Korzenne ciasteczka z powidłami
Przepis na proste korzenne ciastka pieczone z powidłami śliwkowymi
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a ja rozpieszczam siebie i swoją rodzinę takimi smakowitymi ciasteczkami. Te korzenne ciasteczka z powidłami nie wymagają wałkowania i wycinania ciastek foremkami. Wystarczy utoczyć z ciasta kulki i je upiec. Jeśli lubisz aromatyczne, piernikowe wypieki z połączeniu z tradycyjnymi polskimi powidłami śliwkowymi, to koniecznie zobacz mój przepis!
Spis treści
Korzenne ciasteczka z powidłami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe ciasteczka i chętnie testujesz nowe przepisy, to w tym roku koniecznie upiecz te urocze i pyszne ciastka z powidłami.
Korzenne ciasteczka z powidłami przepis z filmem
Składniki
składniki na korzenne ciasteczka
- 200 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ok 70 g powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasteczka krok po kroku
Krok 1 – przygotuj ciasto na ciasteczka
- Masło zmiksuj przez kilka minut z cukrem na wysokich obrotach miksera – tak aby masło się napuszyło i nabrało jasnej barwy.200 g masła, 100 g cukru pudru
- Wsyp do miski przyprawę do piernika i zmiksuj krótko.1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Dodaj porcjami mąkę do masy maślanej miksując krótko na niskich obrotach miksera – ciasto na koniec będzie dość gęste.250 g mąki pszennej
- Schowaj miskę z ciastem do lodówki na około godzinę.
Krok 2 – przygotuj ciasteczka
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
- Ze schłodzonego ciasta nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego – mi w sumie wyszło 27 ciasteczek.
- Ułóż ciasteczka na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia będą się trochę rozpływać.
- Delikatnie spłaszcz dłonią każdą kuleczkę. Trzonkiem do dużej łyżki, albo np. tłuczka do mięsa zrób w kulkach małe wgłębienia.
- Jeśli w trakcie tego ciasto pęknie, to je delikatnie sklej ponownie.
- W dołki nałóż trochę powideł – ja je przełożyłam do woreczka i przez niego wyciskałam – dzięki czemu powidła trafiły dokładnie tam gdzie miały ;)ok 70 g powideł śliwkowych
Krok 3 – upiecz ciasteczka z powidłami
- Wstaw blachę z ciasteczkami na narzanego piekarnika i piecz przez około 15 miut.
- Wyjmij upieczone ciasteczka z piekarnika – takie gorące są jeszcze bardzo miękkie, więc ich od razu nie ściągaj z blachy, tylko daj im ostygnąć. Jeśli w trakcie pieczenia ciasteczka się ze sobą zlepiły, to gdy są gorące delikatnie rozetnij je nożem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasteczka z powidłami – uwagi
W okresie przedświątecznym bardzo chętnie piekę nam aromatyczne wypieki z przyprawą do piernika i tym razem przygotowałam te oto ciasteczka z powidłami. Lekko chrupiące i jednocześnie wręcz rozpływające się w ustach. Z dodatkiem pysznych śliwkowych powideł, to kwintesencja zimowego smaku. Ciasteczka do tego są bardzo proste do przygotowania i świetnie się nadają do zrobienia z małymi dziećmi. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia korzennych ciasteczek?
Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować zaledwie pięciu składników, które prawdopodobnie masz już w domu. Poniżej podaję ewentualne zamienniki do użytych przeze mnie produktów.
- przyprawa do piernika – u mnie to domowa przyprawa do piernika – bardzo aromatyczna i mocna w smaku – dlatego już łyżeczka przyprawy nadała ciasteczkom idealnego smaku. Tobie też polecam przygotowanie domowej przyprawy piernikowej, jeśli jednak brak ci przypraw do jej przygotowania, albo nie masz czasu, to użyj sklepową, ale zwróć uwagę, aby była dobrej jakości. Ja tu mogę z czystym sumieniem polecić przyprawę do piernika Kotanyi z idealnym składem. Inne przyprawy bardzo często jako główny składnik mają mąkę pszenną (!), cukier albo nawet kakao.
- powidła – u mnie to powidła śliwkowe, ale jeśli ich nie masz, albo nie przepadasz, to możesz użyć konfiturę albo marmoladę, nie polecam zwykłego dżemu sklepowego, bo takie dżemy często zawierają żelatynę albo inną substancję żelującą, która pod wpływem gorąca się mocno rozpuszcza i cały dżem spływa.
Czy można zrobić wegańskie ciasteczka z powidłami?
Tak, oczywiście. Dzięki temu, że ciasteczka mają niewiele składników to łatwo przygotować wersję wegańską. Wystarczy, że zwykłe masło zastąpić masłem roślinnym dobrej jakości.
Jak przechowywać korzenne ciastka z powidłami?
Ciasteczka najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika albo puszki, aby nie obsychały. My nasze ciasteczka zjedliśmy w przeciągu tygodnia i ostatniego dnia były równie smaczne jak pierwszego. Ale spokojnie mogą postać nawet dłużej!
Mam nadzieję, że ten przepis, zdjęcia i film do przepisu zachęciły cię do upieczenia ciasteczek :) Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasteczka świąteczne
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne bożonarodzeniowe ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciastka z powidłami
Na nadchodzące święta i okres przedświąteczny polecam dziś niezwykle proste i przepyszne kruche ciasteczka pieczone z przyprawą do piernika i słodkimi polskimi powidłami śliwkowymi. Połączenie piernika i powideł jest zawsze strzałem w 10, a w tych ciasteczkach jest idealne! Ciasteczka są kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Idealny balans między słodyczą i lekką kwaskowością powideł sprawia, że ciasteczka nie są za słodkie. Sprawdź mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami z przygotowań i filmem na którym pokazuję jak zrobić korzenne ciasteczka z powidłami, a na pewno zachwycisz wszystkich takimi idealnymi świątecznymi ciasteczkami.