Glazura czekoladowa na wypieki
Przepis na glazurę czekoladową na ciasteczka
Dziś mam dla was bardzo uniwersalny przepis, który może się wam przydać nie raz. Glazura czekoladowa to idealne rozwiązanie przy wykończeniu wszelkich słodkich wypieków – oblejecie nią ciasteczka, sernik, babeczki czy tort. Sprawdźcie więc mój przepis i zobaczcie jak zrobić glazurę czekoladową na ciasto i nie tylko.
Spis treści
Glazura czekoladowa na wypieki przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe i smakowite udekorowanie ciasteczek lub ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Glazura czekoladowa na wypieki przepis
Wyposażenie
- Waga kuchenna do precyzyjnego odmierzenia składników
Składniki
składniki na glazurę czekoladową do ciasteczek i ciast
- 200 ml śmietanki kremówki (- 30%)
- 100 g gorzkiego kakao
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 225 ml wody
- 50 g miodu
- 25 g żelatyny ( + 40 ml wody)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladową glazurę do dekorowania wypieków
- Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotuj, dodaj miód.200 ml śmietanki kremówki, 100 g gorzkiego kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie krótko podgrzej ją w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła.25 g żelatyny
- Dodaj żelatynę do polewy.
- Mieszaj całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Zmiksuj masę i przecedź przez sitko.
- Ciepłą polewę przelej do miseczki, obwiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
- Tak przygotowana glazura może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystana wg potrzeby.
- Przed użyciem glazurę należy partiami lekko podgrzać w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, tak aby nabrała płynności oraz ponownie przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
- Płynną glazurą polej wypiek – staraj się nie wyrównywać zbyt mocno, bo możesz zostawić ślady na powierzchni.
- Pozwól aby glazura zastygła na wypieku – proces nastąpi szybciej jeśli ciasto umieścisz w lodówce.
Prywatne
Czekoladowa glazura do dekorowania wypieków – uwagi
Myślę, że już czas rozpocząć na blogu sezon przedświąteczny – teraz często będą się pojawiać różne świąteczne wypieki i wpisy związane ze świętami.
Mam nadzieję, że pozwali Wam to, przygotować na Boże Narodzenie wspaniałe wypieki :)
Zaczynamy od podstaw :)
Otóż chciałam Wam dziś podać przepis na rewelacyjną glazurę czekoladową, która jest idealna do pokrywania tortów, serników, różnych innych ciast oraz ciasteczek – jak np. świątecznych pierniczków :)
Glazura jest mało słodka, więc nie musicie się obawiać, że polane nią wypieki staną się zbyt słodkie.
Glazura po zastygnięciu tworzy piękną, równą, błyszczącą powierzchnię, a pierniczki skutecznie zabezpieczy przed wysychaniem :)
Będzie niezbędna przy świątecznych (i nie tylko) wypiekach.
Możecie przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.
Taka glazura idealnie nadaje się na świąteczne pierniczki :D ale również na różne ciasta na zimo – jak np. na sernik tiramisu na zimno :)
Przepis znaleziony w Cukierni Lidla :)
Polecane przepisy do dekorowania wypieków
Zobacz również inne moje przepisy, które się sprawdzą przy dekorowaniu różnych wypieków – jak ciasta, torty czy ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Glazura czekoladowa na wypieki
Przygotujcie dziś razem ze mną bardzo prostą czekoladową glazurę, która idealnie nadaje się dekoracji słodkich wypieków. Możecie nią oblać swoje ciasto, tort czy babeczki. Glazura przygotowana jest z podstawowych składników i tworzy na ciastach piękną czekoladową polewę, która zastyga w piękną lustrzaną powłokę.
Jak zrobić glazurę czekoladową?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na glazurę z gorzkiego kakao i sprawdźcie jakie to proste! Polewa z gorzkiego kakao i śmietany kremówki sprawdzi się doskonale przy wszelkich słodkich ciastach, możecie nią również oblać ciasteczka świąteczne albo pierniczki.