Tarta z serem i borówkami

Zaktualizowany: 2025 20 czerwca
tarta z serem i borówkami oblana polewą czekoladową i udekorowana borówkami

Przepis na tartę sernikową z borówkami i czekoladową polewą

Jeśli lubisz połączenie kruchego ciasta, delikatnego sera i owoców, ta tarta z serem i borówkami z pewnością przypadnie Ci do gustu! Po upieczeniu całość oblewam czekoladową polewą, która dodaje deserowi wyrazistości i elegancji. To prosta, a jednocześnie efektowna tarta – idealna na letni deser, rodzinne spotkanie czy słodką chwilę tylko dla siebie. Wypróbuj koniecznie – to pyszne połączenie, które zawsze się sprawdza!

flat lay na ciasto z polewą czekoladową z świeżymi borówkami

Krucha tarta z serem i borówkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne, rozpływające się w ustach kruche ciasta z nadzieniem, to koniecznie wypróbuj ten niezwykle prosty przepis!

widok na tartę z polewą czekoladową i borówkami

Tarta z serem i borówkami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto pieczone z sernikowym nadzieniem i smakowitymi borówkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 10 minuty
Łączny czas 1 godzina 40 minuty
Porcje 15
Kalorie 342 kcal
Wyposażenie
  • Forma o średnicy około 22-24 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na nadzienie do tarty

  • 500 g twarogu (tłustego)
  • 100 g cukru (½ szklanki)
  • 1 opakowanie budyniu (waniliowego – ok 40 g)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • ok. 300 g borówek

składniki na polewę czekoladową

dodatkowe składniki – opcjonalnie

  • borówki (do dekoracji)
  • czekoladowe posypki (do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę z serem i borówkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie ciasta

    • Składniki na ciasto umieść razem z misce lub misie malaksera i krótko zmiksuj lub połącz razem.
      200 g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru pudru, 110 g masła, 1 jajko
      składniki na kruche ciasto tarty z twarogiem i borówkami
    • Ciasto ma przypominać kruszonkę – być grudkowate i lekko sypkie.
      przygotowane kruche ciasto do tarty w postaci kruszonki
    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
      forma przygotowana do pieczenia tarty
    • Wsyp ciasto do formy i wylep nim dokładnie boki i spód formy.
      wylepianie formy kruchym ciastem
    • Schowaj formę do lodówki na około 15 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180℃ – w trybie góra dół.
    • Podpiecz schłodzony spód przez 20 minut.

    Krok 2 – przygotowanie nadzienia

    • Borówki umyj i osusz.
      ok. 300 g borówek
    • Do misy przełóż twaróg, dodaj cukier, budyń oraz jajko.
      500 g twarogu, 100 g cukru, 1 opakowanie budyniu, 1 jajko
      składniki na nadzienie twarogowe do tarty
    • Zmiksuj krótko całość – tylko do połączenia.
      miksowanie składników na twarogowe nadzienie do tarty
    • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód (nie musisz go specjalnie schładzać).
      wykładanie masy twarogowej na podpieczony spód
    • Wyłóż na twaróg borówki i delikatnie je dociśnij.
      układanie borówek na masie twarogowej

    Krok 3 – pieczenie tarty

    • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160℃.
    • Wstaw formę z ciastem i piecz je przez około 50 minut.
    • Po upieczeniu ciasto zupełnie wystudź.

    Krok 4 – przygotowanie polewy czekoladowej

    • W rondelku podgrzej kremówkę, tak aby była gorąca, ale jeszcze nie wrząca.
      50 ml śmietany kremówki
    • Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż otrzymasz gładką polewę.
      100 g czekolady mlecznej
      przygotowanie polewy czekoladowej na tartę sernikową
    • Odstaw ją do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
    • Wylej polewę na wierzch tarty.
      smarowanie tarty z twarogiem polewą czekoladową
    • Na koniec możesz ciasto udekorować dodatkowymi borówkami albo posypką czekoladową.
      borówki, czekoladowe posypki
    Film
    Uwagi
    Podaję kaloryczność bez dekoracji w postaci borówek i posypki. 
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 342kcalWeglowodany: 27gBiałko: 5gTłuszcz: 24g
    Słowo kluczowe tarta sernikowa z borówkami, tarta sernikowa z czekoladą
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    zbliżenie na kruchą tartę z czekoladą i borówkami

