Tarta z białym serem i szpinakiem
Przepis na wytrawną francuską tartę z twarogiem i szpinakiem
Dziś u mnie pyszna i prosta tarta z białym serem i szpinakiem. Taka tarta z gotowego ciasta francuskiego z fajnie doprawionym nadzieniem z twarogu i szpinaku to świetny pomysł na obiad, kolację, albo przekąskę. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tarta z białym serem i szpinakiem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tarta z białym serem i szpinakiem przepis
Składniki
składniki na tartę z białym serem i szpinakiem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ((0,5kg))
- około 400-500 g białego twarogu (- w kostce)
- 1-2 jajka (- rozmiar L)
- sól (, pieprz)
- około 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego )
- 1-2 ząbki czosnku (- do smaku)
- 1 jajko (- roztrzepane, do posmarowania)
Instrukcja
Tarta z białym serem i szpinakiem – wykonanie
- Ciasto francuskie rozmroź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).1 opakowanie ciasta francuskiego
- Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).około 400-500 g białego twarogu, 1-2 jajka, sól
- Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.około 250 g szpinaku, 1-2 ząbki czosnku, sól
- Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu.
- Przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak.
- Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
- Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.1 jajko
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 40 minut.
- Podaj na ciepło.
Notatki
Prywatne
Szybka tarta z twarogiem i szpinakiem – uwagi
Chciałam ostatnio zrobić burka – i nie chodziło mi wcale o hot doga ;)
Burki są bardzo popularne w Chorwacji i zawsze na wakacjach się nimi zajadaliśmy – szczególnie burkami z serem, albo z mięsem.
Po poszukiwaniach w sieci znalazłam kilka przepisów na to danie – jako główny składnik wszędzie podawane było ciasto francuskie.
Zakupiłam ciasto francuskie i twaróg i upiekliśmy tartę z twarogiem i szpinakiem.
No cóż koło burka, to to nawet „nie leżało” – ciasto francuskie nijak się ma do oryginału ociekającego tłuszczem – jak dla nas całość była za sucha i zbyt „sypka”, tak więc przepis na burka dalej jest poszukiwany.
Ale, że tarta z twarogiem w sumie była smaczna – szczególnie moja część, do której dodałam sobie szpinak, to przepisem się podzielę :)
Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć na moim blogu. Burek zrobiony z domowego ciasta filo to prawdziwa gratka :)
Polecane przepisy na wytrawne tarty świetne na obiad
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na tarty na słono. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Zapraszam na prostą i szybką zapiekankę z ciasta francuskiego z nadzieniem z twarogu i szpinaku. Taką tartę zrobicie bardzo szybko - szczególnie jeśli macie świeże, niemrożone ciasto francuskie. Wytrawna tarta z twarogiem i szpinakiem może być wtedy gotowa w niecałą godzinę - z czego 40 minut zajmie jej upieczenie. Zobaczcie mój prosty przepis na zapiekankę z twarogiem i szpinakiem i przygotujcie ją na lunch lub na obiad dla całej rodziny. Proste składniki, proste wykonanie oraz wyjątkowy smak zapewnią wam pyszny posiłek na ciepło. Tarta z białym serem i szpinakiem wspaniale smakuje podana na ciepło, ale możecie ją również podać ostudzoną jako przekąskę. Możecie ją tak nawet zabrać do pracy, albo np. na piknik. Sami się przekonajcie jak świetnie smakuje. Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na zapiekanki.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Tarta z białym serem i szpinakiem
Zapiekanka ze szpinakiem i twarogiem przepis
Czy można to zrobić w jednej warstwie? Tzn. ciasto, ser, szpinak i tyle, bez kolejnych warstw?
Możesz, tylko wtedy zrób tartę w dużej formie, tak aby była mniej więcej na wielkość ciasta francuskiego,
Zrobilam. Super wyszło. Wsadziłam do zwyklej dużej blaszki, trochę przycięłam boki ciasta, bo było za duże i położyłam na wierzchu paski w taką kratkę. Super przepis, prosty, ze zwykłym serem, a nie feta, jak pozostałe przepisy. Prosty w wykonaniu i smaczne danie. Polecam każdemu. Następnym razem spróbuję wykonać warstwowo, jak w przepisie. Zastanawiam się tez nad samodzielnym wykonaniem ciasta francuskiego, ale to chyba wyższa szkoła jazdy i nie warto się trudzić, jak jest gotowe.
Dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że tarta smakowała :)
Hej! To ciasto francuskie ktorego Ty uzywasz to nie jest to, ktore uzywa sie do burka. Do burka musi byc ciasto cieniutkie jak papier (nazywa sie „kora”) i je sie skrapla olejem i woda rozrobiona z proszkiem do pieczenia. Bierzesz dwa arkusze ciasta skraplasz i przekladasz pokruszonym serem wymieszanym z jajkiem i tak na przemian. Ser w Serbii i Chorwacji jest solony i bardziej podobny do fety. Bardzo wazne jest aby ciasto bylo cieniuskie jak papier, na tym polega caly dowcip. Burek mozna tez robic z naszym bialym serem wymiesznym z 4 jajkami i szpinakiem. Z pewnoscia gdzies znajdziesz originalne ciasto na burek.
Już też sama doszłam, że ciasto francuskie się do tego nie nadaje :( Pierszy raz słyszę o tym cieście „kora” ale poszperam za nim :) Mam przepis na inne ciasto niby na burka, czeka na wypróbowanie :)