Sałatka gyros
Sałatka gyros to bardzo prosta i smaczna sałatka idealna na wszelkie okazje.
U nas najczęściej pojawia się w okresie noworocznym kiedy się trochę więcej „imprezuje” 😁
A jak zrobić sałatkę gyros?
Nic prostszego!
Składniki trzeba pokroić w kosteczkę i ułożyć warstwowo w misce – bez mieszania.
Dopiero przy nakładaniu na talerz wszystko się razem miesza.
Sałatka może długo postać – przechowujcie ją wtedy w lodówce.
Polecam wam również moje przepisy na karnawał – znajdziecie tam wiele ciekawych propozycji idealnych na imprezy.




Sałatka gyros – przepis do druku
Sałatka gyros
- 2 połówki piersi kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 duża cebula
- około 400 g (średni słoik) ogórków konserwowych
- pół kapusty pekińskiej
- keczup
- majonez
- przyprawa gyros
- Pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż kurczaka i posyp go 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros - przemieszaj.
- Smaż mięso aż będzie gotowe a następnie ostudź.
- Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w kostkę.
- Na dno dużej misy wyłóż przestudzone mięso z kurczaka.
- Na mięsie połóż pokrojoną cebulę, a na niej ogórki.
- Wysyp na ogórki kukurydzę.
- Cały wierzch posmaruj keczupem, a na keczup wyłóż majonez.
- Na koniec posyp całość pokrojoną kapustą pekińską.
- Ja jeszcze zawsze na koniec posypuję kapustę przyprawą do gyrosa.
- Sałatkę schowaj do lodówki, aby się schłodziła.
Sałatka gyros bardzo często gości na naszym rodzinnym stole. Zarówno dzieciom jak i mężowi bardzo smakuje, a to rzadko zdarza się w moim domu :-) Przygotowanie jest banalnie proste i często pomagają mi w tym dzieci. Zawsze wychodzi bardzo smaczna. Jest uniwersalna i sprawdzi się na każdą okazję. Chętnie wypróbuję też inne propozycje na karnawał :-)