Przepis na sernik pistacjowy
Przepis na pistacjowy sernik z kremem pistacjowym
Zapraszam dziś na pyszny, kremowy sernik pistacjowy przygotowany z dodatkiem kremu pistacjowego i posiekanych pistacji. Taki zielony sernik pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Mimo użycia pasty pistacjowej nie jest za słodki. Koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik pistacjowy na herbatnikach i upiecz go swoim bliskim!
Spis treści
Sernik pistacjowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki i chętnie testujesz ich nowe smaki, to koniecznie zrób ten sernik z pastą pistacjową i pistacjami.
Sernik pistacjowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 23 cm.
- Większa, szczelna forma lub wysoka blacha.
Składniki
składniki na spód do sernika
- 130 g herbatników
- 60 g masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik pistacjowy
- 1 kg twarogu na serniki (tłustego i dobrej jakości (u mnie Piątnica w wiaderku))
- 250 g kremu pistacjowego
- 120 g jogurtu naturalnego (użyłam grecki (pół szklanki))
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki – sernik nie jest mocno słodki)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na wierzch sernika
- ok 50 g kremu pistacjowego
- ok 20 g pistacji (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić sernik pistacjowy krok po kroku
Krok 1 – przygotuj formę do pieczenia
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, więc formę do pieczenia zabezpiecz od zewnątrz 3-4 arkuszami z folii aluminiowej – dociśnij ją dobrze do formy – jeśli nie wiesz jak to zrobić to zobacz mój krótki film pod przepisem.
- W środku wyłóż formę papierem do pieczenia.
Krok 2 – przygotuj spód z herbatników
- Herbatniki zmiksuj na proszek, albo bardzo porządnie pokrusz – np. wałkiem do ciasta.130 g herbatników
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie.60 g masła
- Przesyp herbatniki do przygotowanej formy i wylep dokładnie całe dno.
Krok 3 – przygotuj sernik pistacjowy
- Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj krem pistacjowy, jogurt, cukier, mąkę i jajka.1 kg twarogu na serniki, 250 g kremu pistacjowego, 120 g jogurtu naturalnego, 100 g cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Zmiksuj wszystko razem na średnich obrotach miksera – tylko do połączenia w jednolitą masę.
- Przełóż masę sernikową do formy i wyrównaj powierzchnię.
Krok 4 – upiecz sernik w kąpieli wodnej
- Formę z sernikiem wstaw do większej formy lub blachy (takiej która nie przecieka) i wlej do niej gorącą wodę.
- Wstaw obydwie formy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (w trybie góra/dół) i piecz tak sernik przez 1,5 godziny.
- Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika, zdejmij obręcz i pozwól mu ostygnąć.
Krok 5 – udekoruj sernik pistacjowy
- Krem pistacjowy krótko podgrzej w mikrofalówce, tak aby był lekko płynny.ok 50 g kremu pistacjowego
- Wylej go na wierzch sernika i rozsmaruj po całej powierzchni.
- Na koniec posyp posiekanymi pistacjami.ok 20 g pistacji
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik z pistacjami na herbatnikach – uwagi
Jak do tego doszło, że sernik pistacjowy nie pojawił się wcześniej na moim blogu nie wiem ;) Za to jest teraz i powiem, że jest pyszny! Delikatnie słodki, aksamitny i uzależniający. Do masy twarogowej dodałam 250 g kremu pistacjowego, który nadał mu fajnego smaku oraz dodał zielony kolor. Ten sam krem dodałam jeszcze na koniec na wierzch sernika. Nie łączyłam go z białą czekoladą, czy też ze śmietaną kremówką, bo sam z siebie jest smaczny i słodki i nie potrzebuje takich dodatków. Jeśli lubisz serniki i pistacje, to koniecznie wypróbuj przepis na pistacjowy sernik!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia sernika pistacjowego?
Ten sernik przygotowałam na niedużej ilości składników, ale podstawa to oczywiście twaróg i krem pistacjowy. Poniżej podaję składniki jakie ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- twaróg na serniki – użyj tu dobrej jakości, tłustego twarogu, u mnie to twaróg z wiaderka firmy Piątnica. Może to też być tłusty twaróg w kostce, wtedy zmiel go (najlepiej dwukrotnie) tak aby nabrał gładkości
- krem pistacjowy – ja kupiłam ten krem w Biedronce – dwa słoiczki – każdy po 200 g, do samego sernika dodałam 250 g kremu i potem jeszcze 50 g użyłam na wierzch sernika. Możesz oczywiście użyć krem innego producenta, możesz go też użyć trochę więcej lub trochę mniej.
- jogurt naturalny – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale może być to zwykły jogurt naturalny. Jeśli używasz chudy i bardziej rzadki twaróg na serniki, to nie dodawaj już do niego jogurtu.
