Szyszki z ryżu preparowanego
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego z mojego dzieciństwa
Szyszki zrobione z ryżu preparowanego i krówek to smak mojego dzieciństwa. Wtedy robiła je moja mama, a teraz ja robię je moim dzieciom. Mimo prostoty wykonania oraz niewielu składników, to deser, który zawsze i wszystkim smakuje. Jeśli więc też uwielbialiście te słodkości, to zobaczcie jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego – sprawdźcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz obejrzyjcie film z przygotowania szyszek :)
Spis treści
Karmelowe szyszki z ryżu preparowanego przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny deser, którym zaskoczysz dzieci i dorosłych, to wypróbuj ten przepis!
Szyszki z ryżu preparowanego przepis
Składniki
składniki na szyszki z ryżu i krówek
- około 80 g ryżu preparowanego
- 300 g krówek ((takie miękkie szybciej się rozpuszczą))
- 100 g masła
- 1 łyżka łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić szyszki z ryżu i krówek
- Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Mieszaj aż masa się ładnie połączy i nie będzie się oddzielało masło.300 g krówek, 100 g masła
- Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.1 łyżka łyżka gorzkiego kakao
- Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.około 80 g ryżu preparowanego
- Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
- Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule – ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karmelowe szyszki z ryżu – uwagi
Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.
Moja mama robiła je tylko czasami, za to u mojego męża były one częstym gościem.
Teraz jest to również przysmak moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły).
Jeśli takie szyszki to również smak Waszego dzieciństwa, to koniecznie je przygotujcie i pozwólcie sobie na chwilę nostalgii.
Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej – wskazówki
Sam przepis jest prosty , więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę. Za to efekt WOW gwarantowany!
Aby zrobić szyszki z krówek wystarczy rozpuścić krówki z masłem, a potem wymieszać z ryżem preparowanym.
Lekko przestudzoną masę nabieramy łyżką i nadajemy kształt – mogą to być podłużne kształty bardziej podobne do szyszek, albo bardziej okrągłe i mniejsze. To już zależy od Was!
Jakie krówki do szyszek?
Najlepiej wybrać tu miękkie i ciągnące krówki – szybciej się rozpuszczą.
Gdy krówki się rozpuszczą i połączą z masłem w jednolitą masę, to wsyp do garnka ryż preparowany i go wymieszaj łopatką.
Ostudź masę, aby się nie poparzyć w trakcie robienia szyszek.
Wtedy bierz porcje ryżu w krówkach i tocz z nich szyszki – mogą to być podłużne kształty, albo kuleczki – jak będzie wygodniej.
Gotowe szyszki z ryżu odłóż do pełnego ostudzenia.
Możesz je włożyć dodatkowo w małe papilotki (jak do babeczek, albo trufli) – będą się piękniej prezentowały. W takiej postaci możesz je nawet spakować i podarować w prezencie :)
Te słodkie kuleczki z ryżu preparowanego będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko.
Koniecznie zróbcie je sobie i swoim dzieciom.
Jak przechowywać szyszki?
Szyszki są najlepsze do zjedzenia w przeciągu kilku dni, a najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, tak aby nie łapały wilgoci z otoczenia albo nie wysychały.
Możecie je włożyć do foliowych ładnych opakowań, przewiązać wstążeczką i podarować komuś.
A jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny :)
Ps.
Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na pyszne domowe słodkie wypieki – zaczynając od ciasteczek i babeczek na tortach kończąc. Na pewno każdy znajdziecie coś dla siebie.
A tu pierwsze zdjęcia moich szyszek z 2013 roku.
Polecane przepisy na proste słodkości
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Pamiętasz domowe szyszki? Sięgają one czasów PRL, tak samo jak blok czekoladowy z bakaliami. Ta słodka przekąska w postaci szyszek z ryżu preparowanego to istne niebo w gębie! Przywołają wspomnienia z dzieciństwa wielu z nas. Przepis na szyszki jest niezwykle prosty i nie musisz być niebywale kreatywny. Szyszki z ryżu wykonuje się okrągłe lub podłużne żeby bardziej przypominały te prawdziwe. Szyszki wyglądają zachęcająco, dzięki czemu doskonale ozdobią stół podczas świąt Bożego Narodzenia oraz wielu innych okazji. Nie ma osoby, która nie sięgnie chociaż po jedną. Słodki karmel po prostu rozpływa się w ustach, a dzięki temu smak szyszek z ryżu pozostanie w pamięci na długo. Uraduj również swoje pociechy szyszkami z ryżu preparowanego, które są wyjątkowo łatwym w wykonaniu smakołykiem. Mój przepis na szyszki jest ze mną bardzo długo i wykonuję je z moimi dziećmi dosyć często. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić szyszki z krówek i ryżu preparowanego. Będziesz zaskoczona/zaskoczony jakie to proste i szybkie. Kup dobre, miękkie cukierki krówki oraz ryż preparowany i skorzystaj z mojego szybkiego przepisu na szyszki. Jestem przekonana, że ten słodki deser krówkowy każdemu zasmakuje. Spróbuj również upiec ciasteczka orzeszki, które też każdy z pewnością pamięta. Ich nadzienie, które składa się z mascarpone, czekolady i pasty orzechowej jest doskonałe. Kojarzą mi się ze świętami oraz są niezwykle smaczne. Szyszki z ryżu preparowanego po wykonaniu najlepiej schłodzić przez jakiś czas, wtedy smakują przewybornie i się nie rozpadają.
