Owsiany chleb z ziarnami

Zaktualizowany: 2024 31 lipca
owsiany chleb z ziarnami bez zagniatania i wyrabiania

Przepis na pszenny chleb z płatkami owsianymi i ziarnami

Zapraszam na pyszny owsiany chleb z ziarnami. To bardzo prosty do przygotowania pszenny chleb na drożdżach pieczony z dodatkiem płatków owsianych oraz chrupiących pestek słonecznika i dyni. Do tego siemię lniane i sezam. Dodam, że to chleb bez wyrabiania i zagniatania – wystarczy ciasto na chleb wymieszać łopatką i pozostawić do wyrośnięcia. Taki chleb z dynią i słonecznikiem idealnie się sprawdzi na kanapki przygotowane na pyszne śniadanie, czy też do pracy i szkoły. Zobacz koniecznie mój przepis i sprawdź jak zrobić chleb z płatkami owsianymi.

owsiany chleb na drożdżach pieczony z ziarnami

Owsiany chleb z ziarnami bez wyrabiania przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i pyszny domowy chleb, który przygotujesz bez wyrabiania i bez użycia miksera, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

chleb owsiany bez zagniatania i wyrabiania

Owsiany chleb z ziarnami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi i chrupiącymi ziarnami, który przygotujesz bez wyrabiania.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 45 minut
3 hours 30 minut
Czas całkowity 4 hours 25 minut
Porcje 1 bochenek
Kalorie 262 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma np. keksowa o długości około 30 cm, albo okrągły garnek żeliwny (albo rzymski).
Składniki

składniki na owsiany chleb z ziarnami

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej – typ 650 lub 720)
  • 2 łyżeczki soli
  • 85 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • ok 30 g pestek dyni (1/4 szklanki)
  • ok 30 g pestek słonecznika (1/4 szklanki)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 15 g drożdży (świeżych)
  • 360 ml wody (letniej)
  • 1 łyżka miodu

składniki na posypkę

  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu (zamiast niego możesz użyć płatki owsiane)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb z płatkami owsianymi krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj suche produkty

    • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj płatki owsiane.
      400 g mąki pszennej, 85 g płatków owsianych
      dodawanie płatków owsianych do chleba
    • Wsyp ziarenka i sól – wymieszaj łopatką.
      2 łyżeczki soli, ok 30 g pestek dyni, ok 30 g pestek słonecznika, 2 łyżki siemienia lnianego
      suche składniki na chleb owsiany z ziarnami

    Krok 2 – przygotuj drożdże do chleba

    • W ciepłej wodzie wymieszaj miód – do rozpuszczenia.
      360 ml wody, 1 łyżka miodu
      mieszanie wody z miodem na chleb
    • Drożdże rozkrusz do niedużej szklanki lub miseczki – dodaj trochę wody z miodem i wymieszaj.
      15 g drożdży
    • Przelej drożdże do miski z mąką i ziarnami.
      dodawanie drożdży do chleba owsianego
    • Wlej pozostałą wodę z miodem i wymieszaj całość łopatką – ciasto będzie kleiste.
      formowanie chleba z ziarenkami

    Krok 3 – wyrastanie ciasta

    • Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i ostaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 godziny.

    Krok 4 – przygotowanie chleba

    • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko przemieszaj łopatką.
    • Formę do pieczenia chleba posmaruj masłem i posyp mąką (jeśli używasz garnek żeliwny albo rzymski to wstaw go do piekarnika i włącz grzanie na 220 stopni w trybie góra/dół).
    • Ciasto na chleb przełóż do posmarowanej formy – a jeśli pieczesz go w garnku to przełóż do kosza do wyrastania chleba albo czystej miski wyłożonej papierem do pieczenia.
      przekładanie chleba do formy do wyrośnięcia przed pieczeniem
    • Posyp wierzch chleba ziarenkami.
      1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżka sezamu
      posypywanie chleba ziarenkami przed pieczeniem
    • Przykryj chleb i odstaw na około 30-45 minut do podrośnięcia.

    Krok 5 – pieczenie chleba owsianego

    • Formę z chlebem wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 45 minut.
    • Jeśli pieczesz chleb w garnku, to ostrożnie wyjmij garnek z piekarnika i przełóż do niego chleb razem z papierem – wstaw garnek ponownie do piekarnika i piecz jak wyżej.
    • Możesz dodatkowo na dnie piekarnika ustawić żaroodporną formę wypełnioną wodą – dzięki jej parowaniu chleb nabierze fajnie chrupiącej skórki.
    • Gotowy chleb ostrożnie wyjmij z formy i ostudź na kratce.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 262kcalWeglowodany: 40gBiałko: 10gTłuszcz: 7g
    Słowa kluczowe chleb bez wyrabiania, chleb z płatkami owsianymi
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    domowy chleb z ziarnami na drożdżach

