cukier waniliowy
Cukier waniliowy – przepisy dla każdego!
Cukier waniliowy, to nic innego jak cukier aromatyzowany wanilią.
W sklepach szeroko dostępny jest tak zwany cukier wanilinowy o smaku wanilii. Powstaje przez dodanie do cukru etylowaniliny oraz wanilii.
Cukier waniliowy możecie zrobić sami w domu. Wystarczy do słoika wsypać cukier i dodać laski wanilii. Słoik zamykamy i odstawiamy na około 2 tygodnie. Przez ten czas laski wanilii zaromatyzują cukier.
Jeśli chcecie uzyskać mocniejszy smak i aromat, to zmielcie cukier razem z laskami wanilii.
Zamiast cukru waniliowego możecie również przygotować ekstrakt z wanilii.
Tu zamiast cukru użyjcie wódki. Do butelki z wódką włóżcie laski wanilii, odstawcie na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Taki ekstrakt dodaje się zwykle po 1-2 łyżeczkach do ciast, babeczek i kremów.