Łatwe ciastka z malinami

Przepis na proste i szybkie ciasteczka z malinami i biała czekoladą
Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na coś słodkiego, mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – ciastka z malinami i kawałkami białej czekolady. Są chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, a połączenie słodyczy czekolady i lekkiej kwaskowatości malin sprawia, że znikają z talerza w ekspresowym tempie. To wypiek, który pokocha cała rodzina – zarówno dzieci, jak i dorośli. Doskonale sprawdzą się na podwieczorek, do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi czy jako słodki dodatek na wyjątkowe okazje. Gwarantuję, że przygotowanie ich zajmie Ci tylko chwilę, a efekt zachwyci każdego!
Spis treści

Ciastka z malinami i białą czekoladą – prosty i szybki przepis
Jeśli lubisz słodkie wypieki, które nie zabierają dużo czasu na przygotowanie, to koniecznie upiecz takie słodkie ciasteczka malinowe!

Ciastka z malinami i białą czekoladą przepis z filmem
Składniki
Składniki na ciastka z malinami i białą czekoladą
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 170 g masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko
- 100 g białej czekolady (posiekanej)
- ok 100 g malin (mrożonych!)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z malinami i czekoladą – instrukcja krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 170℃ (termoobieg).
- Przygotuj dwie duże blachy z piekarnika – wyłóż je papierem do pieczenia.
- Wymieszaj razem mąkę, sodę oraz sól.300 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Do cukru dodaj rozpuszczone masło (ja go nie studziłam wcześniej) i zmiksuj.200 g cukru, 170 g masła
- Dodaj jajko i żółtko i krótko zmiksuj.1 jajko, 1 żółtko
- Wsyp porcjami mąkę ciągle miksując – ciasto na koniec będzie bardzo gęste.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.100 g białej czekolady
- Dodaj zamrożone maliny i wymieszaj.ok 100 g malin
- Nabieraj duże porcje ciasta – ja nabierałam łyżką do lodów.
- Układaj ciastka w odstępach na blaszce.
Jak upiec ciastka z malinami i białą czekoladą?
- Blachy z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Po około 7 minutach zamień blachy miejscami i podpiecz ciastka przez kolejne 5-6 minut.
- Wyjmij ciastka z piekarnika – zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, więc ich nie ruszaj! Gdy ostygną lekko stwardnieją z zewnątrz i wtedy możesz je zdjąć z blachy.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze
Dlaczego warto upiec ciastka z białą czekoladą i malinami?
O takich właśnie ciasteczkach z białą czekoladą i malinami mówiła mi moja córka, ale ciągle wyskakiwało mi coś innego do pieczenia. Ale ostatnio wpadł mi w oko filmik Broma Bakery, gdzie robiła te właśnie malinowe ciastka z białą czekoladą i stwierdziłam, że nie ma co! Piekę! I w zasadzie upiekłam je już następnego dnia. Przepis delikatnie dostosowałam pod swoje potrzeby, ale w zasadzie jest bardzo mały zmieniony. Ciastka są super proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto na ciastka można zrobić mikserem i nie trzeba go schładzać przed pieczeniem. Dzięki temu zrobienie ciasta na ciastka i upieczenie ciasteczek zajmie około pół godziny! Dłużej trzeba poczekać na ich ostygnięcie, aby je można było jeść :) Stąd uważam, że warto je upiec i koniecznie zapisać sobie przepis na później. Jeśli obserwujesz mnie na instagramie, to tam też znajdziesz ten przepis i możesz go sobie zapisać.
Pyszne ciastka z malinami i kawałkami białej czekolady – składniki
Do upieczenia tych ciasteczek z białą czekoladą będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, które albo już masz, albo bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz też użyć masła typu mix, albo nawet użyć masło roślinne
- mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w przedziale 450-550
- soda oczyszczona – soda jest mocniejsza w działaniu niż proszek do pieczenia stąd dodaje się jej stosunkowo mało, jeśli nie masz sody, to użyj do ciasteczek 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- maliny – do ciastek potrzebujesz mrożone maliny, dzięki temu nie rozpadną się one za mocno po dodaniu do gęstego ciasta
Czy można użyć świeże maliny do ciasteczek z czekoladą?
Jeśli nie masz mrożonych malin a tylko świeże, to nie dodawaj ich do ciasta (nie mieszaj ich z ciastem). W tym przypadku nałóż porcje ciastek na blachę do pieczenia i maliny wetnij w wierzch ciastek.
Jak przechowywać domowe ciastka z malinami?
Aby takie domowe ciastka z kawałkami czekolady i owocami nie obsychały za mocno, to po ich zupełnym wystudzeniu warto je przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. Ze względu na użyte w ciastkach owoce najlepiej zjeść je w przeciągu trzech dni. Jeśli ciastka nie zostaną zjedzone w tym czasie, to możesz je schować do lodówki, tak aby nie zaczęły się psuć od malin.
Ciastka z malinami i czekoladą możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis na łatwe ciastka z białą czekoladą i malinami przyda się tobie i będziesz chętnie do niego wracać. Koniecznie podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na łatwe ciastka dla dzieci i nie tylko
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na proste i szybkie ciastka, które zasmakują dzieciom i nie tylko. Tutaj mam takie trzy przepisy a dużo więcej w moich przepisach na ciasteczka.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybkie ciasteczka z malinami i czekoladą
Prosty przepis na pyszne ciastka z malinami i białą czekoladą – szybkie do przygotowania, idealne dla początkujących i doświadczonych w kuchni. Instrukcje ze zdjęciami krok po kroku oraz filmem z przygotowań sprawiają, że każdy może je zrobić bez problemu. Ciastka są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i doskonałe na deser, podwieczorek, do kawy czy na wyjątkowe okazje. To sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi i zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na łatwe ciastka dla dzieci.