Przepis na pizzę cebulową z pomidorami
Czemu „niby” pizza?
Bo pissaladiere, to trochę takie połączenie tradycyjnej pizzy z polskim cebularzem.
Ten drożdżowy placek z cebulą wywodzi się z kuchni francuskiej i jest popularny w okolicach Nicei.
Piecze się go na cieście drożdżowym, ale nie używa się sosu pomidorowego i sera, za to duże ilości podsmażonej cebuli.
Oryginalnie do pissaladiere używa się dodatkowo anchois, czarne oliwki i zioła.
Jako że z mężem nie jesteśmy wielbicielami anchois, to postanowiłam je zastąpić suszonymi pomidorami z zalewy :)
Tutaj podam swoją wersję przepisu – jeśli chcecie możecie zastąpić pomidory anchois – wtedy ilość soli dodawaną do ciasta trzeba zmniejszyć do szczypty (zamiast łyżeczki).
Z podanej ilości wyjdą Wam dwie pizze pissaladiere.
Pissaladiere przepis

Pissaladiere, czyli "niby" pizza cebulowa
Składniki
ciasto:
- 400 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwi z oliwek
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
farsz:
- 5 cebul dużych
- 2 łyżki czarnych oliwek
- ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- trochę świeżego tymianku
- bazylia
- 2 świeże pomidory - ewentualnie
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę - zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłej wody
- W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie gładkie i elastyczne.400 g mąki, 2 łyżki oliwi z oliwek, 1 łyżeczka soli
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, podziel na dwie części,
- Każdą rozwałkuj na placek.
farsz:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub pół plasterki, a następnie podsmaż na patelni, aż się zrumieni - posól i popierz do smaku.5 cebul
- Pomidory zmiksuj razem z oliwkami (możesz też je drobno posiekać), dodaj do nich oliwę i zmieszaj razem z podsmażoną cebulą.2 łyżki czarnych oliwek, ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwy z oliwek
- Nagrzej piekarnik do 210 stopni (góra/dół)
- Na krążku ciasta wyłóż połowę farszu cebulowego.
- Posyp świeżym tymiankiem i bazylią (może być suszona).trochę świeżego tymianku, bazylia
- Możesz też rozłożyć plasterki świeżego pomidora.2 świeże pomidory
- Piecz przez około 35 minut.
- Podawaj od razu po upieczeniu.
Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książeczki „Tarty na słoko i na słono” autorstwa Mayi Barakat-Nuq.