Pudding z maślanki z owocami
Prosty przepis na deser z maślanki
Zapraszam na pudding z maślanki, czyli lekki i fajnie orzeźwiający deser na zimno z maślanki z owocową warstwą. Taki deser będzie idealny na letnie upalne dni.
Spis treści
Pudding z maślanki z owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie desery serwowane w pucharkach, to wypróbujcie ten deser maślankowy.

Pudding z maślanki z owocami przepis
Składniki
składniki na pudding z maślanki
- 250 ml mleka (- u mnie 1,5%)
 - 250 ml maślanki
 - 2 łyżeczki żelatyny
 - 1 laska wanilii ((albo cukier waniliowy lub esencja waniliowa))
 - 5 łyżek cukru (- lub do smaku)
 - galaretka owocowa ((opcjonalnie))
 
Instrukcja
Jak zrobić pudding z maślanki
- Namocz żelatynę w 1/4 szklanki mleka i pozostaw do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
 - Pozostałe mleko podgrzej z cukrem i laską wanilii do momentu rozpuszczenia cukru (nie doprowadź do zagotowania).250 ml mleka, 1 laska wanilii, 5 łyżek cukru
 - Zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj, aż żelatyna się dobrze rozpuści.
 - Odstaw mieszankę do ostudzenia.
 - Wyjmij wanilię, wyskrob ziarenka i dodaj do mleka.
 - Do przestudzonego mleka dodaj roztrzepaną lekko maślankę i wymieszaj, przelej do pucharków i wstaw do lodówki, albo do zamrażarki.250 ml maślanki
 - Gdy masa się zetnie możesz na nią wylać warstwę galaretki owocowej. Jeśli używasz gotowej, to zrób ją w mniejszej ilości wody niż zalecana.galaretka owocowa
 - Ja galaretkę zrobiłam sama. Potrzeba do tego około 300 g owoców (np. wiśni), ze 2-3 łyżki cukru i około pół szklanki wody. Wszystko razem zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Potem przelej całość przez gęste sito i do otrzymanego soku dodaj żelatynę (wcześniej namocz łyżeczkę żelatyny w odrobinie zimnej wody i odstaw do napęcznienia).
 - Gdy galaretka ostygnie dodaj ją do puddingu i wstaw do schłodzenia.
 - Podawaj ze świeżymi owocami.
 
Panna cotta z maślanki – uwagi
Po obiedzie zwykle mamy ochotę na deser, a nie zawsze jest jeszcze na nie miejsce ;)
W takiej sytuacji polecam ten deser pudding z maślanki z owocami, bo jest bardzo lekki, a do tego smaczny.
Zrobiony jest z maślanki i mleka z dodatkiem żelatyny.
Dzięki temu wychodzi taka mleczna galaretka :)
Tak w zasadzie to taka panna cotta z maślanki – więc bardziej dietetyczna.
Na wierzch możecie zrobić owocową galaretkę i na koniec udekorować owocami i bitą śmietaną :)
Ja zrobiłam sama galaretkę z wiśni, stąd ma ona taki mniej przezroczysty kolor. Jeśli chcecie zrobić samodzielnie taką owocową galaretkę, to w przepisie poniżej opisałam jak zrobić galaretkę owocową.
Ten lekki i orzeźwiający deser z galaretką świetnie smakuje i orzeźwia – polecam!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na desery, polecam wam między innymi karmelową panna cottę :)
Polecane przepisy na panna cottę
Zobaczcie inne moje przepisy na pyszną panna cottę w różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
    
    
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pudding z maślanki z owocami
Przepis na lekką panna cottę zrobioną na maślance z mlekiem to świetny pomysł na deser na upalne lato, które zasmakuje wszystkim domownikom. Dzięki użyciu maślanki zamiast śmietany kremówki deser ma sporo mniej kalorii, a nie traci nic na smaku. Taka panna cotta z maślanki smakuje wyśmienicie! Jeśli chcecie aby deser miał jeszcze mniej kalorii, to możecie zamiast cukru użyć erytrol. Na koniec deser z maślanki polejcie tężejącą galaretką i schowajcie go lodówki, aby porządnie stężał i się schłodził. Możecie również zrobić domową galaretkę owocową. Jak zrobić galaretkę z owoców? W moim przepisie krok po kroku opisałam jak zrobiłam galaretkę z wiśni, także przeczytajcie sami i się przekonajcie :)
Deser na zimno z żelatyną
Zobaczcie mój przepis na deser z maślanki i sprawdźcie jak zrobić dietetyczną panna cottę. Zamiast galaretki możecie przygotować na wierzch frużelinę, może to być np. frużelina wiśniowa. Możecie też pokroić świeże owoce i ułożyć je na wierzchu. To już kwestia smaku co wam bardziej odpowiada :)





