Placki kokosowe na kefirze
Przepis na lekkie placki kokosowe na kefirze
Bezglutenowe placuszki kokosowe to pyszna i zdrowa przekąska, która może być idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub szukających alternatywy dla tradycyjnych placuszków. Placuszki kokosowe na mące kokosowej i kefirze są bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób, które szukają zdrowszych przepisów. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Placki kokosowe na kefirze przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe placuszki świetne zarówno na śniadanie jak i na deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis na placuszki kokosowe zrobione na kefirze i mące kokosowej.
Bezglutenowe placki kokosowe na kefirze przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe placki kokosowe
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (- bezglutenowego, albo 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej)
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 400 g kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 jabłko ( – pokrojone w niewielkie plasterki)
- mleko (opcjonalnie – trochę, gdy ciasto zgęstnieje )
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe placki kokosowe
- Jajka zmieszaj z kefirem i cukrem.4 jajka, 2 łyżki cukru, 400 g kefiru
- Dodaj mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia – wymieszaj.100 g mąki kokosowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj pokrojone jabłko wymieszaj.1 jabłko
- Smaż na delikatnie posmarowanej olejem patelni – ostrożnie przekładaj na drugą stronę.
- Jeśli ciasto zacznie za mocno gęstnieć, a placuszki będą się zaczynały łamać podczas przewracania, to dodaj do ciasta trochę mleka – tak aby rozrzedzić ciasto.mleko
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe placuszki kokosowe – uwagi
Do przygotowania tych placuszków potrzebujesz zaledwie kilku składników – mąki kokosowej, kefiru, jajek, proszku do pieczenia i jabłek. Jeśli chcesz, aby placuszki były w pełni bezglutenowe, to zwróć uwagę, czy twój proszek do pieczenia też jest bezglutenowy. Jeśli nie, to zastąp go sodą oczyszczoną – tylko użyj jej mniej.
Wszystkie składniki mieszamy razem, a następnie smażymy na patelni, aż staną się złociste i chrupiące. Efektem końcowym są delikatne i puszyste placuszki o intensywnym smaku kokosowym i lekkiej konsystencji. Placki mogą być podawane na ciepło lub na zimno, jako przekąska lub jako dodatek do ulubionych dań. Ja je podałam z pysznymi truskawkami i smakowały bosko :)
Mąka kokosowa do placuszków
Opowiem wam troszkę o mące kokosowej, z której zrobiłam te placki kokosowe na kefirze. Mąka kokosowa robiona jest z kokosa – pewnie was tym nie zaskoczyłam. Jest bezglutenowa, ma dużo błonnika i białka, a do tego jest niskowęglowodanowa. Tłuszcze zawarte w mące z kokosa, to głównie nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przyspieszają tempo metabolizmu, przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu, a dzięki temu mąka kokosowa znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Jest też bardzo dobrym źródłem białka. Może być polecana osobom uprawiającym regularną aktywność fizyczną oraz dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, kiedy zapotrzebowanie na białko jest większe (więcej na ten temat poczytacie na stronie Poradnik zdrowie). Ta mąka ma więcej kalorii niż zwykła mąka, ale przez to, że jest bardzo chłonna używamy jej o wiele mniej niż zwykłej mąki pszennej – mniej więcej 1/3 porcji mąki pszennej.
Nie każdy wypiek uda się nam przy całkowitym zastąpieniu mąki pszennej w całości mąką kokosową, ale możecie zastąpić np. jej część. Dodacie w ten sposób nowe składniki odżywcze do swoich wypieków, a jednocześnie obniżycie ich kaloryczność. Ja ostatnio eksperymentuję z wykorzystywaniem mąki kokosowej jako jedynej mąki w przepisie i różnie to wychodzi – robiłam ciasto ananasowe i okazało się katastrofą. Za to jak na razie ta mąka świetnie sprawdza się w plackach.
Na blogu pojawiły się wcześniej placki kokosowe – taka mniejsza porcja – wiele osób już przetestowało przepis. Poniżej możecie obejrzeć filmik z ich przygotowania.
Nie wszystkim te placuszki wychodzą, więc tym razem usmażyłam dużą porcję placków kokosowych z kefirem – porcja ciasta jest duża i wychodzi sporo placków – ponad 20 sztuk, więc w trakcie ciasto zaczęło mi mocniej gęstnieć – mąka kokosowa wchłaniała płyny, więc dolałam pod koniec trochę mleka do ciasta.
Zapraszam również na bardziej tradycyjne placki kefirowe – na zwykłej mące pszennej.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placki, a także na naleśniki i gofry.
Polecane przepisy bezglutenowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy bez glutenu. Na blogu znajdziecie nie tylko placuszki, ale również gofry, naleśniki a także ciasta i babeczki. Tutaj polecam na szybko między innymi takie trzy przepisy.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Placki kokosowe na kefirze
Przepis na bezglutenowe placki kokosowe z jabłkami idealne na śniadanie i przekąskę. Te placuszki z mąki kokosowej smakują wybornie, a dzięki dużej ilości kefiru (może też być maślanka) nie są suche. Mąka kokosowa jest wymagającą mąką i do tego szybko wchłania płyny. Duża ilość jajek oraz płynów sprawia, że te kokosowe placki bezglutenowe usmażycie bez większych problemów. Ja do swoich placków kokosowych dodałam pokrojone na małe plasterki jabłko - ono również wpłynęło na wilgotność placków.
Przepis na bezglutenowe placki kokosowe
Zobaczcie mój przepis na placki kokosowe na kefirze i sprawdźcie jak zrobić bezglutenowe placki z mąki kokosowej. Z tym przepisem placuszki kokosowe na pewno się wam udadzą! Gotowe placki podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. U mnie to były świeże truskawki. Uwielbiam połączenie truskawek i kokosu :)
Polecam wam również przepis na puszyste placuszki bezglutenowe na mieszance mąk bezglutenowych i mąki ryżowej.