Karmelowa panna cotta
Na Sylwestra poleca się wam karmelowa panna cotta :D
Wiem, że Sylwester w tym roku mocno nietypowy i ograniczony, ale to nie oznacza, że musimy zupełnie rezygnować z zabawy!
Możemy zrobić sobie domówkę!
Przyda się wam na niej coś do przegryzienia.
Ja jako wielbiciel słodkości polecam wam właśnie panna cottę, czyli pyszny włoski deser na zimno.
Ja przygotowałam karmel w rondelku Zwilling – jest to bardzo proste i szybkie (więc się nie bójcie), a potem na jego podstawie zrobiłam panna cottę.
Deser udekorowałam na koniec bitą śmietaną oraz orzechami w karmelu 🧡🧡
Polecam wam także pyszne tarty piernikowo-czekoladowe, a na śniadanie w Nowy Rok piernikowe dutch baby :D
Ps. Polecam wam garnki Zwilling Vitality – idealnie nadają się do przygotowania tego deseru oraz oczywiście wielu innych :)






Karmelowa panna cotta – przepis do druku
Karmelowa panna cotta
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- Do rondelka wsyp cukier i dodaj łyżkę wody.
- Podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru - uważaj aby nie przypalić karmelu, bo wtedy zrobi się gorzki.
- W tym czasie podgrzej w garnku mleko ze śmietaną kremówką.
- Do gotowego karmelu wlej trochę mleka ze śmietanką - uważaj, bo całość się mocno wzburzy i podniesie poziom - dlatego nie wlewaj na raz za dużo mleka.
- Ciągle mieszając wlewaj powoli resztę mleka aż cały karmel się z nim połączy.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, krótko ją podgrzej, tak aby była płynna.
- Dodaj żelatynę do karmelowego płynu i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do szklaneczek i odstaw do wystudzenia.
- Przestudzoną panna cottę wstaw do lodówki, aby się zsiadła.
- Przed podaniem udekoruj ją bitą śmietaną.
- Jeśli chcesz zrobić orzechy w karmelu, to zrób karmel taki jak do panna cotty i dodaj do niego orzechy.
Karmelowa panna cotta to jest najlepsza rzecz na świeie! Połowa naszej ekipy nie chciała w to wierzyć, dopóki nie spróbowała na jednym z naszych eventów… :)