Sernik mars na zimno
Przepis na pyszny sernik bez pieczenia inspirowany batonikami Mars
Sernik mars na zimno to pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z dodatkiem kajmaku, który nadaje mu słodki smak i lekkość. Na wierzchu sernika znajduje się gęsta polewa czekoladowa, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem sera i kajmaku oraz pokrojone batoniki Mars. To idealna propozycja dla miłośników deserów o intensywnym i bogatym smaku. Przygotujcie ten sernik na specjalne okazje albo na weekendowy deser.
Spis treści
Sernik mars bez pieczenia przepis z filmem
Jeśli lubisz pyszne, kremowe serniki i lubisz słodkości, to wypróbuj ten przepis na sernik jak batonik Mars. Sernik przygotowany na spodzie z czekoladowych ciasteczek z sernikiem w dwóch smakach i grubą warstwą kajmaku. Gorąco polecam!
Sernik mars na zimno przepis
Wyposażenie
- Forma z odpinanym rantem o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika
- ok 130 g herbatników czekoladowych (- mocno pokruszonych)
- ok 60 g masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik kajmakowy na zimno
- 600 g twarogu (na serniki – tłustego – np. Piątnica)
- ok 250-300 g masy kajmakowej
- 150 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 4 łyżeczki żelatyny (+ trochę zimnej wody do jej rozpuszczenia)
- cukier puder (- opcjonalnie do smaku – ja nie dawałam)
składniki na sernik czekoladowy na zimno
- 400 g twarogu (na serniki – tłustego)
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 3 łyżeczki żelatyny (+ trochę zimnej wody do jej rozpuszczenia)
składniki na wierzch sernika mars
- ok 200 g masy kajmakowej (- ja dałam to co pozostało w puszce)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
- 2 batoniki Mars
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
- Mocno rozdrobnione ciasteczka (u mnie herbatniki) zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wylep nimi dno foremki.ok 130 g herbatników czekoladowych, ok 60 g masła
- Schowaj do lodówki na czas przygotowania sernika.
Jak zrobić sernik kajmakowy na zimno
- Twaróg przełóż do większej miski, dodaj masę kajmakową – mniej więcej 2/3 puszki i zmiksuj. Możesz sprawdzić smak masy i jeśli jest za mało słodka dodać więcej kajmaku, albo trochę cukru pudru.600 g twarogu, ok 250-300 g masy kajmakowej
- Dodaj śmietanę kremówkę i zmiksuj krótko do połączenia składników.150 ml śmietany kremówki, cukier puder
- Żelatynę zalaną zimną wodą podgrzej krótko, aby stała się płynna.4 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty sernika i szybko zmiksuj.
- Przełóż sernik kajmakowy na wierzch z ciasteczek i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.100 g czekolady mlecznej, 100 ml śmietany kremówki
- Twaróg przełóż do miski i dodaj rozpuszczoną czekoladę – zmiksuj razem.400 g twarogu
- Przygotuj żelatynę jak przy części kajmakowej, podgrzej, dodaj trochę sernika czekoladowego i zmiksuj całość do połączenia.3 łyżeczki żelatyny
- Wyłóż sernik czekoladowy na sernik kajmakowy i schowaj do lodówki.
Jak zrobić sernik mars na zimno – wykończenie
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku i dodaj do gorącej połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia – ostudź lekko.100 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady gorzkiej
- Stężony sernik wyjmij z lodówki i posmaruj jego wierzch pozostałą masą kajmakową.ok 200 g masy kajmakowej
- Na kajmak wylej przestudzoną polewę czekoladową i rozprowadź dokładnie.
- Batoniki mars pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu sernika.2 batoniki Mars
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik Mars – wskazówki
Ten sernik mars na zimno przygotowałam na święta wielkanocne, ale dopiero teraz miałam czas, aby napisać Wam dokładny przepis.
Jak się zapewne domyślacie jest on inspirowany batonikami Mars.
Stąd składa się z dwóch warstw sernika o różnych smakach. Dodatkowo sernik ma na wierzchu grubą warstwę kajmaku oraz grubą warstwę polewy czekoladowej.
Jak zrobić sernik mars na zimno?
Każdą z warstw sernikowych zrobiłam osobno, ale one są na tyle gęste, że możecie je zrobić jedną po drugiej.
Jedna warstwa sernikowa, to sernik kajmakowy zrobiony z dodatkiem masy kajmakowej. Użyłam tu tradycyjną masę kajmakową z Gostynia – puszka ma trochę ponad 500 g. Możecie też oczywiście użyć jakieś smakowe masy kajmakowe, jeśli nie macie zwykłej krówkowej. Do masy sernikowej nie dodawałam całej masy, tylko około 2/3 – do fajnego i lekkiego smaku. Resztę masy wykorzystałam później do posmarowania wierzchu stężonego sernika mars.
