placek drożdżowy z cebulą i pomidorami

Przepis na pizzę cebulową z pomidorami

Zapraszam dziś na pissaladiere, czyli wywodzący się z Francji prosty placek drożdżowy pieczony z dużą ilością smażonej cebuli. Taki placek to świetny pomysł na lunch, obiad czy też kolację. Spróbujcie koniecznie!

pizza cebulowa

Pissaladiere z cebulą przepis krok po kroku

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalny obiad lub lunch, który nie wymaga wielu składników, to koniecznie zróbcie ten francuski placek.

pissaladiere

Pissaladiere z cebulą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na francuski placek w stylu pizzy z karmelizowaną cebulą i pomidorami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 2 sztuki
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do pissaladiere

składniki na farsz do pissaladiere

  • 5 cebul (dużych )
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów ( z zalewy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • trochę świeżego tymianku
  • bazylia
  • 2 świeże pomidory (- ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto do pissaladiere

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę – zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłej wody
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie gładkie i elastyczne.
    400 g mąki, 2 łyżki oliwi z oliwek, 1 łyżeczka soli
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, podziel na dwie części,
  • Każdą rozwałkuj na placek.

Jak zrobić farsz z cebuli do pissaladiere

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka lub pół plasterki, a następnie podsmaż na patelni, aż się zrumieni – posól i popierz do smaku.
    5 cebul
  • Pomidory zmiksuj razem z oliwkami (możesz też je drobno posiekać), dodaj do nich oliwę i zmieszaj razem z podsmażoną cebulą.
    2 łyżki czarnych oliwek, ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Nagrzej piekarnik do 210 stopni (góra/dół)
  • Na krążku ciasta wyłóż połowę farszu cebulowego.
  • Posyp świeżym tymiankiem i bazylią (może być suszona).
    trochę świeżego tymianku, bazylia
  • Możesz też rozłożyć plasterki świeżego pomidora.
    2 świeże pomidory
  • Piecz przez około 35 minut.
  • Podawaj od razu po upieczeniu.
Prywatne
Słowa kluczowe francuska pizza, jak zrobić ciasto na pizzę, jak zrobić pizzę, pizza inaczej, placek z cebulą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pizza cebulowa z pomidorami

Francuska pizza z cebulą – uwagi

Czemu „niby” pizza?

Bo pissaladiere, to trochę takie połączenie tradycyjnej pizzy z polskim cebularzem.

Ten drożdżowy placek cebulowy wywodzi się z kuchni francuskiej i jest popularny w okolicach Nicei.

Piecze się go na cieście drożdżowym, ale nie używa się sosu pomidorowego i sera, za to duże ilości podsmażonej cebuli.

Oryginalnie do pissaladiere używa się dodatkowo anchois, czarne oliwki i zioła.

Jako że z mężem nie jesteśmy wielbicielami anchois, to postanowiłam je zastąpić suszonymi pomidorami z zalewy :)

Tutaj podam swoją wersję przepisu – jeśli chcecie możecie zastąpić pomidory anchois – wtedy ilość soli dodawaną do ciasta trzeba zmniejszyć do szczypty (zamiast łyżeczki).

Z podanej ilości wyjdą Wam dwie  pizze pissaladiere.

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książeczki „Tarty na słoko i na słono” autorstwa Mayi Barakat-Nuq.

Polecane przepisy na pizzę

Zobaczcie moje przepisy na pyszną pizzę domową przygotowywaną z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: