Czemu „niby” pizza? Bo pissaladiere, to trochę takie połączenie tradycyjnej pizzy z polskim cebularzem.
Piecze się go na cieście drożdżowym, ale nie używa się sosu pomidorowego i sera, za to duże ilości cebuli.
Oryginalnie do pissaladiere używa się dodatkowo anchois, czarne oliwki i zioła.
Jako że z mężem nie jesteśmy wielbicielami anchois, to postanowiłam je zastąpić suszonymi pomidorami z zalewy :)
Tutaj podam swoją wersję przepisu – jeśli chcecie możecie zastąpić pomidory anchois – wtedy ilość soli dodawaną do ciasta trzeba zmniejszyć do szczypty (zamiast łyżeczki).
Z podanej ilości wyjdą Wam dwie pissaladiere.
Pissaladiere, czyli "niby" pizza cebulowa
- 400 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwi z oliwek
- 250 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 5 dużych cebul
- 2 łyżki czarnych oliwek
- ok 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- trochę świeżego tymianku
- bazylia
- ewentualnie 2 duże świeże pomidory
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę - zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie gładkie i elastyczne.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, podziel na dwie części,
- Każdą rozwałkuj na placek.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub pół plasterki, a następnie podsmaż na patelni, aż się zrumieni - posól i popierz do smaku.
- Pomidory zmiksuj razem z oliwkami (możesz też je drobno posiekać), dodaj do nich oliwę i zmieszaj razem z podsmażoną cebulą.
- Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
- Na krążku ciasta wyłóż połowę farszu cebulowego. Posyp świeżym tymiankiem i bazylią (może być suszona).
- Możesz też rozłożyć plasterki świeżego pomidora.
- Piecz przez około 35 minut.
- Podawaj od razu po upieczeniu.
Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książeczki „Tarty na słoko i na słono” autorstwa Mayi Barakat-Nuq.
Bardzo ładna i ciekawa strona!! Podoba mi się. Gratuluję! :)
Dziękuję bardzo :)