Pieczone pierogi z kaszą
Przepis na pieczone pierogi z kaszą gryczaną i borowikami
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszne pieczone drożdżowe pierożki nadziane farszem z kaszy gryczanej, grzybów i suszonych śliwek.
Takie wegetariańskie pierogi z piekarnika, to doskonały pomysł na Wigilię, ale nie tylko! Świetnie się sprawdzą jako ciepła przekąska na różnych imprezach. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne pierożki z różnymi nadzieniami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pieczone pierogi z kaszą przepis
Składniki
składniki na ciasto na pierogi:
- 15 g drożdży (świeżych )
- 150 ml mleka (letniego )
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 50 g mąki żytniej razowej ((można zastąpić pszenną))
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
składniki na farsz do pierożków
- 20 g grzybów suszonych ((użyłam borowiki))
- 50 g śliwek suszonych
- 100 g kaszy gryczanej ((użyłam niepaloną))
- 1 cebula (mała )
- 200 ml białego wytrawnego wina (- użyłam wino Panul Sauvignon Blanc)
- trochę natki pietruszki
dodatkowe składniki do pierogów
- 1 jajko (roztrzepane )
- odrobina wody
Instrukcja
Jak zrobić farsz z kaszy i grzybów do pierogów
- Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.20 g grzybów suszonych
- Rano dolej do grzybów 200 ml białego wina, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj je na małym ogniu przez około 1,5 godziny.200 ml białego wytrawnego wina
- Grzyby ostudź i wyjmij z wywaru (nie wylewaj go) i pokrój w drobną kostkę.
- Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, wlej do niej wywar z gotowania grzybów i w razie konieczności uzupełnij wodą – gotuj kaszę do miękkości – gotową kaszę odcedź.100 g kaszy gryczanej
- Śliwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.50 g śliwek suszonych
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni.1 cebula
- Do kaszy dodaj pokrojone grzyby oraz podsmażoną cebulę.
- Śliwki wyjmij z wody i drobno pokrój, dodaj do kaszy, wymieszaj.
- Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj trochę posiekanej natki pietruszki.trochę natki pietruszki
Jak zrobić drożdżowe ciasto na pierogi pieczone
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj letnie mleko – zamieszaj – tak aby drożdże się rozpuściły.15 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść obydwie mąki, dodaj jajko, sól oraz oliwę.200 g mąki pszennej, 50 g mąki żytniej razowej, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko
- Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
- Dużą szklanką wycinaj koła, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie sklej brzegi ciasta.
- Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem – zachowaj trochę odstępu między pierożkami.
- Wszystkie pierogi posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną zimnej wody.odrobina wody, 1 jajko
- Piekarnik nagrzej do temperatury 230-250 stopni (góra/dół).
- Piecz pierogi przez około 15 minut – aż będą puszyste i rumiane.
Prywatne
Pierogi z kaszą i grzybami – uwagi
Otrzymałam jeszcze przed świętami przesyłkę od Panul Polska, w niej same dobroci i kulinarne wyzwanie, by przygotować z przesłanych produktów wytrawny wypiek, do którego będzie pasować białe wytrawne wino Panul Sauvingnon Blanc :)
W paczce było wspomniane wyżej wino, razowa mąka żytnia, śliwki suszone, borowiki suszone, oliwa z oliwek i suszone pomidory.
Początkowo myślałam o jakiejś tarcie, ale ostatecznie wymyśliłam pieczone pierogi z kaszą gryczaną, suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami (z pomidorów już zrezygnowałam ;)).
Żeby wino nie poszło tylko do kieliszka, to użyłam je również do ugotowania borowików – dzięki temu wzbogaciłam jeszcze ich pyszny smak.
Pierogi wyszły przepyszne i o dziwo smakowały nawet mojemu mężowi, który wręcz nie znosi grzybów leśnych.
Takie pieczone pierogi z kaszą to fajny pomysł na obiad, na podwieczorek, na przegryzkę – koniecznie podajcie je z białym winem – ja mogę z czystym sumieniem polecić Panul Sauvignon Blanc, które mimo tego, że jest wytrawne, to jest delikatne w smaku.
Wina Panul są winami chilijskimi, a słowo „panul” oznacza „uścisk” lub „objęcie” – piękna nazwa dla wina, bo nic tak ludzi nie zbliża jak lampka dobrego wina wypitego do dobrego jedzenia :)
Już niedługo Sylwester, a zaraz po nim rozpocznie się karnawał i myślę, że ten duet świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach :D
Możecie przygotować więcej ciasta i zrobić również porcję mini calzone – do nich białe wino też będzie doskonałe :)
Współpraca z Panul Polska miała jeszcze jeden dodatkowy aspekt :) Dziewczyny z Panul – Monika i Ania zorganizowały blogerskie spotkanie z pysznym jedzeniem i oczywiście winem Panul. A jakby tego było jeszcze mało miały dla nas prezenty – książki Zofii Różyckiej „Alfabet ciast” z dedykacją od autorki :D
Dziękuję bardzo za spotkanie i za przemiły prezent :D
Polecane przepisy na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz inne moje przepisy, które będą idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pierogi z kaszą
Na Wigilię albo na święta Bożego Narodzenia możecie przygotować takie pieczone drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. To idealne postne pierogi z grzybami, więc właśnie świetnie się sprawdzą na Wigilii, ale nie tylko. Te pierogi smakują równie świetnie na ciepło jak i na zimno. Dlatego możecie je podać na imprezie sylwestrowej albo karnawałowej. Będą świetnie smakowały podane z ciepłym barszczem, albo nawet same. Wtedy stanowią idealną i szybką przekąskę. Bo to takie pierogi na dwa gryzy :)
Jak zrobić postne pierogi z grzybami?
Zobaczcie mój przepis na pieczone pierogi drożdżowe i przygotujcie je zamiast tradycyjnych pasztecików z grzybami. Taka forma na pewno spodoba się każdemu. A nadzienie z kaszy gryczanej, grzybów suszonych i śliwek jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie koniecznie!