Focaccia przepis
Przepis na puszystą i prostą włoską focaccię
Dziś mam dla was przepis na pyszną i prostą przekąskę po włosku. Włosi to mistrzowie prostej kuchni, gdzie przepisy wykorzystują podstawowe składniki oraz sezonowe warzywa i owoce. Włoska focaccia to bardzo popularny w tym kraju placek drożdżowy w wytrawnej wersji. Może służyć jako przekąska, albo nawet jako pieczywo. Rano kupicie ją w każdej włoskiej piekarni – ciepłą i pachnącą. Wystarczy odrywać kawałki ciasta i zjadać. Możecie dodatkowo zamaczać kawałki urwanego ciasta w odrobinie oliwy – będzie jeszcze pyszniejsza.
Spis treści
Puszysta focaccia przepis z filmem
Już dziś przygotuj taką pyszną, puszystą i fajnie chrupiącą drożdżową focaccię i zjedz ją ze smakiem jako przekąskę, albo dodatek do śniadania, czy obiadu.
Focaccia najlepszy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.
Składniki
składniki na focaccię
- 300 g mąki pszennej (użyłam typ 650, 2 szklanki)
- 150 ml wody (letniej)
- 10 g drożdży (świeżych)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 50 ml mleka (letniego)
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
składniki na wierzch focacci
- oliwa (do wysmarowania foremki)
- sól
- bazylia (suszona)
- oregano (suszone)
- rozmaryn
Instrukcja
Jak zrobić focaccię krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozkruszyły.10 g drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
- Dodaj do drożdży letnie (!) mleko i wymieszaj – odstaw zaczyna do wyrośnięcia.50 ml mleka
- W dużej misce miksera umieść mąkę.300 g mąki pszennej
- Dodaj do niej sól oraz rozczyn drożdżowy – zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo wodę.0,5 łyżeczki soli, 150 ml wody
- W trakcie dodaj 2 łyżki oliwy.2 łyżki oliwy
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką albo folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto krótko zagnieć dłońmi.
- Foremkę do pieczenia posmaruj oliwą.oliwa
- Wyłóż ciasto i rozciągnij je na wymiar foremki.
- Przykryj foremkę folią spożywczą i odstaw na około pół godziny, aby ciasto się napuszyło.
- Zdejmij folię z foremki i palcami porób w cieście dołki.
- Posyp wierzch ciasta odrobiną soli oraz suszonymi przyprawami – bazylią, oregano i rozmarynem.sól, bazylia, oregano, rozmaryn
- Piecz w 190 stopniach (najlepiej w trybie pizzy – dół i włączony wentylator – jeśli nie masz takiego trybu, to w termoobiegu) przez mniej więcej 20 minut – do zrumienia.
- Po upieczeniu ostudź.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Włoska focaccia – uwagi
Włoska focaccia to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten miękki, puszysty drożdżowy placek na słono z pewnością zaspokoi Twoje głodne kubki smakowe. Włoscy kucharze od pokoleń udoskonalają tę pyszną przekąskę, a dziś możesz cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem gdziekolwiek jesteś, a do tego możesz ją zrobić we własnej kuchni! Idealna na szybki lunch lub jako dodatek do wieczornego wina z przyjaciółmi.
Focaccia to zaraz obok pizzy nasz ulubiony włoski wypiek.
Jest ona zresztą bardzo „spokrewniona” z pizzą. Też przygotowana jest z ciasta drożdżowego. Tylko pieczona jest bez sosu i dodatków na wierzchu.
Jej ciasto jest też bardziej grube i sprężyste, z dużymi „oczkami”.
Możecie traktować focaccię jako smaczną przekąskę, albo zaserwować ją na kolację.
Moje dzieci lubią zabrać ją do szkoły – bo jest smaczna i się nie rozwala w transporcie :)
Podaję tu przepis na jedną średnią focaccię – taką na mniej więcej 8 porcji.
Jeśli chcecie to możecie zrobić ją z podwójnej porcji.
Jak zrobić focaccie – wskazówki
Zobaczcie mój przepis zamieszczony tuż powyżej. Tam jest wszystko opisane krok po kroku.
Oprócz przepisu znajdziecie również na dole krótki filmik z jej przygotowania :) Jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś wątpliwości, to on powinien rozwiać je wszystkie.
Mam nadzieję, że ta prosta puszysta focaccia zagości również w waszych domach.
A wielbicieli dobrych smaków zapraszam do wypróbowania innych przepisów z kuchni włoskiej.
Ps. Ostatnio bardzo popularne są focaccie „obrazy” z misternie ułożonymi ziołami i małymi warzywami, które tworzą obrazek – wypróbujcie również ten trend :)
Polecane przepisy na przekąski z kuchni włoskiej
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne włoskie przekąski na bazie ciasta pizzowego. Tu polecam Wam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Focaccia przepisy
Włoską Focaccie robi się z ciasta bardzo przypominającego ciasto na pizze. Podstawowa różnica polega na tym, że focaccia ma luźniejsze, mniej zwarte ciasto i do tego długo wyrasta przed włożeniem do piekarnika. Dodatkowo do focacci standardowo nie dodaje się sosu pomidorowego ani sera. Zwykle ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko się zagniata i przekłada do foremki posmarowanej olejem. Ciasto ponownie odstawia się do wyrośnięcia i napuszenia. Wtedy ciasto na focaccię polewamy oliwą i robimy w nim palcami dołki - tak aby ta oliwa w nie mogła płynąć. Wierzch posypujemy przyprawami - przede wszystkim solą, bazylią i oregano i tak pieczemy.
Jak zrobić focaccie?
Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku oraz mój filmik z przygotowań najlepszego ciasta na włoską focaccię i sprawdźcie jakie to proste. Włosi, którzy stawiają na prostotę w kuchni również i tu wybierają dobrej jakości składniki, ale proste przygotowanie. Ciasto po upieczeniu ma być puszyste i sprężyste. Do tego lekko tłuste od oliwy. Takie ciasto nie należy zapewne do najmniej kalorycznych, ale za to tak smakuje, że nikt nie będzie myślał o kaloriach. Ciepłą focaccię zjedzcie ze smakiem na śniadanie, przekąskę lub kolację.
Jeśli macie ochotę to możecie urozmaicić smak tej włoskiej przekąski. Możecie dodać na wierzch inne przyprawy - np. płatki chili. Możecie również dodać pokrojone cienko warzywa - np. oliwki, cebulę, czy pomidory. Wiele osób tworzy roślinne obrazy, które wyglądają wręcz bosko. Ja również robiłam focaccię ziołową z tartym ziemniakiem i powiem wam, że tak przygotowana focaccia smakowała wybornie! We Włoszech też bardzo często jedliśmy ją z odrobiną tartego wyrazistego sera.
Focaccia może mieć więc wiele wspaniałych i smacznych odmian - możecie za każdym razem piec inną :) Jeśli bardzo lubicie takie drożdżowe przekąski, to możecie od razu zrobić ciasto z podwójnej porcji - wtedy część możecie zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo spakować dzieciom do szkoły. Zjedzą ją wtedy w trakcie przerwy lekcyjnej i dostarczą sobie energii na resztę dnia. Sprawdzi się to szczególnie dobrze, jeśli wasze dzieci nie lubią kanapek (jak moje własne). A wiem, że focaccia zawsze znajdzie u nich uznanie i zniknie z kanapnika :)