    Tarta z twarogiem i borówkami – uwagi

    Tą tartę upiekłam mojemu mężowi do pracy i dochodzą mnie słuchy, że bardzo wszystkim smakowała :) Zresztą co tu ma nie smakować ;) Kruche ciasto? Pycha! Nadzienie sernikowe – jeszcze pyszniejsze, a do tego soczyste i pyszne borówki i słodka czekoladowa polewa. To idealne ciasto na ciepłe letnie popołudnia. Idealne do filiżanki kawy, albo herbaty. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później – możesz to zrobić bez problemu na moim profilu na instagramie – serdecznie zapraszam.

    widok od przodu na kruchą tartę z serem, borówkami i czekoladą

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty z serem?

    Aby upiec taką tartę z borówkami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję produkty, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz też ostatecznie użyć mix masła albo masło roślinne – ale ciasto będzie trochę inaczej smakować!
    • twaróg – ja użyłam serek mascarpone – kupisz go bez problemu w każdym Lidlu albo Biedronce, możesz też użyć dobrej jakości tłusty lub półtłusty twaróg – jeśli masz go w kostce, to musisz go wcześniej dwukrotnie zmielić maszynką
    • budyń – możesz użyć tu budyń waniliowy lub śmietankowy – do masy sernikowej dodajesz proszek – nie gotujesz wcześniej budyniu – może to też być budyń z cukrem – wtedy możesz dodać trochę mniej zwykłego cukru do nadzienia
    • borówki – najlepsze tu będą świeże owoce, ale poza sezonem możesz użyć mrożone owoce – rozmroź je wcześniej i usuń nadmiar płynów zanim nałożysz je na masę sernikową
    • śmietana kremówka – ja użyłam śmietankę UHT w kartoniku o zawartości tłuszczu 36%, może to też być śmietanka 36%
    zbliżenie na tartę z serem i borówkami oblaną polewą czekoladową i udekorowaną borówkami

    Czy kruche ciasto na tartę można wałkować?

    Oczywiście, że możesz zagnieść ciasto tak, aby stanowiło ładną i jednolitą masę. Wtedy aby wyłożyć nim formę do pieczenia musisz je cienko rozwałkować. Ja wolałam tu skończyć przygotowanie ciasta wcześniej, gdy się jeszcze nie połączyło w gładkie ciasto. Dzięki postaci sypkiej i kruszonkowej mogłam łatwo wylepić nim formę, bez konieczności wałkowania ciasta.

    ukrojony i ułożony  na talerzyku kawałek tarty z serem i borówkami

    Jak przechowywać tartę z serem i borówkami?

    Ta tarta nie musi być przechowywana w lodówce – możesz ją po upieczeniu i ostudzeniu przełożyć do pojemnika z pokrywką, albo przykryć kloszem, aby ciasto dłużej zachowało świeżość. W temperaturze pokojowej może postać na zewnątrz około 2-3 dni – jeśli nie jest zbyt gorąco. Jeśli ciasto ma postać dłużej, to wtedy schowaj je już do lodówki, aby się nie popsuło od owoców.

    widok od góry na ukrojony kawałek ciasta z polewą czekoladową i borówkami

    Mam nadzieję, że taka tarta z twarogiem i borówkami zagości również na twoim stole. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    kawałek kruchej tarty z serem i borówkami oblanej czekoladową polewą

    Polecane przepisy na tarty

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne tarty o różnych smakach i różnych nadzieniach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu:

    Opublikowano: 2025 20 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Tarta z twarogiem i borówkami przepis

    Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser z owocami? Ta tarta z serem i borówkami to idealne połączenie kruchego, maślanego spodu, kremowego serowego nadzienia i świeżych borówek. Całość po upieczeniu polewana jest czekoladową polewą, która nadaje tarcie wyrazistego smaku i eleganckiego wyglądu. To świetna propozycja na lato – lekka, owocowa i jednocześnie odrobinę dekadencka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje – jako deser po obiedzie, słodki poczęstunek dla gości czy weekendowa przyjemność do filiżanki kawy.

    Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, z dołączonymi zdjęciami z przygotowań, które ułatwią wykonanie każdej warstwy, oraz krótkim filmem, w którym pokazuję, jak zrobić tartę od początku do końca. Jeśli marzy Ci się domowy deser, który zachwyca smakiem i wyglądem – koniecznie wypróbuj tę tartę z serem, borówkami i polewą czekoladową!