cukier waniliowy

Cukier waniliowy – przepisy dla każdego!

Cukier waniliowy, to nic innego jak cukier aromatyzowany wanilią.

W sklepach szeroko dostępny jest tak zwany cukier wanilinowy o smaku wanilii. Powstaje przez dodanie do cukru etylowaniliny oraz wanilii.

Cukier waniliowy możecie zrobić sami w domu. Wystarczy do słoika wsypać cukier i dodać laski wanilii. Słoik zamykamy i odstawiamy na około 2 tygodnie. Przez ten czas laski wanilii zaromatyzują cukier.

Jeśli chcecie uzyskać mocniejszy smak i aromat, to zmielcie cukier razem z laskami wanilii.

Zamiast cukru waniliowego możecie również przygotować ekstrakt z wanilii.

Tu zamiast cukru użyjcie wódki. Do butelki z wódką włóżcie laski wanilii, odstawcie na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Taki ekstrakt dodaje się zwykle po 1-2 łyżeczkach do ciast, babeczek i kremów.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: cukier waniliowy