103 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Szyszki z ryżu preparowanego przepis
Przepis na szyszki z krówek
Najlepszy przepis jaki robiłam. Polecam krówki z firmy Mieszko.
dzięki!
Zrobiłam szyszki w wersji z krówkami, są smaczne, ale bardzo twarde, ciężko je ugryźć. czy takie powinny być?
Nie powinny być takie twarde
I tak i nie. Oryginalne Szyszki ktore mozna było kupić w szkolnych sklepikach byly wlasnie twarde bo klejone karmelem dopiero po czasie miękły od cieploty dloni
Witam. Mam pytanie odnośnie szyszek z masą kajmakową, czy wtedy dodaje się też masło czy tylko samą masę?
Nie robiłam nigdy szyszek na masie kajmakowej, ale myślę, że trochę masła trzeba dać, aby poprawiło zwartość szyszek.
Witam, mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić szyszki i jaki rodzaj krówek lub z jakiej firmy nadają sie najlepiej? Czy nie ma to znaczenia?
Ja robiłam na różnych, chociaż wolę te bardziej miękkie – lepiej się rozpuszczają.
Zrobiłem wg przepisu i wyszły bardzo dobrze! Jedyne co zmieniłem to łyżka masła orzechowego którego akurat miałem nadmiar.
Odkryłem metodą prób i błędów sztuczkę żeby dobrze się kleiły i formowały:
w lewą dłoń biorę bryłkę ciepłej masy
ściskam mocno w pięści; wypływa nadmiar masła który wycieram drugą ręką ręcznikiem papierowym
tak ‚odsączona’ bryłka klei i formuje się przepięknie
Następnym razem spróbuję dać 1/3 mniej masła, zobaczymy czy to coś zmieni.
Fajny pomysł :)
Zrobione z Pani przepisu, wyszły pyszniutkie :D :D https://i.postimg.cc/9Fsty9Y2/IMG-1985.jpg
Super :)
krówki krówkom nie równe, jak są twarde trzeba dodać trochę wody, a nie lepią się dlatego że woda za bardzo odparowała przy rozpuszczaniu, gotowych szyszek nie przechowujemy w lodówce, bo po wyjęciu będą mokre i będą się kleić
Bardzo dobre rady :)
Zastanawia mnie czas przechowywania takich krówek? Wytrzymają dwa tygodnie? Zawsze to byłoby mniej roboty przed samymi świętami ;)
Pewnie, że wytrzymają. Tylko schowaj je w szczelne pudełeczko.
Witam. Jakie one powinny byc, takie miekkie czy chrupiace?
Na początku są miękkie, ale jak trochę postoją to twardnieją.
Jeżeli wolisz aby zostały miękkie, to trzymaj je szczelnie zamknięte :)
Smak dziecinstwa
O tak :)
najlepsze są w kubeczkach waflowych do lodów, nakładam łyżką i nie martwię się klejeniem
Ciekawy pomysł :)
Pyszne ja dodaje jeszcze wiórki kokosowe bo maz bardzo lubi i sa jeszcze lepsze
super pomysł!
Zawsze robię tak jak w tym przepisie. Dzisiaj znów zrobiłam są pyszneeee ;)
:)
Strasznie się kleją do rak podczas lepienia formy :/
No niestety – taka jest „uroda” tego deseru.
Trochę z przymusu (kontuzja palca) zmuszona byłam robić szyszki w rękawiczkach (takich cienkich, lateksowych). Lekko je zwilżyłam przed formowaniem kulek i przyznam się szczerze, że nic się nie kleiło, szybciutko ulepiłam szyszki polecam
Nie chce byc wscibska, ale z tymi 2 cm chyba cos sie Pani pomylilo. Niech Pani zobaczy na linijce, ile to jest.
