Jesienne babeczki
Przepis na pyszne babeczki korzenno-pomarańczowe
Jesień za oknami, pogoda nas nie rozpieszcza, więc musimy porozpieszczać się sami :) Upieczcie więc sobie i swojej rodzinie takie cudne jesienne babeczki. To aromatyczne babeczki pełne korzennych przypraw i pomarańczy. Do tego prosty krem twarożkowy. Powiem wam, że babeczki z twarożkiem smakują jeszcze lepiej! Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Jesienne babeczki z twarożkiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i jednocześnie pyszne babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Jesienne babeczki przepis
Składniki
składniki na babeczki korzenne
- 175 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru trzcinowego (pół szklanki)
- 75 g miodu
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 175 g mąki (1 szklanka i dwie łyżki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego ((ja nie dałam, bo nie miałam))
- 1 szczypta soli
- skórka z połowy pomarańczy (drobno starta )
- skórka z połowy cytryny (drobno starta )
- 2 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego )
składniki na krem twarożkowy do babeczek
- 400 g twarogu (kremowego – – może być taki sernikowy)
- 2-3 łyżki miodu
Instrukcja
Jak zrobić jesienne babeczki korzenne
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny.100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, skórka z połowy pomarańczy, skórka z połowy cytryny
- Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj.175 g masła, 75 g miodu
- Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami.175 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta mielonego ziela angielskiego, 1 szczypta soli
- Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.2 łyżki soku z pomarańczy
- Masę przełóż do papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
- Piecz przez około 20-25 minut – tradycyjnie do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź i udekoruj kremem twarogowym.
Jak zrobić krem twarogowy na babeczki korzenne
- Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka.400 g twarogu, 2-3 łyżki miodu
- Gotowym kremem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
Prywatne
Korzenne babeczki z twarożkiem – uwagi
Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.
Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha :)
Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.
Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.
Ps.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki korzenno-pomarańczowe
Przygotujcie razem ze mną bardzo aromatyczne, a jednocześnie proste babeczki pełne korzennych przypraw, do tego ze skórką z pomarańczy i cytryny oraz sokiem pomarańczowym. Te składniki sprawiają, że babeczki pachną nieziemsko i równie dobrze smakują. Te małe słodkości warto przed podaniem posmarować prostym kremem z twarożku. Wystarczy lekki twarożek - np. ricottę, bieluch, lub mielony twaróg na serniki zmieszać z miodem. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch babeczek.
Korzenne babeczki z kremem twarożkowym
Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku i upieczcie tej jesieni te pachnące miodem i przyprawami babeczki. Jestem przekonana, że takie babeczki zasmakują każdemu. Babeczki bez twarożku możecie spakować dzieciom do szkoły - pewnie chętnie je zjedzą w trakcie przerwy. Jesienią polecam wam również bardzo gorąco najlepsze ciasto marchewkowe - w moim domu to hit jesieni :)