Przepis na najlepsze ciasto dyniowe
Prosty przepis na ciasto dyniowe na oleju
Zapraszam dziś na najlepsze ciasto dyniowe. Najlepsze, bo jest super proste i bardzo szybkie – to ciasto zrobisz nawet bez użycia miksera! Do tego przygotowane jest jedynie z podstawowych składników. Możesz je podać dodatkowo z pysznym kremem twarożkowym z serka mascarpone i czekolady. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
- Najlepsze ciasto dyniowe przepis krok po kroku
- Szybkie puszyste ciasto dyniowe na oleju – uwagi
- Składniki na ciasto dyniowe i zamienniki
- Jak zrobić przyprawę do dyni do ciasta dyniowego?
- Jak zrobić ciasto z dyni – porady
- Ile kalorii ma ciasto dyniowe?
- Jak przechowywać ciasto z dyni?
- Polecane przepisy na ciasta dyniowe
Najlepsze ciasto dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne i smakowite ciasta z warzywami, to koniecznie tej jesieni upiecz to pyszne ciasto.
Najlepsze ciasto dyniowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na najlepsze ciasto dyniowe
- 400 g puree z dyni (- 2 szklanki – upieczonej lub ugotowanej – odsączonej z nadmiaru wody)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni (lub do piernika)
- 240 ml oleju (- użyłam rzepakowy)
- 200 g cukru (użyłam trzcinowy (1 szklanka) – oryginalnie było 300 g)
- 4 jajka (rozmiar L)
składniki na krem twarożkowy
- 500 g serka (- użyłam mascarpone)
- 2 tabliczki białej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić najlepsze ciasto dyniowe
- Jeśli masz surową dynię, to ją przekrój, usuń gniazdo nasienne i upiecz przez około 40 minut w 180 stopniach, potem ostudź, zdejmij skórkę i zmiksuj miąższ, aż będzie gładki.400 g puree z dyni
- W dużej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, przyprawy i spulchniacze.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do dyni
- W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, cukier, olej i jajka.400 g puree z dyni, 240 ml oleju, 4 jajka, 200 g cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych.
- Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem twarożkowy na ciasto dyniowe
- Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (jeśli nie wiesz jak to zrobić, to przeczytaj uwagi pod przepisem). Czekoladę wymieszaj i ostudź.2 tabliczki białej czekolady
- Serek przełóż do większej miski, dodaj czekoladę i zmiksuj na gładki krem.500 g serka
- Nałóż krem na ostudzone ciasto dyniowe.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie puszyste ciasto dyniowe na oleju – uwagi
Sezon dyniowy otwieram u siebie takim pysznym i bardzo prostym ciastem z przepisu Sally.
Sama Sally nazwała je Best Pumpkin Cake i muszę przyznać, że to ciasto dyniowe jest rewelacyjne!
Przede wszystkim dlatego, że jest super proste do zrobienia – nawet bez użycia miksera i jest z bardzo podstawowych składników. Wszystko to co masz zapewne w domu, albo bardzo łatwo dostaniesz w pobliskim sklepie.
Ja zrezygnowałam z dodawania do ciasta kremu, który robiła autorka. To krem w amerykańskim stylu, gdzie do twarożku i miękkiego masła dodawane są trzy szklanki cukru pudru. Tak słodkie kremy to zupełnie „nie moja bajka”, więc przygotowałam swój mniej słodki krem z twarożku i czekolady.
Koniecznie więc tej jesieni upiecz to pyszne ciasto swoim bliskim!
Składniki na ciasto dyniowe i zamienniki
Do przygotowania mojego ciasta użyłam poniższe produkty – zobacz też czym ewentualnie możesz je zastąpić.
- puree z dyni – ja tu upiekłam średnią dynię hokkaido i większość z niej poszła właśnie do tego ciasta, resztę puree zużyłam do innych deserów. Jeśli nie wiesz jak zrobić puree z dyni, to zobacz mój krótki filmik z przygotowania zamieszczony we wpisie o puree z dyni.
- cukier – do ciasta użyłam cukier trzcinowy, który ma bogatszy smak, Sally dodatkowo użyła oprócz niego jeszcze pół szklanki zwykłego cukru, ja z niego zrezygnowałam, bo nie chciałam zbyt słodkiego ciasta. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć go więcej.
- proszek do pieczenia i soda – do ciasta użyte są zarówno proszek jak i soda. Soda jest znacznie silniejsza niż proszek do pieczenia i dobrze jest z niej nie rezygnować. Do ciasta dodaje się sporo puree z dyni przy stosunkowo małej ilości mąki – proszek i soda mają zapewnić dobre wyrośnięcie ciasta i zapobiec ewentualnemu zakalcowi.
- olej – ja do ciasta dałam olej rzepakowy, może być również olej słonecznikowy, albo rozpuszczony olej kokosowy
- przyprawa do dyni – jeśli masz przyprawę do dyni, to możesz ją tu użyć, jeśli nie, to użyj przyprawę do piernika.
- serek na krem – ja tu użyłam serek mascarpone, może też być twaróg na serniki – najlepiej taki lepszej jakości.
- czekolada – ja dodałam do kremu rozpuszczoną białą czekoladę, ale fajna będzie również czekolada karmelowa. W przepisie podałam 2 tabliczki czekolady, a to ze względu na ich bardzo zróżnicowane gramatury – są opakowania po 80 g, 90 g i 100 g. I moim zdaniem, każda z nich będzie ok. Taka czekolada 80 g nada już odpowiedniej słodkości kremowi.
Jak zrobić przyprawę do dyni do ciasta dyniowego?
