Karnawałowe róże
Przepis na pyszne i proste karnawałowe róże z marmoladą
wpis sponsorowany
Przepis na róże karnawałowe to kulinarne rozkosze Tłustego Czwartku w polskim stylu. Te tradycyjne smakołyki to delikatne, rozpływające się w ustach smażone ciastka, pokryte cukrem pudrem i udekorowane słodką marmoladą lub konfiturą. Spróbuj tego przepisu i delektuj się prawdziwie polskim smakiem karnawałowej tradycji!
Spis treści
Przepis na róże karnawałowe krok po kroku
Jeśli lubisz słodkości smażone na głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem, to w tym roku wypróbuj ten przepis!
Karnawałowe róże przepis
Składniki
składniki na róże karnawałowe
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki))
- 4 żółtka (z jaj rozmiar L)
- 1 łyżka wódki (lub octu spirytusowego)
- 130 g kwaśnej śmietany (około 5 czubatych łyżek)
- 100 g marmolady ( truskawkowej Stovit)
- cukier puder (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić karnawałowe róże krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, ocet lub wódkę oraz śmietanę.300 g mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka wódki, 130 g kwaśnej śmietany
- Zagnieć elastyczne ciasto.
- Jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepić, to możesz dodać trochę więcej śmietany.
- Gotowe ciasto przez kilkanaście minut wybijaj wałkiem – uderzaj wałkiem i jak się rozpłaszczy, to składaj i ponownie uderzaj. Jak się zmęczysz, to możesz ciasto wałować na placek, składać na trzy jak kartkę papieru i znowu wałkować.
- Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na pół godziny (nie musisz chować do lodówki).
- Odkrój kawałek ciasta i rozwałkuj na bardzo cienki placek – używaj jak najmniej mąki do podsypywania (ja jej w ogóle nie używałam).
- W cieście wycinaj koła o trzech średnicach – ja miałam takie około 5 cm, 4 cm i 2 cm.
- Każde koło natnij nożem po obwodzie kilka razy.
- Zlepiaj razem koła, na dole największe, potem średnie i na środku najmniejsze, a następnie mocno sklej na środku – ja dociskałam je trzonkiem noża.
- Gotowe kwiatki odkładaj na bok – aby nie wysychały przykryj je ściereczką.
- Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij koła.
- Do szerokiego rondla wlej olej albo włóż smalec – podgrzej do temperatury około 170 stopni.
- Wkładaj na raz po kilka kwiatków – małym kółkiem do dołu i smaż aż się zrumienią, wtedy przewróć je i smaż jeszcze z minutę.
- Róże wyciągaj za pomocą dwóch widelców, każdą delikatnie otrzep z nadmiaru oleju i połóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął się pozostały olej.
- Na środek kwiatka nałóż trochę marmolady, a potem posyp całość cukrem pudrem.100 g marmolady, cukier puder
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karnawałowe róże – uwagi
Karnawał i Tłusty Czwartek to okazja do zajadania się smażonymi słodkościami. Wtedy żaden pączek i faworek nie tuczą. Ja też uwielbiam w tym okresie podjadać chrupiące faworki pokryte cukrem pudrem. W tym roku przygotowałam rodzince karnawałowe róże z marmoladą i cukrem pudrem – zdecydowanie zrobiłam ich za mało, bo szybko znikły.
Jak zrobić takie karnawałowe róże – wskazówki
Potrzebujecie do tego dobre, elastyczne ciasto jak na faworki, wałek, tłuszcz i trochę siły. Aby ciasto było chrupiące po smażeniu należy je dobrze wyrobić. Wybić wałkiem, albo wielokrotnie wałkować i składać. W ten sposób, co ciasta wtłoczycie powietrze. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia urośnie. Musicie mieć do tego mocno rozgrzany tłuszcz, tak aby róże smażyły się szybko i nie chłonęły oleju. Najlepiej sprawdzić termometrem spożywczym temperaturę oleju – powinien mieć około 170 stopni. Różyczki smażymy do ich zrumienia i odsączamy na ręczniku papierowym. Na koniec wystarczy na środek nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub dżemu i posypać cukrem pudrem. I róże z ciasta gotowe! Smacznego!
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na słodkości na Tłusty Czwartek
Koniecznie zobacz inne moje przepisy przygotowane przeze mnie z myślą o Tłustym Czwartku. Na blogu jest spory wybór różnych pączków, oponek, faworków i innych słodkości. Ja tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na karnawałowe róże
Przepis na chrupiące róże z ciasta to świetny przepis na karnawał oraz na Tłusty Czwartek. Te róże karnawałowe mogą stanowić niezłą konkurencję dla tradycyjnych faworków. Róże z ciasta są chrupiące i lekkie, a do tego wybornie smakują z odrobiną ulubionej konfitury, dżemu lub marmolady. Jeśli lubicie faworki, to spróbujcie również zrobić takie smażone róże karnawałowe. Każda róża karnawałowa to piękny kwiatek z ciasta. A nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują.
Róże karnawałowe przepis
Zobaczcie mój przepis na róże z ciasta i zobaczcie jak zrobić róże karnawałowe. To jest całkiem proste, chociaż potrzebować będziecie trochę czasu na wałkowanie ciasta :) Koniecznie w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek usmażcie swojej rodzinie takie karnawałowe róże z dżemem.
Polecam wam również przy okazji mój przepis na faworki oraz przepis na faworki z mascarpone.