Hehe, masz rację, to bardziej 4-5 cm :)
Dobry wieczór :) wypróbowałam dziś Pani przepis. Trochę pogubiłam się w tych proporcjach, bo w głównym przepisie były inne, w komentarzach inne. Zrobiłam tak: 300g krówek, 200g masła, 100g ryżu. Najpierw się zmartwiłam, bo moje krówki były typowymi ciągutkami i pomyślałam, że przez to będą twarde. Po rozpuszczeniu masy (masła i krówek) i delikatnym ostudzeniu – w ogóle masa mi się do siebie nie lepiła. Ale nie odpuściłam! W formę do mufinek powkładałam foremki i tam nałożyłam i docisnęłam ryż. Zastygły, stały się zwarte, ale nie są twarde. Wyglądają może inaczej – ale naprawdę są przepyszne. Dodałam chyba za dużo masła, ale mimo wszystko – polecam. Piękny smak z dzieciństwa :) dziękuję za przepis :)
https://uploads.disquscdn.com/images/e1e7086bb83bf425187597353fec9abbfb9219b5878d2e1234760f9aa7048f35.jpg
Jakie apetyczne :) fajny pomysł ze zrobieniem ich w formie do babeczek :D
Cieszę się, że się udały :)
[…] podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i […]
Z chłopakiem dzisiaj chcemy je zrobić, zobaczymy co nam z tego wyjdzie. 300 gram krówek, 150 gram ryżu i kostka masła. :) Będzie ciekawie. :)
Nawet jak nie będą „wyglądać”, to będą smakować :)
Wyszły. To znaczy chyba za dużo ryżu, bo niby 150 gram na 300 gram krówek, to jednak te 150 gram to za dużo, sam ryż został, ale wyszły. Co prawda, trochę twarde, nie wiem dlaczego, ale jakoś tam wyszły. :) Może trzeba było więcej krówek?
Trudno mi powiedzieć, powinno być ok, a krówki dobrze się rozpuściły?
Tak, dobrze się rozpuściły. Wyszły całkiem nieźle, a następnym razem wyjdą jeszcze lepsze.
Oczywiście :)
pszepyszne
extra
są super
nom
człowiek który nie lubi tych szyszek to dureń.
Bardzo dobre!!!!!
:)
Dobrze że ich nie sprzedają bo po 3 tygodniach wyczerpały by się zapasy.
:)
SUPERSPOX,IDEALNE,FAJOSKIE NIE DO SKOMENTOWANIA
I D E A L N E tylko to mogę powiedzieć.Są tak super że jak zrobiłam ich 15 to po 4 min było ich tylko 5!!! To po prostu niebo w gębie!!!!!!!!!
Jednym słowem te szyszki są PYSZNE nigdy nie jadłam niczego lepszego(JEŚLI CHODZI O SŁODYCZE).One są najlepsze na świecie(:
Kiedyś robiłam i znów mi się zachciało. Kupiłam masę kajmakową (żeby spróbować),krówki i irysy. Te z masą- nie wyszły, za nic się nie lepiły, a po paru godzinach taka sama konsystencja- jemy łyżką- smak dobry. Te z mieszanki krówkowo- irysowej są dobre. Syn skomentował- „o, szyszunie”… Robię tego więcej, bo będą na święta. Ale jutro poszukam toffi, żeby dodać. Ciut za kruche są.
mniam smakowite ja miałam takie w szkole nie były zbyt dobre a te domowe rewelacja
A jakie maslo dodajesz?
W kuchni używam tylko masła prawdziwego – takiego 82% tłuszczu, żadne mixy.
Te szyszki są takie pyszne, że po godzinie już ich nie było!!! Dzięki za przepis.Zrobiłam dwa razy.
super – bardzo się cieszę :)
Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… :)
dziękuję :)
Jeszcze ich nie zrobiłem ale wiem że będą smaczne
P.S
Dziękuje za przepis
Witam Panią serdecznie. Fantastyczny przepis. Mam pytanie, czy zamiast krówek mogą być miękkie, ciągnące się cukierki toffi?? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jasne :). Ważne tylko, aby się ładnie rozpuszczały :)
RE WE LA CJA !!! Smak z dzieciństwa! Wreszcie się udały! Pierwsze wyszły nie szyszki, a kamienie…:) To zależy od krówek. Te pierwsze były Wedla (nie mam nic przeciwko „Wedel”), tylko były dość twarde, nie nadają się na szyszki. Teraz kupiłam mięciutkie mleczne (polecam z Biedronki). Ja zrobiłam podwójną porcję -duża paczka ryżu prep. 150g., 2 opakowania krówek (po 150g.paczka) i kostka masła. Wyszły 2 DUUUŻE, bardzo efektowne półmiski i wcale nie było za dużo… :) Nie było nikogo, kto by na ich widok nie powiedział „WOW!” Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tym samoznikającym szyszkom :) Pycha! Dziękuję :)
Super :) i dziękuję za cenne wskazówki dotyczące krówek :) na pewno przydadzą się innym :) dziękuję i pozdrawiam, Beata
Są świetne tylko mi wyszły twarde jak kamień i nie wiem dlaczego?
