Miodowa panna cotta

artykuł sponsorowany
Przepis na miodową panna cottę z sezamkami i lawendą
Miodowa panna cotta to elegancki, a jednocześnie niezwykle prosty deser, który zachwyca delikatnością i głębią smaku. Naturalna słodycz miodu nie tylko doskonale komponuje się z kremową bazą, ale też dodaje wartości odżywczych — miód to przecież prawdziwy skarb natury! Wzbogaca deser o cenne enzymy i mikroelementy, a przy tym nadaje mu niepowtarzalny aromat. Całość wieńczą chrupiące sezamki, które przełamują kremową strukturę i dodają ciekawego kontrastu. Koniecznie wypróbuj ten przepis — to idealna propozycja na wyjątkowy deser bez zbędnych komplikacji!
Spis treści
Miodowa panna cotta przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miód i chętnie korzystasz z niego w swojej kuchni, to koniecznie wypróbuj ten przepis na deser z miodem.
Miodowa panna cotta przepis z filmem
Wyposażenie
- 4 pucharki lub foremki
Składniki
składniki na miodową panna cottę
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 ml mleka (podzielonego na dwie porcje)
- 250 ml śmietany kremówki
- 70 g miodu (około 1/3 szklanki – lub do smaku)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić miodową panna cottę krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie żelatyny
- Żelatynę przesyp do miseczki i dodaj do niej część mleka – dodaj go tyle, aby zakryła żelatynę – wymieszaj i odstaw na kilka minut.4 łyżeczki żelatyny
Krok 2 – przygotowanie panna cotty
- Resztę mleka przelej do rondelka i dodaj kremówkę.250 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki
- Podgrzej krótko całość do letniej temperatury – maksymalnie do 40℃.
- Do ciepłej mieszanki dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Gdy żelatyna się rozpuści dodaj miód i wymieszaj.70 g miodu
- Możesz też teraz dodać sok z cytryny – jeśli go używasz.1-2 łyżeczki soku z cytryny
- Przelej masę do panna cotty do przygotowanych pucharków – polecam przelewanie jej przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków nierozpuszczonej żelatyny.
Krok 3 – schładzanie panna cotty
- Wstaw pucharki z panna cottą do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
- Gdy masa stężeje możesz podać swoją miodową panna cottę.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Panna cotta z miodem – uwagi
Mój dzisiejszy przepis na panna cottę z miodem przygotowałam we współpracy z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych w kampanii mającej na celu ukazanie korzyści płynących ze stosowania miodu w diecie. Sam deser jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania, a jego delikatny smak sprawia, że to deser idealny zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później.
#FunduszePromocji
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania miodowej panna cotty?
Do przygotowania tego letniego deseru będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam.
- miód – ja do swojej panna cotty dodałam miód akacjowy, który jest delikatny w smaku i słodki – dzięki temu nie zmienia on mocno smaku deseru, a smak i aromat miodu jest lekki i niezbyt intensywny
- mleko – ja użyłam mleko UHT 1,5%, ale możesz użyć dowolne inne mleko, a nawet zastąpić je napojem roślinnym
- śmietana kremówka – u mnie to śmietanka 30% w kartoniku, możesz też użyć śmietankę 36%, tylko wtedy delikatnie wzrośnie kaloryczność deseru
- żelatyna – ja użyłam żelatynę w proszku
Jak serwować miodową panna cottę?
Panna cottę z miodem podaj gdy już zupełnie stężeje. Aby dodać jej smaku możesz udekorować ją świeżymi owocami oraz odrobiną miodu. Ja do swojej panna cotty dodałam pokrojoną morelę, pokruszone sezamki oraz odrobinę kwiatów lawendy. Sezamki i lawenda wspaniale uzupełniły smak deseru i sprawiły, że wyglądał on wyjątkowo!
Dlaczego warto korzystać z miodu w swojej diecie?
Miód jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. Jest on naturalnie słodki dzięki węglowodanom, ale poza nimi zawiera on enzymy, witaminy (m. in. z grupy B oraz witaminę C) i mikroelementy (m. in. potas, fosfor czy magnez). Enzymy zawarte w miodzie wspierają trawienie oraz mają działanie antybakteryjne. Przygotowując posiłki możesz nim zastępować cukier – pamiętaj tu o odpowiednim przygotowaniu dań z miodem. Nie powinno się ich zbyt mocno podgrzewać, bo wtedy miód traci swoje prozdrowotne właściwości. Już powyżej podgrzania do 40℃ enzymy zawarte w miodzie tracą swoje właściwości. Dlatego dodawanie miodu do gorącej herbaty nie służy nam na zdrowie! Lepiej dodać go do letniego naparu, aby się cieszyć pełnią zdrowotnych właściwości miodu.
Jak prawidłowo przechowywać miód?
Miód dzięki enzymom bardzo długo zachowuje świeżość, a jego krystalizacja jest zupełnie normalnym objawem. Aby miód był jak najdłużej dobry do spożycia warto przechowywać go zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu. Optymalna temperatura do przechowywania miodu do 8-10℃. Pamiętaj też o szklanym pojemniku ze szczelną pokrywką. W takich warunkach miód może być przechowywany nawet przez 3 lata.
Jaki miód jest najlepszy?
W Polce mamy sporo odmian miodu. Dzielimy je na miody spadziowe oraz nektarowe. Miody spadziowe powstają ze spadzi i mają najczęściej ciemniejszą barwę, zawierają również więcej soli mineralnych niż miody nektarowe. Wśród miodów nektarowych najczęściej występuje miód rzepakowy, a to ze względu na dużą ilość pól rzepaku uprawianego w Polsce. Miód rzepakowy ma delikatny, łagodny smak i jest bardzo słodki. Charakteryzuje go bardzo jasna barwa. Najczęściej kupisz go już w bardziej stałej formie, gdyż miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje. Bardzo popularny jest również miód akacjowy z robinii akacjowej. Ten miód jest najsłodszym polskim miodem, a jego smak jest również bardzo delikatny. Te miody doskonale zastępują cukier i syntetyczne słodziki. A dzięki delikatnemu smakowi mogą go spożywać zarówno dzieci jak i dorośli.
Nie jest również prawdą, że ciemne miody spadziowe są lepsze od jasnych miodów nektarowych. Miody nektarowe są równie smaczne i równie zdrowe, co te ciemne. O ile przechowujesz je i używasz w odpowiedni sposób.
Mam nadzieję, że taka miodowa panna cotta zagości również na twoim stole. Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowała taka panna cotta z miodem!
Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na instagramie, gdzie również najdziesz ten przepis, a także wiele innych, a możesz je tam łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy z miodem
Jeśli lubisz miód to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy przygotowane z użyciem miodu. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Panna cotta z miodem przepis
Szukasz pomysłu na lekki, elegancki deser, który nie tylko zachwyci smakiem, ale też wygląda wyjątkowo apetycznie? Sprawdź przepis na miodową panna cottę z pokruszonymi sezamkami i porcją miodu – kremowy, delikatny deser inspirowany kuchnią włoską oraz grecką, wzbogacony o naturalną słodycz miodu i chrupiący dodatek sezamków. Miód to nie tylko pyszny składnik – to także naturalne źródło antyoksydantów i wartości odżywczych, które warto włączyć do codziennej diety.
Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, idealny również dla osób początkujących. Znajdziesz w nim szczegółowe wskazówki, zdjęcia z przygotowań oraz krótki film, który pokazuje, jak łatwo i szybko przygotować ten wyjątkowy deser w domowym zaciszu. To świetna propozycja zarówno na rodzinny obiad, romantyczną kolację, jak i przyjęcie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!