Druga warstwa to sernik czekoladowy na zimno zrobiony z mleczną czekoladą. Czekoladę wcześniej rozpuściłam w pogrzanej śmietanie kremówce i wtedy zmiksowałam z twarogiem.
Ani jednej, ani drugiej masy sernikowej nie dosładzałam dodatkowo, bo wiedziałam, że kajmak na wierzchu doda ciastu mnóstwa słodyczy. Jeśli jednak macie bardziej „słodki ząb” to możecie dodać do każdej z warstw trochę cukru pudru i dokładnie go zmiksować z masą twarogową.
Jak przygotować żelatynę do sernika na zimno?
Aby sernik był stabilny dodałam do każdej z warstw żelatynę.
Za każdym razem przygotowuję ją tak samo.
Nie zalewam jej wrzącą wodą, ale zimną – daję jej niedużo, tyle żeby były trochę ponad poziom żelatyny i odstawiam na kilka minut. W tym czasie żelatyna pęcznieje.
Dopiero wtedy ją podgrzewam do stanu płynnego – ja to robię w mikrofalówce – podgrzewam zwykle niecałe 10 sekund. Jeśli nie macie mikrofalówki to szklaneczkę z żelatyną wstawcie go garnka z gorącą wodą.
Żelatyny nie można za mocno podgrzewać, bo przegrzana może utracić swoje żelujące właściwości.
Takiej ciepłej żelatyny i nie dodajemy też od razu do masy, bo mogą się z niej zrobić farfocle i sernik będzie nieapetyczny.
Dlatego trzeba ją najpierw zahartować przez dodanie 1-2 łyżek masy i dokładne wymieszanie. Dopiero taką żelatynę dodajemy do sernika, czy też do jakiegokolwiek kremu i dokładnie miksujemy.
Sernik mars na zimno kalorie
Ekhem.
To ile kalorii ma ten sernik mars bez pieczenia? Pewnie widzieliście w tabelce u góry, że w 100 g taki sernik ma około 320 kcal. Trzeba powiedzieć, że patrząc na listę składników, nie wygląda to źle :)
Trochę gorzej się dzieje, gdy powiem, że przy 12 porcjach, jeden kawałek będzie ważył około 200 g ….
I tu już spuszczam zasłonę milczenia i proponuję krojenie cienkich kawałków ;) albo długi spacer po jego zjedzeniu ;)
Mimo tej kaloryczności sernik mars na zimno smakuje tak rewelacyjnie i tak bosko się prezentuje, że przy specjalnej okazji i gdy macie gości, z którymi możecie się podzielić tymi kaloriami, to jak najbardziej warto go zrobić.
Mi on smakował rewelacyjnie i czekam na Wasze komentarze i opinie. Napiszcie na dole co o nim sądzicie.
Polecane przepisy na serniki bez pieczenia
Jeśli lubisz serniki bez pieczenia i uwielbiasz nietuzinkowe smaki, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na serniki. Na blogu znajdziesz już całe mnóstwo pysznych przepisów, a tam nie tylko serniki na zimno, ale również serniki pieczone w piekarniku, albo gotowane. Zobacz na szybko kilka moich propozycji.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik mars bez pieczenia przepis
Sernik Mars to deser, który cieszy się dużą popularnością wśród wielbicieli słodkości. Jego głównym składnikiem jest miękki, delikatny twaróg, który połączony jest z kremowym kajmakiem i z mleczną czekoladą. To połączenie nadaje mu niepowtarzalny smak, który rozpływa się w ustach. Dwie warstwy sernika - kajmakowa i czekoladowa doskonale smakują i świetnie się uzupełniają swoim smakiem.
Jednak to nie wszystko, co czyni sernik Mars tak wyjątkowym. Na wierzchu deseru znajduje się intensywna polewa czekoladowa, która idealnie uzupełnia słodki smak sera, a pod nią ukryta jest gruba warstwa masy kajmakowej. Polewa ta jest gęsta i kremowa, co sprawia, że sernik ma doskonałą konsystencję i smak. Dekoracja w postaci pokrojonych batoników Mars jest tą przysłowiową "wisienką na torcie", która sprawia, że sernik mars, jest sernikiem mars :)
Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz czytelną i dokładną instrukcją i wypróbujcie mój przepis na sernik mars na zimno. Jest to idealna propozycja na rodzinne spotkania, przyjęcia oraz specjalne okazje. To słodka uczta dla podniebienia, która zaspokoi nawet największą chęć na coś słodkiego. Spróbujcie koniecznie! A łasuchów na słodkie i nietypowe serniki zapraszam również na sernik dekadencki z masłem orzechowym i czekoladą. Jest przepyszny!