Przepis na biszkopt z mascarpone
Lekki biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Zapraszam dziś na przepyszne, a do tego niezmiernie proste do zrobienia ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone idealne na ciepłe letnie dni. Biszkopt z mascarpone i świeżymi owocami na wierzchu będzie doskonałym deserem w ciągu dnia, ale również możecie przygotować to ciasto na specjalne okazje. Wykorzystajcie dostępne aktualnie sezonowe owoce, aby stworzyć pyszne nowe smaki. Sprawdźcie mój przepis na ciasto na biszkopcie z mascarpone i przygotujcie je swoim bliskim. Gorąco polecam!
Spis treści
Biszkopt z mascarpone i truskawkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie owocowe ciasta z dodatkiem kremu, to to ciasto z kremem z mascarpone i białej czekolady będzie dla Ciebie idealne!
Biszkopt z mascarpone i truskawkami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składnik na biszkopt
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki (u mnie tortowa))
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
dodatkowe składniki do biszkopta z mascarpone
- ok 500 g owoców (- u mnie truskawki, mogą też być inne)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą białą masę.2 białka, 50 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko wymieszaj.2 żółtka
- Obydwie mąki przesiej razem przez sito i dodaj do ubitych jajek – delikatnie wymieszaj.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Foremkę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki i piecz w nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli lubisz wilgotniejsze ciasta lekko go nasącz (np. lekko osłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny).
Jak zrobić krem mascarpone z białą czekoladą
- Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (jeśli nie wiesz jak to zrobić, to przeczytaj wskazówki pod przepisem).200 g białej czekolady
- Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.500 g serka mascarpone
- Wyłóż krem na biszkopt i wyrówna powierzchnię.
- Owoce umyj, osusz i jeśli są duże, to pokój na mniejsze kawałki.ok 500 g owoców
- Ułóż owoce na kremie.
- Ciasto możesz schłodzić w lodówce przez godzinę, aby było bardziej orzeźwiające.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Biszkopt z kremem mascarpone – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto z mascarpone i truskawkami zrobiłam jeszcze przed swoim urlopem, ale nie miałam czasu na napisanie przepisu. Teraz się szybko poprawiam, chociaż po powrocie do kraju przekonałam się, że sezon na pyszne polskie truskawki jest już w zasadzie na ukończeniu. Ale sam przepis jest tak prosty i pyszny, że na pewno przyda się zarówno jeszcze w tym roku, jak i w przyszłych latach.
Jakie składniki na ciasto z mascarpone?
Przy tym przepisie postawiłam na dużą prostotę i szybkość przygotowania. Dlatego jest tu zaledwie kilka składników, za to bardzo smakowitych.
Podstawą ciasta jest lekki i puszysty biszkopt – a tu potrzeba jedynie jajka, trochę cukru i trochę mąki. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie biszkopta, to możecie użyć gotowy spód biszkoptowy, albo biszkopciki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopciki, to ciasto schłodźcie dłużej w lodówce, tak aby lekko zmiękły od kremu i dały się łatwiej kroić.
Krem mascarpone zrobiłam ze smakowitą białą czekoladą, więc nie dodawałam już do niego żadnego cukru.
Jak rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej?
Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej będziecie potrzebować nieduży garnek i miseczkę, którą można postawić na garnku, tak aby do niego nie wpadła. Miseczka powinna być odporna na gorąco – więc np. metalowa, albo z żaroodpornego szkła. Do garnka nalewamy trochę wody i ją doprowadzamy wrzenia. Do górnej miseczki wsypujemy połamaną czekoladę i ją tak podgrzewamy aż się rozpuści – można ją przemieszać co jakiś czas. Miseczka nie powinna dotykać powierzchni wody – ma się ogrzewać jedynie od pary wodnej!
Jakie owoce do biszkopta z mascarpone?
Ja do swojego ciasta użyłam pyszne, soczyste truskawki. Jeśli nie macie truskawek, to użyjcie inne dostępne aktualnie sezonowe owoce – np. maliny, borówki czy też jagody. Mogą też być brzoskwinie czy morele – je pokrójcie na mniejsze kawałki.
Ile kalorii ma biszkopt z mascarpone?
Taki biszkopt z truskawkami i kremem mascarpone ma stosunkowo mało kalorii. 100 g ciasta miało u mnie około 270 kalorii, a dodam, że przy około 16 porcjach, każda będzie ważyć mniej niż 100 g. Dlatego kawałek ciasta mogą zjeść również osoby na diecie redukcyjnej.
Zostało mi już tylko życzyć Wam smaczego!
Koniecznie napiszcie potem w komentarzach jak Wam smakowało ciasto i z jakimi owocami je zrobiliście.
Wszystkich chętnych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta biszkoptowe – na blogu znajdziecie ich niezłą kolekcję.
Polecane przepisy na ciasta z mascarpone
Jeśli lubicie serek mascarpone i słodkie wypieki z jego wykorzystaniem, to zobaczcie również te przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Biszkopt z mascarpone przepis
Przepis na pyszny i lekki biszkopt z mascarpone i truskawkami to ciasto, które uda się każdemu! Lekki i prosty biszkopt po upieczeniu posmarowany jest pysznym kremem mascarpone z białą czekoladą i udekorowany pokrojonymi truskawkami. Całość jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle smaczna. Biszkopt z truskawkami i białą czekoladą to idealny deser na upalne letnie dni. Świetny na deser do kawy, ale również na piknik na świeżym powietrzu. Proste w przygotowaniu ciasto zasmakuje każdemu! Sprawdźcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i przygotujcie je dla swojej rodziny.