Dżem brzoskwiniowy z migdałami
Przepis na domowy dżem z brzoskwiń z dodatkiem migdałów
Dziś mam dla Was coś innego, bo zajmiemy się domowymi przetworami na zimę i zrobimy razem dżem brzoskwiniowy z migdałami. Taki domowy dżem jedzony chłodną jesienią i zimą to doskonała dawka pysznych owoców. Będzie doskonały na kanapki, ale również jako dodatek do słodkich placków i naleśników.
Spis treści
Dżem brzoskwiniowy z migdałami przepis krok po kroku
Jeśli robicie domowe przetwory i lubicie domowe dżemy i konfitury, to w tym roku zróbcie dżem z brzoskwiń.
Dżem brzoskwiniowy z migdałami przepis
Składniki
składniki na dżem brzoskwiniowy
- 1 kg brzoskwiń
- sok z jednej cytryny
- ok 300 g cukru ((jeśli owoce są słodkie, to można dać trochę mniej))
- 1 opakowanie cukru żelującego (na kilogram owoców (typ 3:1) )
- 50 g migdałów (posiekanych blanszowanych )
- 50 ml amaretto (- można ominąć)
Instrukcja
Jak zrobić dżem brzoskwiniowy z migdałami
- Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez około 2 minuty.1 kg brzoskwiń
- Wodę wylej, a owoce obierz ze skórki.
- Pokrój miąższ w kostkę.
- Włóż do garnka, zasyp cukrem, zamieszaj i odstaw na około godzinę – jeśli owoce są mocno soczyste i miękkie, to można pominąć ten etap.ok 300 g cukru
- Ustaw garnek z owocami na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i smaż dżem, aż nabierze gęstości, a owoce zaczną się rozpadać.sok z jednej cytryny
- Posiekane migdały podpraż krótko na patelni i dodaj do dżemu.50 g migdałów
- Dodaj amaretto i cukier żelujący, dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.50 ml amaretto, 1 opakowanie cukru żelującego
- Przełóż dżem do wyparzonych słoików, dobrze zakręć.
- Postaw przykrywką do dołu do momentu, aż słoiki zupełnie ostygną.
Prywatne
Domowy brzoskwiniowy dżem – uwagi
Czas wakacji, to również czas przetworów dla wielu z nas.
Ja również przygotowuję przetwory dla swojej rodziny.
Ze względu na nasz nieduży (czteroosobowy skład) zwykle przygotowuję po kilka słoiczków dżemów/konfitur z różnych owoców (i oczywiście nieśmiertelne kiszone ogórki).
Teraz przygotowałam nam kilka słoiczków pysznego dżemu z brzoskwiń.
Tylko że ten dżem brzoskwiniowy jest zupełnie inny od tych ze sklepu, bo dodałam do niego migdały i amaretto.
Uwierzcie mi, że to świetne połączenie, a kawałki uprażonych migdałów fajnie chrupią w delikatnym dżemie.
Z kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki dżemu.
A gotowy dżem rewelacyjnie smakuje na domowych maślanych rogalikach, albo na świeżych bułeczkach.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory.
Polecane przepisy na dżemy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory z owoców i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowy dżem brzoskwiniowy
Przepis na domowy dżem z brzoskwiń z dodatkiem migdałów i amaretto to świetny pomysł na domowy dżem. Aromatyczne i słodkie brzoskwinie zamknięte w słoiku to doskonały dodatek do kanapek na słodko. Taki brzoskwiniowy dżem możecie podać również do placuszków albo naleśników. W ten sposób otrzymacie przepyszne słodkie śniadanie :) Jeśli boicie się amaretto, albo go nie macie, to możecie pominąć ten składnik.
Dżem z brzoskwiń przepis
Zobaczcie mój przepis na dżem brzoskwiniowy i sprawdźcie jak zrobić dżem z brzoskwiń. Taki dżem wspaniale będzie wyjąć zimą i poczuć znowu aromat gorącego lata :) Jeśli robicie domowe przetwory, to koniecznie zróbcie latem taki dżem z brzoskwiń i zachowajcie lato na dłużej. Koniecznie zróbcie dżem brzoskwiniowy z migdałami już teraz!