Przepis na pizzę cebulową z pomidorami

Czemu „niby” pizza?

Bo pissaladiere, to trochę takie połączenie tradycyjnej pizzy z polskim cebularzem.

Ten drożdżowy placek z cebulą wywodzi się z kuchni francuskiej i jest popularny w okolicach Nicei.

Piecze się go na cieście drożdżowym, ale nie używa się sosu pomidorowego i sera, za to duże ilości podsmażonej cebuli.

Oryginalnie do pissaladiere używa się dodatkowo anchois, czarne oliwki i zioła.

Jako że z mężem nie jesteśmy wielbicielami anchois, to postanowiłam je zastąpić suszonymi pomidorami z zalewy :)

Tutaj podam swoją wersję przepisu – jeśli chcecie możecie zastąpić pomidory anchois – wtedy ilość soli dodawaną do ciasta trzeba zmniejszyć do szczypty (zamiast łyżeczki).

Z podanej ilości wyjdą Wam dwie  pizze pissaladiere.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pizza cebulowa

placek drożdżowy z cebulą i pomidorami

pizza cebulowa z pomidorami

Pissaladiere przepis

pissaladiere

Pissaladiere, czyli "niby" pizza cebulowa

Wypieki Beaty
Przepis na francuski placek w stylu pizzy z karmelizowaną cebulą i pomidorami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 2 sztuki

Składniki

ciasto:

farsz:

  • 5 cebul dużych
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę świeżego tymianku
  • bazylia
  • 2 świeże pomidory - ewentualnie

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę - zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłej wody
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie gładkie i elastyczne.
    400 g mąki, 2 łyżki oliwi z oliwek, 1 łyżeczka soli
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, podziel na dwie części,
  • Każdą rozwałkuj na placek.

farsz:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka lub pół plasterki, a następnie podsmaż na patelni, aż się zrumieni - posól i popierz do smaku.
    5 cebul
  • Pomidory zmiksuj razem z oliwkami (możesz też je drobno posiekać), dodaj do nich oliwę i zmieszaj razem z podsmażoną cebulą.
    2 łyżki czarnych oliwek, ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Nagrzej piekarnik do 210 stopni (góra/dół)
  • Na krążku ciasta wyłóż połowę farszu cebulowego.
  • Posyp świeżym tymiankiem i bazylią (może być suszona).
    trochę świeżego tymianku, bazylia
  • Możesz też rozłożyć plasterki świeżego pomidora.
    2 świeże pomidory
  • Piecz przez około 35 minut.
  • Podawaj od razu po upieczeniu.
Słowa kluczowe francuska pizza, jak zrobić ciasto na pizzę, jak zrobić pizzę, pizza inaczej, placek z cebulą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książeczki „Tarty na słoko i na słono” autorstwa Mayi Barakat-Nuq.