykiety nie będzie zaglądał, dlatego możecie użyć taką jaką macie. Ja tu najchętniej używam whiskey Queen Margot z Lidla – jest dobra na likier, a do tego ma dobrą cenę. Z litra tej whisky otrzymacie trzy prawie litrowe butelki likieru Bailays, więc się opłaca. Z podanego przepisu otrzymacie koło 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent. Likier możecie pić oczywiście sam jako dodatek do deseru, ale ja go uwielbiam dolewać do mojej kawy macchiatto. Spróbujcie koniecznie jak smakuje taka kawa „wzmocniona” likierem. Może to nie do końca Irish Coffee, ale smakuje równie wspaniale :)
A z takich kaw „z prądem” polecam wam również kawę latte ajerkoniakową :)
Ps. Polecam wam także likier kokosowy – idealny dla babeczek.
Inspiracja – blog Karo in the kitchen
Polecane przepisy na domowe likiery
Koniecznie wypróbuj również inne przepisy na proste i pyszne domowe likiery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na likier Baileys to bardzo prosty przepis na domowy likier. Ten likier przygotujcie w zaledwie 5 minut! Szybkie przygotowanie, proste składniki i nieziemski smak. Ten domowy likier Baileys jest wyjątkowy! Ja sama robiłam go już kilkanaście razy. Szybki przepis na likier przydaje się gdy macie ochotę na lekki damski likier, a nie macie nic w barku. Wystarczy, że macie whiskey i mleko skondensowane. W kilka minut zrobicie sobie domowy Baileys! Likier możecie pić od razu, ale lepszy jest po nocy w lodówce - wtedy wszystkie smaki się ładnie ze sobą przegryzą i połączą. Zaraz po przygotowaniu smak whiskey dominuje, ale potem ładnie się łączy z pozostałymi składnikami. Przepis na irlandzki likier na whiskey jest rewelacyjny, więc koniecznie go wypróbujcie. Zajrzyjcie do mojego przepisu na likier i zobaczcie jak zrobić likier Baileys w domu. To nie jest trudne! A do tego wychodzi zdecydowanie taniej od oryginału. Jeśli lubicie takie domowe likiery to wypróbujcie również mój przepis na likier słony karmel, kokosowy likier malibu albo jajeczny likier adwokat.
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na domowy Baileys
Likier Baileys przepis
Rewelacyjny, pyszny
Też go uwielbiam :)
Ekstrakt z wanilii na alkoholu.. gdzie to kupić?
Ja robię sama. Możesz dać cukru z wanilią, albo trochę pasty waniliowej
Właśnie zrobiłam, tyle że miałam 400 ml whisky i tyle dałam. Dałam też niecala łyżeczkę ekstraktu wanilii bourbon z Madagaskaru oetkera. Rewelacja. Jak oryginał. Kakao przesialam przez sitko. Super przepis.
Ja uwielbiam ten przepis i często robię. Cieszę się, że tobie też zasmakował :)
a jakie whiskey najlepiej uzyc?
Ja się przyznaję, że używam różne – ale najczęściej kupuję w Lidlu Queen Margot, czy jakoś tak
Witam. Zrobiłam. Nie smakuje, jak Baileys. I na wierzchu zrobił się gruby kożuch.
Pozdrawiam
A pytanie mam. To ma być mleko skondensowane, takie lejące jak do kawy?
Takie skondensowane słodzone gęste – ja używałam z Gostynia – dokładnie takie – http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/80-mleko-zageszczone-slodzone-gostynskie-8-530g
Takie dostępne w kartoniku jest niedosładzane. Jeśli masz tylko takie, to możesz spróbować użyć, ale pewnie będziesz musiała dosłodzić sobie likier cukrem pudrem.
Super pomysł i piękne zdjęcia! Ile można go przechowywać w lodówce?
Dziękuję :) u mnie stoi teraz ponad dwa tygodnie, jeszcze trochę mi zostało, bo wyjechałam na urlop – jak wrócę to sprawdzę jak się ma :)