Mus czekoladowy
Przepis na prosty mus czekoladowy w dwóch smakach
Przepis na mus czekoladowy, łączący delikatność białej czekolady z intensywnością gorzkiej czekolady, to doskonała propozycja dla miłośników słodyczy. To harmonijne połączenie dwóch odmian czekolady, które tworzą gładki, puszysty mus o wyrazistym smaku i aksamitnej konsystencji. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego deseru jest szybkie i przyjemne. Mus to wykwintny sposób na zakończenie posiłku czy uczczenie specjalnej okazji, dostarczając prawdziwej uczty dla podniebienia. Odkryj magię smaków w tym przepisie na mus, gdzie spotykają się słodycz białej i intensywność gorzkiej czekolady.
Spis treści
Czekoladowy mus przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladę i czekoladowe desery, to koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis!
Mus czekoladowy prosty przepis
Składniki
składniki na mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej )
- 5 łyżek cukru
składniki na mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady ( dobrej jakości)
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej )
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
Jak zrobić dwukolorowy mus czekoladowy w pucharkach
- Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie) i odstaw do lekkiego wystudzenia.200 g gorzkiej czekolady, 200 g białej czekolady
- Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste – do musu z gorzkiej czekolady żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru, a do tego z białej czekolady z 1 łyżeczką.2 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 żółtka, 1 łyżeczka cukru
- Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę delikatnie wymieszaj.250 ml śmietany kremówki, 250 ml śmietany kremówki
- Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki – delikatnie wymieszaj łyżką.2 białka
- Nałóż musy do szklaneczek – układaj je na zmianę.
- Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
- Przed podaniem możesz udekorować owocami.
Prywatne
Czekoladowy mus z białej i gorzkiej czekolady
Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery czekoladowe, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje. Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary :)
Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”. Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie idealny deser czekoladowy :)
Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę :D
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.
Polecane przepisy na desery czekoladowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na czekoladowe słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowy mus
Przepis na pyszny deser dla wielbicieli czekolady - mus czekoladowy. Ten mus przygotowałam z dwóch rodzajów czekolady - białej czekolady i gorzkiej czekolady. Możecie zjeść te musy z czekolady oddzielnie, albo jak ja nałożyć do szklaneczek po trochu każdego. Wtedy polecam przygotowanie tego musu z czekolady w szklaneczkach i ułożenie warstwami, aby deser czekoladowy jeszcze piękniej się prezentował.
Mus z czekolady przepis
Taki deser z czekolady możecie przygotować jak ja na Walentynki, albo na urodziny czy inną uroczystość rodzinną. Mus z białej czekolady sprawdzi się również jako deser na święta. Spróbujcie koniecznie mój dokładny przepis krok po kroku na deser z gorzkiej czekolady albo z białej czekolady. Mus czekoladowy na pewno zasmakuje każdemu!
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na desery z mojego bloga, polecam wam między innymi przepis na karmelową panna cottę, lekki mus orzechowy, kuleczki rafaello, żurawinowe triflle albo serniczki chia na zimno.