- cukier – ja dodałam tu cukier puder, ale możesz użyć zwykły cukier. Do sernika dodałam jedynie 100 g cukru i mimo sporej ilości słodkiego kremu pistacjowego sernik nie był za słodki (wolę mniej słodkie ciasta). Jeśli wolisz bardziej słodkie serniki, to możesz dodać więcej cukru.
- herbatniki – na spód do sernika dodałam mocno zmiksowane herbatniki, zamiast nich możesz też użyć pokruszone na drobno biszkopty, albo jakieś inne kruche ciasteczka
Czy można zrobić sernik pistacjowy z mascarpone? Tak. Zamiast tłustego twarogu na serniki możesz użyć serek mascarpone. Dostaniesz go bez problemu w większych sklepach, a także w Biedronce i Lidlu. Na pewno mascarpone będzie lepszym wyborem niż słabszej jakości i rzadki twaróg na serniki z wiaderka.
Czy można zrobić sernik pistacjowy bez spodu? Tak. Jeśli nie masz herbatników lub innych ciasteczek, albo nie lubisz serników na spodzie, lub chcesz troszkę ograniczyć kaloryczność sernika, to możesz go zrobić bez spodu. Wtedy masę sernikową wylej bezpośrednio do formy do pieczenia i upiecz to tak jak opisałam w przepisie.
Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?
Aby sernik był ładnie płaski i gładki i aby sernik nie pękał po upieczeniu dobrze jest go upiec w kąpieli wodnej. Do tego będziesz potrzebować dwóch form – jednej, w której będzie sam sernik, oraz drugiej większej, do której wlejesz gorącą wodę. Aby woda nie przedostała się do sernika, to formę musisz zabezpieczyć folią aluminiową – ja używam zwykle 3-4 długie arkusze folii, które układam gwieździście i razem mocno zgniatam przyczepiając do formy. Tak przygotowaną foremkę wstawiam, do większej żaroodpornej formy i wlewam do środka zagotowaną wodę. Poniżej możesz zobaczyć film, gdzie pokazuję jak przygotować foremkę.
Jak udekorować sernik pistacjowy?
Jak ozdobić sernik pistacjowy? Ja postawiłam tutaj na prostotę. Dlatego użyłam jedynie dwa produkty – krem pistacjowy, który dodawałam do masy sernikowej oraz pistacje. Aby użyć mniejszą ilość kremu i nie dodawać sernikowi dodatkowych kalorii, to krem podgrzałam krótko w mikrofalówce. To sprawiło, że krem stał się lekko płynny i łatwiej go było rozsmarować na wierzchu sernika. Pistacje lekko posiekałam i obsypałam nimi całe obrzeże sernika. Jeśli masz dużo pistacji, to możesz posypać cały wierzch sernika, ale wydaje mi się, że z pistacjami tylko przy brzegu sernik ładniej wyglądał i dodatkowo był widoczny krem pistacjowy.
Możesz też zrobić sernik pistacjowy z malinami – pistacje i maliny tworzą bardzo dobre połączenie. Możesz więc oprócz posiekanych pistacji ułożyć na wierzchu ładne, świeże maliny.
Ile kcal ma sernik pistacjowy?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g sernika przy użytych przeze mnie produktach. Jeśli sernik podzielisz na 12 porcji to kawałek sernika pistacjowego będzie miał około 490 kcal (węglowodany – 32, tłuszcze – 35, białko – 13).
Jak przechowywać sernik z pistacjami?
Sernik pistacjowy najlepiej przechowywać w lodówce. Nie musisz go koniecznie schładzać przed podaniem – ja go już jadłam po ostudzeniu. Ale schłodzony smakuje jeszcze lepiej :) W lodówce sernik może postać spokojnie z tydzień czasu.
Sernik możesz też zamrozić – na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ten sernik pistacjowy przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z mojego przepisu :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie w łatwy sposób zapisać na później i wracać do nich kiedy tylko potrzebujesz.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe serniki. Na blogu znajdziesz zarówno przepisy na serniki bez pieczenia jak i te tradycyjne pieczone, a nawet na serniki gotowane. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik pistacjowy przepis
Upiecz dziś ze mną pyszny sernik pistacjowy. To sernik pistacjowy z kremem pistacjowym. Swój sernik upiekłam na spodzie z herbatników, ale jeśli wolisz, to możesz upiec sernik pistacjowy bez spodu. Zobacz mój przepis krok po kroku na sernik, możesz też obejrzeć mój krótki film gdzie pokazuję jak ja przygotowałam swój sernik. Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, to możesz przeczytać moje dodatkowe wskazówki i porady umieszczone pod przepisem. Sprawdź ile piec sernik pistacjowy i jak go upiec, aby sernik nie popękał i był ładnie gładki.