Jeśli masz ochotę na przygotowanie domowej przyprawy do dyni, to będziesz do niej potrzebować następujące składniki:
- 4 łyżki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Wszystko razem mieszasz i przekładasz do słoiczka – przyprawę możesz dodawać do wszystkich wypieków z dynią – fajnie podkreśli ona smak ciast, babeczek ale również np. napojów – jak kawa dyniowa :)
Jak zrobić ciasto z dyni – porady
Jak pisałam wcześniej przygotowanie ciasta dyniowego jest możliwe nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać w jednej misce suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki i je potem razem połączyć.
Jeśli masz mikser, to oczywiście możesz go użyć – na pewno przyspieszy to pracę.
Swoje ciasto dyniowe piekłam w sporej foremce (20/30cm dobra będzie również foremka 24/24 cm albo okrągła o średnicy 26 cm) i samo ciasto po upieczeniu nie było mocno wysokie – takie bardziej jak placek. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni (termoobieg, może też być tryb góra/dół i 180 stopni) i piekłam około 35 minut. Pod koniec sprawdziłam patyczkiem, czy ciasto jest już dobrze upieczone.
Jeśli chcesz mieć wyższe ciasto, to możesz je upiec w mniejszej foremce, nawet w podłużnej keksówce – tylko wtedy wydłuż czas pieczenia – nawet do godziny. Zawsze pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe!
Ciasto dyniowe wyjmij i ostudź na kratce – możesz je jeść już takie lekko ostudzone. Ale jeśli chcesz je podać z kremem twarożkowym, to krem nałóż dopiero na dobrze ostudzone ciasto, aby z niego spłynął!
Krem z mascarpone do ciasta dyniowego
Swoje ciasto z dyni po upieczeniu i ostudzeniu posmarowałam bardzo prostym kremem twarożkowym. Ja do przygotowania kremu użyłam serek mascarpone, który ma wspaniałą kremową konsystencję i idealnie nadaje się właśnie na taki krem na ciasto. Nie musisz go wcześniej ocieplać do temperatury pokojowej, ani specjalnie schładzać. W tym przypadku temperatura serka mascarpone nie ma aż takiego znaczenia, bo nie łączymy go ze śmietaną kremówką, tylko z rozpuszczoną białą czekoladą.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Aby rozpuścić czekoladę do kremu twarożkowego potrzebujesz niższy nieduży garnek albo rondel i żaroodporną miskę wielkości tego garnka. Może to być szklana żaroodporna miska, albo np. metalowa.
Do garnka nalej na dno trochę wody – tak około 1-2 cm i wstaw do gotowania, na górze garnka połóż miskę i dodaj do niej posiekaną czekoladę.
Parująca woda będzie ogrzewała dno miski i jednocześnie będzie podgrzewać i rozpuszczać czekoladę. W trakcie możesz przemieszać czekoladę, aby przyspieszyć rozpuszczanie.
Miskę z rozpuszczoną czekoladą zdejmij z garnka i gdy trochę ostygnie dodają ją do twarożku i zmiksuj na gładki krem.
Jak zrobić dekoracyjne mini dynie do ciasta dyniowego?
Moje mini dynie do dekoracji ciasta zrobiłam z masy marcepanowej. Gotową masę marcepanową (kupioną w Lidlu) lekko ugniotłam i dodałam do niej trochę spożywczego barwnika żółtego i czerwonego – dokładnie ugniotłam, aby kolor był jednolity. Z masy odrywałam małe kawałki i toczyłam kulki różnych rozmiarów. Nożem zrobiłam delikatne nacięcia imitujące dynię. Na koniec w środek wetknęłam goździki. Takie dynie z marcepana fajnie wyglądają i można je zjeść :)
Ile kalorii ma ciasto dyniowe?
Moje ciasto dyniowe (z użytych przeze mnie składników) miało w 100 g około 356 kcal. Za to samo ciasto bez kremu twarożkowego i przy podziale ciasta na 20 kawałków, będzie miało w jednym kawałku około 204 kcal (W. 19,4, B. 3, Tł. 13,7). Jak widać twarożek dodaje mu trochę kalorii, ale również dodaje mu fajnego smaku – więc coś za coś ;)
Jak przechowywać ciasto z dyni?
Ciasto z dyni z kremem mascarpone nałożonym na wierzchu możesz przechować do 2-3 dni poza lodówką – wtedy przełóż je do zamykanego pojemnika. Jeśli jest mocno ciepło, albo chcesz go przechować dłużej to warto schować go do lodówki – ze względu na krem. Samo ciasto bez kremu może stać cały czas poza lodówką.
Ps.
Jeśli lubisz ciasta pieczone z różnymi warzywami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na wypieki z warzywami. Tu znajdziesz przepisy na ciasta nie tylko z dynią, ale także z cukinią, marchewką, szpinakiem, burakami, czy też z pietruszką.
Polecane przepisy na ciasta dyniowe
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z dynią. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej znajdziesz na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na dyniowe ciasto
Zobacz mój przepis na proste i szybkie ciasto dyniowe na oleju, które zrobisz bez użycia miksera! To ciasto dyniowe na sporą blaszkę, więc na pewno wystarczy go dla wszystkich bliskich i znajomych. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowania i obejrzyj krótki filmik, tak aby ciasto wyszło bez żadnych problemów!
Placek dyniowy przepis
Jeśli lubisz szybkie ciasta do tego proste do przygotowania, to zobacz jak zrobić ciasto dyniowe i upiecz je koniecznie tej jesieni. Aromatyczne, wilgotne ciasto z dyni długo zachowuje świeżość i do tego jest na dużą blachę, więc wystarczy go dla każdego!