Muffinki z malinami i czekoladą
Przepis na szybkie muffiny z malinami i białą czekoladą
Przygotuj dziś razem ze mną super proste, bardzo szybkie i niezwykle smakowite muffinki z malinami i czekoladą. Ja swoje muffinki zrobiłam z posiekaną białą czekoladą, ale możesz też użyć inny rodzaj czekolady. Same muffinki przygotujesz nawet bez użycia miksera! Wszystkie składniki wystarczy szybko zmieszać łyżką i nałożyć do papilotek. Takie muffiny z białą czekoladą i malinami to świetny pomysł na słodki deser, ale także przekąskę w szkole czy też w ciągu pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spis treści
Muffinki z malinami i czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy z owocami i czekoladą, to koniecznie upiecz te smakowite malinowe muffinki.
Muffinki z malinami i białą czekoladą przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki
składniki na muffinki z malinami
- 100 g białej czekolady
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L)
- 250 g jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
- 120 ml oleju
- ok 50 ml mleka (- do konsystencji)
- ok 400 g malin
Instrukcja
Jak zrobić muffinki z malinami i białą czekoladą krok po kroku
Krok 1 – przygotuj czekoladę
- Czekoladę posiekaj ostrym nożem na małe kawałki i przesyp do miseczki.100 g białej czekolady
Krok 2 – przygotuj ciasto na muffinki
- W dużej misce zmieszaj suche składniki na ciasto.300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki na muffinki.3 jajka, 250 g jogurtu naturalnego, 120 ml oleju
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną – jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj trochę mleka.ok 50 ml mleka
- Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj krótko.
Krok 3 – nałóż ciasto do papilotek
- Na dno każdej papilotki nałóż po czubatej łyżeczce ciasta.
- Nałóż na ciasto maliny – u mnie to były 3 duże sztuki.ok 400 g malin
- Nałóż teraz na maliny po dużej łyżce ciasta, tak aby zakryć owoce.
- Na koniec ułóż na wierzchu muffinek jeszcze trochę malin.
Krok 4 – upiecz muffinki
- Wstaw formę z muffinkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu muffinki ostudź.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe muffiny z malinami i białą czekoladą – uwagi
Moja córka marudziła mi, że zjadłaby muffinki z białą czekoladą i świeżymi malinami. Dlatego przy najbliższej okazji kupiłam na ryneczku świeże maliny, przygotowałam pozostałe składniki i zaciągnęłam ją do roboty. Skoro chce muffinki – niech robi :) I tym sposobem moja córeczka zaliczyła debiut na mojej rolce :) Jak widać po filmiku i samym przepisie – takie babeczki z malinami i białą czekoladą są dziecinnie proste do zrobienia i poradzi sobie z tym każdy! Wypróbuj więc koniecznie ten przepis, a potem daj znać w komentarzu jak ci smakowały :)
A jeśli lubisz słodkie wypieki z malinami, to zobacz również inne moje przepisy z tymi smakowitymi owocami.
Składniki i zamienniki niezbędne do przygotowania muffinek
Do przygotowania tych muffinek będziesz potrzebować jedynie bardzo prostych i łatwo dostępnych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- czekolada – moja córka uwielbia białą czekoladę, dlatego tutaj ją dodaliśmy – przy okazji obcinając trochę ilość dodawanego cukru – możesz też zamienić ją na czekoladę mleczną albo gorzką. Jeśli chcesz użyć gorzką czekoladę, to możesz dodać trochę więcej cukru do ciasta – np. o 50 g więcej.
- jogurt naturalny – ja użyłam gęsty i tłusty jogurt grecki, jeśli użyjesz tradycyjny jogurt naturalny, albo taki odtłuszczony, to ograniczysz nieco kaloryczność muffinek
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć również olej słonecznikowy, albo kokosowy, może to też być rozpuszczone i ostudzone masło.
- maliny – u mnie to świeże maliny, poza sezonem możesz użyć również mrożone owoce – nie musisz ich wcześniej rozmrażać
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak muffinek możesz dodać do nich trochę soku cytrynowego – wtedy dodaj mniej mleka. Możesz też użyć aromaty – takie jak np. waniliowy albo migdałowy.
Czym zastąpić maliny w przepisie?
Jeśli nie masz malin, albo za nimi nie przepadasz, to możesz użyć inne drobne owoce – np. borówki albo jagody. Takie większe – jak truskawki, brzoskwinie czy morele warto wcześniej pokroić w większą kostkę. A owoce do ułożenia na wierzchu pokrój w plasterki lub półplasterki. Zimą możesz również wykorzystać owoce z puszki lub z kompotu :)
Jak przechowywać muffinki z malinami i czekoladą?
Te babeczki z malinami i czekoladą możesz przechowywać w temperaturze pokojowej – ja ja przełożyłam do pudełka z przykrywką, aby mi nie obsychały. Jeśli chcesz aby muffinki wytrzymały dłużej, a panuje upał, to możesz je schować do lodówki – będziesz mieć pewność, że owoce zapieczone na wierzchu nie zaczną pleśnieć. Muffinki możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że moje muffinki z malinami i czekoladą będą często gościć na twoim stole :)
Ps. Przy okazji polecam ci mój profil na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a łatwo je zapisać na później. Filmiki znajdziesz również na moim Tik toku :)
Polecane przepisy na proste muffinki
Jeśli lubisz takie proste i szybkie muffinki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Muffinki dla dzieci z malinami i czekoladą
Zapraszam na pyszne i bardzo proste muffinki z malinami i białą czekoladą, które zasmakują dzieciom i nie tylko. Zrobione na niedużej ilości cukru babeczki są fajnie miękkie i wilgotne. Do tego długo zachowują świeżość. Zobacz mój przepis z filmem z przygotowań, a także ze zdjęciami krok po kroku. Dokładne i szczegółowe kroki wykonania sprawiają, że takie muffinki z owocami upiecze każdy - nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu. Spróbuj koniecznie!