Hmm, sama nie wiem, moje nawet po dłuższym poleżeniu (udało mi się trochę ich „zabunkrować”) nie były twarde.
co tu duzo mowic….. smakuja tak samo swietnie jak wygladaja :)
piękne :) Dziękuję za zdjęcie :)
apetyczne dodaje przepis zmiksowac ciasteczka oreo pol szkl wymieszac z popkorn szklanka wymieszac z biala czekolada rozpuszczana w kapieli wodnej 200 gr robic kuleczki drugi pomysl sciagniety z blogu fr 4 szklanki marshallow stopic z mniej niz pol szklanki masla pozniej wymieszac z 1szklanka zmiksowanych ciasteczek oreo wylozyc na forme rozprowadzic na grubosc 2 cm pozniej pokroic w kwadraty 4 na 4 ciastka nazywaja sie palet 3 przepis 250 gr bialej czekol rozpuscic z 200 gr mleka kondensowan dodac do tego polamanych ciastek oreo 150 gr 4 sposob zamiast ciastek wymieszac z 150 gr orzechow wloskich pokrojonych tyle pozdrawiam korzystajcie z pozytkiem dla waszych dzieci nieznajoma z francji
Muszę je jak najszybciej wykonać.
właśnie zrobiłam :) idealne!
Bardzo się cieszę. Zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)
To chyba najbardziej lubiane przeze mnie słodycze z dzieciństwa :)
Dziękuję za przepis, zrobiłam dwa razy. Za pierwszym razem wybrałam w sklepie z kilku rodzajów krówek te, które przez papierek wydawały się miękkie. Nie dodawałam kakao. Wyszły po zrobieniu idealne, ok. 70 sztuk średnicy 2cm. Po zastygnięciu tylko lekko twardawe. Najlepiej smakują gdy się je robi, na ciepło:) Za drugim razem krówki były twarde i dodałam kakao. Te dwie zmiany dały masę, która mimo, że była ciepła nie chciała się lepić w kulki, ryż się rozpadał. I tak już nam zostało, jedliśmy słodki ryż:) Ale przecież nie forma się liczy a smak, też to było pyszne!
Cieszę się, że szyszki smakowały (mimo nie do końca idealnej formy) :)
A ile czasu mogą czekać na pożarcie??? Ile dni wcześniej mogę je zrobić- chodzi mi tu tylko o logistykę przygotowań świątecznych :)
Szyszki tak jak i ciasteczka czy pierniczki mogą leżeć :) U mnie po miesiącu dalej nic sięz nimi nie działo :) Rób śmiało na święta będą w sam raz
co zrobić jak szyszki nie twardnieja? :(
Nie miałam takich problemów, ale pewnie dodałabym jeszcze trochę ryżu preparowanego i ponownie całość wymieszała i zagniotła kulki. One nigdy nie są takie do końca twarde (bo by się ich pewnie nie ugryzło), ale muszą trzymać kształt.
I jeszcze – ile wychodzi sztuk z podanych proporcji?
Beato, ile dać gotowej masy kajmakowej? Tzn.jaka mniej wiecej ma być konsystencja całości, zanim dodam ryż.
Pozdrawiam
Nie robiłam nigdy szyszek na masie, ale myślę, że możesz dać podobnie jak krówek, czyli 300 g, najwyżej dodaj trochę mniej masła i jeśli masa nie będzie mocno rzadka wtedy dodaj resztę masła. Trudno mi powiedzieć ile sztuk wychodzi, bo to zależy od ich wielkości – część robiłam wielkości rafaello, a część dużo większych. W każdym razie wychodzi ich na prawdę sporo :)
[…] wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za szyszkami i blokiem […]
Super są! Moja córa ma je w sklepiku szkolnym, ale nie kupuje, tylko jej robię, a ona bierze je sobie do szkoły:) Pyszne, słodziutkie, naprawdę super!:)
O tak, takie domowe są najlepsze :)
mi po wystudzeniu wychodzą bardzo twarde i ledwo je idzie gryźć dlaczego?
Bardzo dziwne. Dajesz krówki czy jakieś twarde cukierki toffe ?
To jest kolejnt przepis z którego skorzystałam.Szyszki sa super.Polecam.Maria
bardzo się cieszę, że się udały :)
sa super
Pyszne i słodziutkie .. :*
Bardzo je lubię, i prosto się je robi :)
PYCHOTA
Świetne! Moi znajomi pokochali te szyszki a nigdzie w moim miescie nie moge ich kupic :( Bardzo smaczne, proste i efektowne. Polecam :)
Muszę spróbować zrobić
Muszę je jak najszybciej wykonać.
sa super
Pyszne i słodziutkie .. :*
Bardzo je lubię, i prosto się je robi :)