Przepis na gofry dla dwojga

Przepis na ciasto na gofry na dwie porcje
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz robić całej góry ciasta? Ten przepis na gofry dla dwojga to idealne rozwiązanie! Porcja ciasta wystarczy dokładnie na dwa pyszne, chrupiące gofry – w sam raz na leniwe śniadanie, deser we dwoje albo małą przyjemność w ciągu dnia. Prosto, szybko i bez marnowania składników – spróbuj koniecznie i zapisz sobie ten przepis na później!
Spis treści

Gofry dla dwojga przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz gofry, ale nie masz czasu, albo ochoty na długie stanie i pieczenie masy gofrów, to koniecznie przygotuj te z małej ilości ciasta.

Gofry dla dwojga przepis z filmem
Składniki
składniki na ciasto na gofry
- 1 jajko (rozmiar L)
- 45 g mąki pszennej (3 lekko czubate łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g budyniu waniliowego (lub śmietankowego – proszku – 1 łyżka)
- 60 ml kefiru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić gofry dla dwojga
Krok 1 – przygotowanie ciasta na gofry
- Do miseczki wbij jajko, dodaj mąkę, budyń, proszek do pieczenia i cukier.1 jajko, 45 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g budyniu waniliowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Dodaj kefir.60 ml kefiru
- Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną albo łyżką.
- Odstaw ciasto na 15-20 minut.
- W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę.
Krok 2 – pieczenie gofrów
- Gorącą gofrownicę posmaruj delikatnie olejem – ja używam do tego silikonowego pędzelka.
- Nałóż ciasto i zamknij klapę gofrownicy.
- Piecz gofry aż będą ładnie rumiane i chrupiące z zewnątrz.
Krok 3 – podanie gofrów
- Podaj gofry od razu ze swoimi ulubionymi dodatkami.
- Albo ostudź je na kratce – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim!
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Szybkie gofry na dwie porcje – uwagi
Czasami jest tak, że mam ogromną ochotę na gofry, ale wszystkie moje przepisy są na 10 albo nawet więcej sztuk i potem tak stoję i je piekę i piekę. Stąd nie zawsze mi się je chce w ogóle za nie zabierać. Teraz dzięki przepisowi Ani na puszystego omleta mogę sobie przygotować szybkie i przepyszne gofry w jedynie dwóch porcjach. Same gofry wychodzą super chrupiące z zewnątrz i puszyste i miękkie w środku. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!
Co potrzeba do zrobienia gofrów?
Do przygotowania tego ciasta na gofry będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, które pewnie masz już w domu. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mąka pszenna – dobra będzie każda w przedziale 450-550, możesz też spróbować inną lekką mąkę – jak np. owsianą
- kefir – zamiast niego możesz też użyć maślankę, albo taki rzadszy i bardziej płynny jogurt naturalny
- budyń – jeśli masz ochotę na inny smak możesz wybrać również budyń czekoladowy albo jakiś owocowy, ja użyłam budyń bez cukru, ale taki z cukrem też będzie ok – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność gofrów
Dlaczego ciasto na gofry ma „odpocząć” przed pieczeniem?
Dzięki odstawieniu ciasta na te 15-20 minut ciasto się dodatkowo napuszy – zobaczysz na wierzchu ciasta pęcherzyki powietrza, a gluten zawarty w mące ma czas się rozkleić przez co ciasto wychodzi lepsze.
Co sprawia, że gofry są chrupiące?
Aby gofry były chrupiące bardzo ważna jest gofrownica. Powinna ona mieć dużą moc – minimum 1000 W, aby mogła się mocno rozgrzać. Zanim nalejesz ciasto do gofrownicy najpierw ją włącz i maksymalnie rozgrzej. Wtedy wlej ciasto, domknij pokrywę i piecz gofry przez kilka minut – u mnie to było około 5 minut. W tym czasie ciasto ma szansę do dobre przypieczenie z zewnątrz i wyrośnięcie.
Gofry po upieczeniu najlepiej odłożyć na metalową kratkę – tak aby mogły swobodnie wystygnąć – ułożone na płaskim talerzu będą od spodu parować i przez to rozmiękać. Nie układaj też gorących gofrów jeden na drugim, bo też będą tracić na chrupkości!
Jak podać gofry?
Ja swoje gofry podałam z waniliowym skyrem i świeżymi owocami. Możesz oczywiście zjeść je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie się sprawdzi nutella, ulubiony dżem, czy też inne owoce.
Mam nadzieję, że ten przepisy przypadnie tobie do gustu i będziesz chętnie wracać do tych gofrów. Koniecznie daj znać w komentarzu jak ci smakowały te gofry dla dwojga!
Polecane przepisy na gofry
Jeśli masz więcej czasu i potrzebujesz większej ilości gofrów, to koniecznie wypróbuj jeden z moich pozostałych przepisów. Na blogu znajdziesz gofry o przeróżnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na małą porcję gofrów
Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry dla dwojga? Ten prosty i szybki przepis pozwoli Ci przygotować dokładnie dwie porcje pysznych, chrupiących gofrów – idealnych na śniadanie, deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Nie musisz robić dużej ilości ciasta ani niczego marnować – ta porcja jest w sam raz, gdy masz ochotę na coś domowego i świeżego. Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, z dołączonymi zdjęciami z przygotowań, które ułatwiają każdy etap. Dodatkowo znajdziesz krótki film, w którym pokazuję, jak przygotować ciasto na gofry i jak je upiec, by były złociste i chrupiące.
Jeśli marzą Ci się domowe gofry w małej porcji, bez skomplikowanych składników i długiego stania w kuchni – koniecznie wypróbuj ten przepis. Idealny dla jednej lub dwóch osób, zawsze wtedy, gdy chcesz sprawić sobie (i komuś) coś pysznego!