    Drożdżowy chleb bez zagniatania z ziarnami – uwagi

    Dawno tu nie było żadnego domowego pieczywa – czy to chleba, czy też bułek, więc postanowiłam to nadrobić :) Zapraszam na bardzo prosty i jednocześnie pyszny chleb bez zagniatania pieczony z dużą ilością chrupiących i zdrowych ziaren. Ten przepis jest bardzo uniwersalny i możesz sobie dowolnie zmieniać ilość i rodzaj dodawanych ziarenek – zależnie od upodobań. Chleb ma po upieczeniu chrupiącą skórkę oraz elastyczny miąższ. Świetnie się przechowuje i zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Sam przepis na chleb wypatrzyłam na blogu Sally’s Baking Addiction – u niej wychodził bardziej zwarty – może to być kwestia trochę innej mąki dostępnej u nich i u nas.

    chleb z ziarnami bez zagniatania

    Składniki i zamienniki do przygotowania chleba owsianego

    Do przygotowania tego chleba będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które albo masz już w domu, albo bardzo łatwo dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej przedstawiam skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mąka pszenna – najlepiej się tu sprawdzi tzw. mąka chlebowa, czyli typ 650 lub 720. Mąkę typ 650 bez problemu kupisz np. w Lidlu, czy też w Biedronce. Możesz też część mąki zastąpić mąką pełnoziarnistą, albo wykorzystać mąkę owsianą
    • drożdże – ja tu użyłam świeże drożdże, które rozpuściłam w niedużej ilości letniej wody, możesz też użyć suszone drożdże instant – użyj ich opakowanie 7g – nie musisz ich rozpuszczać w wodzie, wystarczy wsypać je bezpośrednio do mąki i wymieszać
    • miód – jeśli nie masz miodu, to zamiast niego użyj zwykły cukier, albo np. syrop z agawy
    • płatki owsiane – najlepiej użyć tu płatki górskie lub zwykłe, ale nie błyskawiczne. Płatki pomagają wchłonąć wodę dodaną do ciasta na chleb i nadają im strukturę
    owsiany chleb z ziarnami bez zagniatania

    Jak upiec chleb w garnku rzymskim?

    Jeśli masz garnek rzymski, ale nie bardzo wiesz jak go masz użyć, to przeczytaj, jak sobie z nim poradzić. Garnek rzymski jest zrobiony ze specjalnej gliny i składa się z dwóch części – głównej i pokrywki. Przed pieczeniem w garnku musisz najpierw namoczyć w wodzie obydwie części. Ja go wstawiam do zatkanego zlewu i nalewam wodę. Tak zostawiam garnek na przynajmniej 15 minut, tak aby woda wsiąkła w garnek. Podczas pieczenia ta woda będzie parować i dodawać pieczywu idealnej chrupiącej skórki.

    Jak już masz namoczony garnek, to przekładasz do niego wyrośnięty chleb i przykrywasz pokrywką. Piecz chleb w 220 stopniach (pod przykryciem) przez około 30 minut, potem zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze przez 15-20 minut – tak aby skórka z wierzchu się zrumieniła.

    pszenny chleb z płatkami owsianymi i ziarenkami

    Jak przechowywać owsiany chleb z ziarnami?

    Chleb po upieczeniu najlepiej ostudzić na kratce – tak aby miał cyrkulację powietrza. Daj mu chociaż z 20 minut na przestudzenie i można już go kroić. Taki jeszcze gorący chleb może się trudniej kroić, ale po zupełnym wystudzeniu nie będziesz już mieć żadnych problemów.

    Chleb możesz przechowywać w chlebaku, lub na blacie kuchennym – ja go zwykle umieszczam w woreczku, aby nie obsychał.

    Mam nadzieję, że przepis się przyda i będziesz często z niego korzystać :) Pamiętaj też o innych moich przepisach na domowe pieczywo – znajdziesz tu przepisy nie tylko na chleby, ale także domowe bułki, rogale i bagietki.

    prosty chleb na drożdżach z ziarnami i płatkami owsianymi

    Polecane przepisy na domowy chleb

    Wypróbuj również inne moje przepisy na domowe chleby. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej znajdziesz na blogu – serdecznie zapraszam i polecam :)

    Opublikowano: 2024 3 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na chleb z ziarnami bez zagniatania

    Wypróbuj dziś mój przepis na prosty, pyszny i zdrowy chleb pszenny pieczony z płatkami owsianymi, pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym. Ten chleb przygotujesz bez miksera i bez zagniatania. Wystarczy składniki na ciasto na chleb wymieszać łopatką, dodać zdrowe ziarna i po wyrośnięciu upiec pyszny chleb dla całej rodziny. Taki chleb pełen ziaren to doskonały pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Zrobisz z niego kanapki do pracy czy też szkoły, albo przekąskę na długą trasę w samochodzie. Zobacz mój przepis ze zdjęciami z przygotowań chleba, albo obejrzyj krótki film gdzie pokazuję jak zrobić chleb i upiecz najlepszy domowy chleb już dziś!