Surówka z selera
z masłem orzechowym :)
Ta surówka z selera, to pierwsza surówka na blogu.
Były już jakieś sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami, albo sałatka cezar, ale takiej typowej surówki – nie.
Ja ostatnio staram się jeść więcej surowych warzyw i owoców (najwięcej wyjadam teraz kiszonej kapusty i pomarańczy – chyba mam jakieś niedobory witaminy C ;)) i tak przygotowałam sobie taką surówkę z selera.
W domu seler jem tylko ja, mój mąż go nie lubi, a do dzieci nawet nie próbuję z nim podchodzić.
Kiedyś uwielbiałam surówkę z selera z jabłkiem, albo z ananasem – do tego sos na bazie majonezu.
Tym razem chciałam spróbować nowe smaki i tak wymyśliłam to masło orzechowe.
Muszę przyznać, że ta wersja tak mi zasmakowała, że od razu zjadłam dwie porcje – nim mi nie zostało i będę musiała ją dorobić :)
Masło orzechowe idealnie komponuje się z selerem, a dodatek chrupiących orzeszków jest boski – jeśli nie macie orzeszków ziemnych, to możecie użyć masło z kawałkami orzeszków.
Podaję przepis na dwie porcje – idealne do zjedzenia solo (ja jadłam po treningu) albo jako dodatek do obiadu.
Surówka z selera – przepis do druku

Surówka z selera
Składniki
- 250 g selera - waga po obraniu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g jogurtu greckiego (2 bardziej czubate łyżki)
- 30 g masła orzechowego (1 lekko czubata łyżka)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub do smaku)
Instrukcja
- Seler zetrzyj na grubej tarce, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Jogurt naturalny zmieszaj z masłem orzechowym i syropem klonowym (może też być miód).
- Dodaj sos do selera i dokładnie wymieszaj.
- Możesz na koniec posypać surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Nie byłam przekonana, że z tak prostego przepisu można zrobić coś tak pysznego od teraz surówka z selera będzie częściej gościć w naszym domu! Pozdrawiam Ania
O tak, to połączenie jest zaskakująco pyszne :)
My lubimy seler i na surowo i po ugotowaniu :D Ciekawy pomysł z połączaniem go z masłem orzechowym :)
Dla mnie to połączenie jest boskie :)