Szybki pudding ryżowy
Przepis na szybki pudding ryżowy z owocami
wpis sponsorowany
Jeśli macie ochotę na pyszne słodkie śniadanie, albo fajną przekąskę w ciągu dnia, to polecam Wam ten szybki pudding z płatków ryżowych przełożony owocami. Takie danie doskonale smakuje, ale również dodaje energii w ciągu dnia. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Szybki pudding ryżowy przepis krok po kroku
Jeśli macie w domu płatki ryżowe, to koniecznie przygotujcie sobie taki ekspresowy pudding z owocami i zjedzcie go ze smakiem.
Szybki pudding ryżowy z owocami przepis
Składniki
składniki na szybki pudding ryżowy
- 100 g płatków ryżowych (albo zwykłego ryżu)
- 300 ml mleka (1 i 1/4 szklanki)
- 2-3 łyżki erytrolu (lub cukru)
- Deser Super Food (z brzoskwiniami od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić szybki pudding ryżowy
- Płatki ryżowe wsyp do rondelka, dodaj mleko i cukier.100 g płatków ryżowych, 300 ml mleka, 2-3 łyżki erytrolu
- Zagotuj i mieszając od czasu do czasu gotuj około 3 minuty.
- Odstaw płatki do lekkiego ostygnięcia i wchłonięcia mleka – jeśli za dużo mleka się wchłonęło, to możesz dolać go trochę i wymieszać.
- Do pucharków nałóż trochę ryżu na mleku.
- Nałóż kilka łyżeczek Deseru Super Food od Stovit, a na niego nałóż ryż.Deser Super Food
- Na koniec nałóż ponownie trochę Deseru z brzoskwinią.
- Podaj od razu, albo schowaj do lodówki na później :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ryżowy pudding – uwagi
Dziś zapraszam Was na szybki pudding ryżowy idealny na śniadanie, na przekąskę albo na deser.
Pudding jest szybki, wręcz ekspresowy, bo do jego przygotowania użyłam płatki ryżowe zamiast ryżu.
Płatki ryżowe wystarczy gotować mniej więcej 2-3 minuty, aby były gotowe.
Tym sposobem – w maksymalnie 10 minut możecie cieszyć się pysznym śniadaniem.
A dodam, że jedna porcja jest tak duża, że spokojnie się nią najecie!
Jak zrobić ten prosty pudding z ryżu – wskazówki
Płatki ryżowe zalejcie mlekiem, dodajcie trochę cukru albo innego „słodzidła” i podgotujcie całość.
Ja po około 3 minutach wyłączyłam gaz i zostawiłam płatki w rondelku na kilka minut, aby lekko przestygły i wchłonęły resztę mleka.
Wtedy przełożyłam cześć puddingu do szklaneczek i nałożyłam na wierzch trochę Deseru Super Foods Brzoskwinie z jagodami Goji od Stovit.
Na owoce wyłożyłam resztę ryżu i na koniec dodałam jeszcze więcej owoców.
Wyszło pysznie, pożywnie i bardzo sycąco!
Jeśli nie macie w domu płatków ryżowych, to nic straconego.
Użyjcie zwykły ryż.
Zalejcie go mlekiem (użyjcie go trochę więcej niż w przepisie) i gotujcie go około 15-17 minut na bardzo małym ogniu – mieszajcie co jakiś czas.
Jeśli będzie trzeba, to w trakcie możecie dolać więcej mleka.
W wersji wegańskiej możecie zwykłe mleko zastąpić napojem roślinnym.
Ps.
Gorąco polecam wam również inne moje przepisy na pyszne domowe śniadania.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na słodkie śniadanie
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na pyszne śniadanie, które dostarczy mnóstwo smaku i energii. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na szybki deser ryżowy
Zapraszam dziś na szybki pudding ryżowy zrobiony z płatków ryżowych. Dzięki użyciu płatków ryżowych przygotowanie puddingu zajmie wam zaledwie kilka minut. Płatki gotują się dużo szybciej niż tradycyjny ryż, a smakują równie dobrze. Przygotujcie więc płatki ryżowe i przełóżcie je lekkimi owocami w żelu lub konfiturą i zjedzcie na śniadanie, deser lub przekąskę.